Sensitivity training

Sensitivity training Er hangt een waas van mysterie rond sensitivity training. Bedrijven boeken dergelijke trainingen voor hun kaderleden, maar ook particulieren schrijven zich vaak ik om aan die sessies deel te nemen.

Waar gaat het over?

Zoals de naam zelf zegt, geeft deze techniek mogelijkheden je eigen gevoeligheid uit te breiden. Het is ook de bedoeling te ontdekken welke vooroordelen ons normaal functioneren belemmert en deze dan weg te werken. Wat oorspronkelijk als sensitivity training begon, is uitgegroeid tot een hele reeks technieken en therapieën, met specifieke accenten, die onder vele namen worden toegepast.

Oorsprong

Sensitivity training is ontstaan in de Verenigde Staten na de Tweede Wereldoorlog. De Amerikaans geworden Pool Kurt Lewin (1890-1947) wordt meestal gezien als de vader van de sensitivity training.

Doelstellingen

Oorspronkelijk was sensitivity training bedoeld voor leidinggevende personen. Tegenwoordig mikt ze op een ruimer publiek.
Sensitivity training, vaak verkort tot sense training, beoogt het beter functioneren van het individu op zich en in de groep, om aldus zowel de individuele als de groepsperfomanties te optimaliseren.

Principe van de methode

Door provocatie wordt de persoon geleerd de beperkingen die hij zich zelf heeft opgelegd, te overwinnen. In het dagelijks leven zal de persoon vaak dergelijke situaties vermijden, of als ze optreden eraan trachten te ontsnappen. Hier zal de groepsleider zorgen dat er geen uitweg mogelijk is. Men moet er door.

Waarom in groep?

De begeleider heeft de groep nodig om de zwakheden van de verschillende leden tegen elkaar uit te spelen. Hij initieert als het ware conflicten, die dan een eigen leven gaan leiden tussen de groepsleden, die dan over hun remmingen geraken door te uiten wat altijd ten koste van veel energieverlies binnen werd gehouden.

De aanwezigheid en interactie van de groepsleden is niet enkel nodig bij oefeningen met provocatie van de zwakheden. Er wordt ook vaak gebruik gemaakt van tastoefeningen, waarbij de personen lichamelijk contact met de anderen moeten realiseren, om aldus de angst van het ander lichaam te overwinnen.

Resultaat

Na de training, die vaak dagenlang heeft geduurd, heeft de persoon geleerd zijn zelf opgelegde beperkingen inzake uiten van emoties te overwinnen. Wanneer hij dan opnieuw in de buitenwereld in een groep zal moeten functioneren, zoals werkomgeving, gezin, vereniging, enz., zal hij veel efficiënter zijn en beter kunnen communiceren.
© 2008 - 2024 Salilus, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het ontstaan van de methode groepsmaatschappelijk werkHet ontstaan van de methode groepsmaatschappelijk werkVeel maatschappelijk werkers, pedagogen en SPH'ers maken er gebruik van zonder zich er bewust van te zijn: de methode gr…
Positieve psychologiePositieve psychologieGeluk? Wanneer ben je nu precies gelukkig? Komt dit door wat je meemaakt, wat je voelt, hoe je denkt of wat je bezit? Di…
Mogelijke behandeling voor psychische stoornissenPsychiatrie is een aftakking van de geneeskunde die zich richt op de behandeling van psychische, emotionele en gedragsst…
Dr. Phil McGraw tv-psycholoogDe Amerikaanse psycholoog en televisiepresentator Dr. Phil is beroemd geworden door een gastopreden bij de Oprah show. D…

BekentenistherapieBekentenistherapieVeel mensen lopen gebukt onder een gevoel van schuld of schaamte voor een eigenschap die ze vertonen of een daad die ze…
Probleem of stoornis: SomatisatiestoornisMensen met een somatisatiestoornis worden geteisterd door een bijna ongeloofwaardig aantal lichamelijke symptomen waarbi…
Salilus (93 artikelen)
Laatste update: 03-03-2008
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Psychologie
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.