Psyche: Jezelf laten stralen

Psyche: Jezelf laten stralen Wie goed in zijn/haar vel zit, straalt. Dat heeft niets met uiterlijke schoonheid te maken. Dat is iets wat van binnenuit plaatsvindt. Het zou bij iedereen vanzelfsprekend moeten zijn. Immers, als je van jezelf houdt, dan mag je er zijn en ga je vanzelf stralen. Helaas is dit proces niet zo vanzelfsprekend bij iedereen. Niet iedereen komt even ongeschonden uit de jeugd (hier wordt vaak een belangrijke basis gelegd) en brengt op jonge leeftijd al een rugzakje mee.

Jeugd

De zo belangrijke jeugd ongeschonden doorkomen en een opvoeding met een en al liefde is het ultieme, maar is niet voor iedereen weggelegd. Er kunnen allerlei redenen zijn waarom je je jeugd niet ongeschonden doorkomt en het varieert van niet gewenst zijn, tot allerlei verslavingsproblemen bij ouders, ouders die eigenlijk toch andere prioriteiten hebben, zelf ernstig ziek worden of de dood van ouders.

Gelukkig voor steeds meer mensen geldt dat ze alle ruimte krijgen of nemen om dat te verwerken wat je moet verwerken om het een plaats in je leven te geven en verder te gaan met het leven. Als je echter té beschadigd bent, kan dit wel eens een probleem zijn. Je moet dan een enorme drempel over en een die soms te groot is om zelf te nemen. Maar het kan ook betekenen dat je zo “aan de oppervlakte” blijft leven, dat je er ogenschijnlijk geen last van hebt.
Soms kan hulp uit de directe omgeving al voldoende zijn om een volgende stap te zetten en soms is de professional nodig om je verder te helpen.

Stralen om er te mogen zijn, niet om te stralen!

Stralen om te stralen heeft niets te maken met stralen van binnenuit. Stralen door de buitenkant “op te leuken” is aardig, maar daar gaat het hier niet over. Stralen omdat je je van binnen goed voelt, je mag er zijn, je leven verloopt vanuit een positieve insteek.

Eigenliefde/van jezelf houden

Eigenliefde of gewoon van jezelf houden … het is het meest essentiële begin om tot stralen van binnenuit te komen. Immers, hoe kan je van andere mensen houden, als je niet eens van jezelf kunt houden. Daar is of een ongeschonden jeugd, waar meer dan voldoende liefde is/was of een “opruim”-sessie, als je niet zo ongeschonden door je jeugd gekomen bent, voor nodig.

Opruimen

Opruimen is datgene wat er heeft plaatsgevonden een plek geven (niet wegstoppen dus!). Je hebt er geen schuld aan, het is je overkomen. Het vervelende is alleen dat het je op verschillende manieren tijdens je leven, kan opbreken.
Dat wil dit ook zeggen dat je zelf actie moet ondernemen. Tenminste, als je wilt dat er zaken anders gaan lopen in je leven. Het leven moet stromen en dat is wat er in dit soort gevallen vaak ontbreekt.

Begin bij het begin …

Jezelf kleiner maken dan je bent, is een bekend verschijnsel en dat moet je dus doorbreken. Niet zozeer door het uit te schreeuwen (en het daarmee alleen kenbaar te maken aan anderen), maar door het zelf te gaan voelen/ervaren.
Je kunt een begin maken door kleine stapjes te zetten. Enkele voorbeelden:
 • Je mag trots zijn op hetgeen je doet en wat let je om dit ook aan anderen te laten zien. Zoals je als kind trots je kleurplaat aan iedereen liet zien, mag je ook nu hetgeen je doet laten zien. Trots zijn is een belangrijk begin.
 • Pak kritiek op als een moment dat je iets kunt leren. Bekijk hoe je met wat er gezegd is, het proces kunt verbeteren.
 • Tijdens een gesprek heb je vast ook een mening, spreek deze gewoon uit. Leg het daarbij desgewenst uit, maar beperk je niet tot het slechts luisteren naar andere meningen. Ook als je het met iemand eens bent, mag je dit uitspreken.
 • Als iemand je een compliment geeft, pak het dan op. Spreek je dank uit en geniet er van.
 • Laat het negatieve denken los. Als je dit vaak doet, probeer dan minimaal iedere dag één uiterst positief moment te bedenken en bouw dit op. Zo breek je langzaam het negatieve af.
 • Als je iets niet wilt doen, zeg dan ook “nee” en praat er niet omheen of ga er niet in mee.
 • Iedere keer dat je een moment hebt dat je de goedkeuring van anderen zoekt, bedenk dan dat dat onzin is. Jij wilt iets, jij doet iets … en laat het gaan zoals jij dat wilt en laat het niet over aan de goedkeuring van andere mensen.
 • Blijf niet binnen je comfortzone hangen, maar onderneem iets en wees trots op jezelf dat je iets helemaal voor jezelf ondernomen hebt (de uitkomst positief of negatief maakt niet uit). Iets wat je anders niet snel zou doen.

Het zijn allemaal kleine stapjes die je niet tegelijk hoeft te zetten, maar waar je wel een begin mee moet maken om het proces te keren. Waarbij je er vanuit moet gaan dat daar waar je 3 stappen vooruit zetten er zeker 1 weer achteruit gaat. Een veranderproces vergt altijd meer tijd, want je kunt niet zo van het ene overstappen op het andere.

Tot slot

Van jezelf houden is geen vorm van narcisme, van jezelf houden is voldoende eigenliefde en eigenwaarde om je open te zetten voor al het moois wat er op je afkomt. Je moeten het alleen wel willen ontvangen. Door er vanuit al je vezels van overtuigd te zijn dat je er mag zijn, zet je een heel mooie deur voor allerlei processen in je leven open.
© 2015 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Liefde is... houden van, met gevoel én verstandmijn kijk opLiefde is... houden van, met gevoel én verstandWat is liefde? Liefde is romantiek, een heel fijn gevoel. Twee mensen die innig van elkaar houden. De liefde voor een hu…
Van jezelf leren houdenVan jezelf leren houdenHet klinkt mogelijk zo vanzelfsprekend, van jezelf leren houden. Je houdt toch van jezelf … zullen sommige mensen zeggen…
Het verschil tussen egoïsme en eigenliefdeDe twee begrippen egoïsme en eigenliefde worden nogal eens met elkaar verward. Veel mensen denken dat het egoïstisch is,…
Kenmerken en verschillen in de liefdeHet gevoel van liefde en verliefdheid heeft iedereen wel eens ervaren. Voor veel mensen is het echter een raadsel waar l…

Opnieuw beginnen in het levenOpnieuw beginnen in het levenEen begin wordt er gemaakt zodra conceptie plaatsvindt, een begin wordt gemaakt zodra een kind het levenslicht ziet, een…
Hoe maak je een gesprek diepgaand?Geen dag gaat er voorbij zonder te praten met mensen. Korte, lange, mooie, vervelende en serieuze gesprekken worden dage…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Johnhain, Pixabay
 • http://www.vanjezelfhouden.nl/
 • Healthy Wellness Magazine, de Tuinen; “Ik hou van mij!”
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 21-09-2016
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Psychologie
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.