De stralende mens

De stralende mens Het klinkt zo mooi “de mens die straalt”. Dit staat gelukkig los van schoonheid in de traditionele zin van het woord. Stralen kan vanuit jezelf, maar stralen kan ook tussen enkele mensen. We hebben het dan over een soort chemie. Mooie processen, waarbij het niet om het afwachten gaat (of het je gaat overkomen), maar je kunt er zelf mee aan de slag gaan. Wie wil er uiteindelijk niet af en toe stralen, al was het maar om het prettige bijbehorende gevoel.

Straal jij wel eens?

Het begint met de vraag of je de ervaring hebt en eigenlijk komt het in ieder mensenleven meerdere keren voor en sommige mensen stralen altijd. Het kan iets zijn wat je plots ervaart, maar het kan ook een proces zijn. Eerst zelf goed in je vel zitten. De een straalt in de mooiste kleren van de avond een grootst entree maken, de ander straalt als hij/zij door een intens gesprek het warme gevoel ervaart, weer iemand anders straalt bij het geven van een gepassioneerde speech, maar je kunt ook stralen tijdens het huishouden doen of gewoon zomaar tijdens een wandeling. Of met andere woorden… je kunt het zo gek niet bedenken of je kunt stralen.

Bron: Waterval Frankrijk - AnnastaalBron: Waterval Frankrijk - Annastaal

Waar komt het stralen vandaan?

Eigenlijk heeft stralen niets te maken met de buitenkant, maar met de binnenkant. Immers je basis moet goed zijn en die basis wordt ten eerste gevormd met hoe tevreden je over jezelf bent. Je kunt immers alleen stralen als je goed in je vel zit. Vertrouwen in wie je als mens bent, je handelen, je inborst, de balans tussen lichaam en geest etc.

Daarnaast heeft stralen ook te maken met hoe je naar anderen bent als het gaat om vertrouwen. Daarmee niet gezegd dat je – heel naïef - alles en iedereen blind moet vertrouwen, maar vertrouwen in het leven en de mens in zijn algemeenheid. Natuurlijk zijn er overal excessen en dus mensen die niet te vertrouwen zijn, maar deze manier van denken is andersom. Zeker als je wat negatieve ervaringen hebt, is dit niet altijd even gemakkelijk. Toch haal je de mensen, die niet als basis wantrouwen hebben, eruit… en dat is een van de vormen van stralen. Als je vanuit je diepste gevoel vanuit vertrouwen leeft, komt dit vanzelf naar buiten.

Echt contact

Als je in gesprek raakt met iemand waar je het gevoel hebt echt contact te hebben, contact wat verder gaat dan het oppervlakkige “babbeltje”, dan kan zo’n conversatie die straling geven tussen twee mensen. Het gaat er dan om wat je naar iemand anders uitstraalt en dat kan diep respect zijn, vertrouwen, er altijd voor iemand zijn of noem maar op. Het moet alleen wel een echt gevoel zijn.

Is het voor iedereen weggelegd?

Uitzonderingen daargelaten… kan iedereen dit. Je moet wel echt willen uiteraard. Het gaat eigenlijk om het invoelen van mensen, want dat voelt de ander. Ditzelfde voor het daadwerkelijk begrijpen van die ander. Het zeggen en ervaren kunnen twee heel verschillende werelden zijn.

Waar het niet om gaat is dat je goed overkomt bij die ander, want dan ben jijzelf nog het punt van aandacht. Het gaat om dat je echt op de golflengte van die ander zit en dat kan alleen als je – als basis - met jezelf het “goede gevoel” – verbond gesloten hebt en je het zo voelt in al je vezels.

Wat kan je zelf doen?

De basis ligt bij jezelf, dus waar ben je (nog) niet tevreden over? Wat is dat en wat kan jij daar zelf aan doen. Aan jezelf blijven werken, blijven leren, is erg belangrijk. Maar die basis moet goed zijn, want is tevens de enige manier om onderstaande punten toe te passen. Dichtbij jezelf blijven is een absolute must.

  • Sluit je tijdens gesprekken goed af voor de omgeving en focus je op je gesprekspartner.
  • Zorg dat je het verhaal van die ander goed volgt en stel gerichte (indien nodig) vragen ter verduidelijking.
  • Maak je een voorstelling van hetgeen de ander aan het vertellen is, visualiseren helpt je ook “dichterbij” te komen.
  • Neem in dat gesprek ook het gevoel van die ander mee. Hoe heeft hij/zij ervaren waarover gesproken wordt?
  • Ervaar (bijvoorbeeld uit je eigen geheugen) wat die ander zegt en voelt. Niet doorslaan, maar wel het juiste gevoel krijgen. Je hoeft niet mee te lijden of te huilen om te voelen wat die ander ervaart.
  • Grijp terug in het gesprek zodra iets wat je gesprekspartner wil zeggen, niet goed bij je aankomt.

Conclusie

Lekker in je eigen vel is een must en een belangrijke basis. Dan straal je zonder dat je daar iets voor hoeft te doen. Dat gaat vanzelf en is een mooi proces. Als je nog wat “op te ruimen” hebt, is het belangrijk dat je dat eerst doet en dan sta je ook meer open voor die ander en krijg je bij het echte contact die wisselwerking en meer stralende mensen.
© 2013 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vrienden maken: de kracht van een lachVrienden maken: de kracht van een lachHoe maak je een uitstekende eerste indruk op anderen? Hoe maak je een goede eerste indruk op toekomstige vrienden? Heeft…
Tips voor een stralende heldere huidTips voor een stralende heldere huidIedereen wil hun uiterlijk verbeteren. Een stralend gezicht en een gezonde huid is van cruciaal belang voor je presentat…
Lipgezondheid: Tips voor gezonde en stralende lippenLipgezondheid: Tips voor gezonde en stralende lippenDe lippen hebben niet de bescherming die de rest van de huid wel geniet. Ze bevatten namelijk geen talg- of zweetklieren…
Sappen en smoothies voor een mooie huid zonder rimpelsSappen en smoothies voor een mooie huid zonder rimpelsEen mooie huid zonder rimpels begint van binnenuit met een gezonde en gevarieerde voeding. De recepten voor smoothies en…

Tegenslagen te lijf met RETIeder mens krijgt in zijn leven te maken met tegenslagen. Toch gaat iedereen anders met deze tegenslagen om. Dit heeft v…
Zijn dromen bedrog?Zijn dromen bedrog?Sommige mensen zeggen geen dromen voor de toekomst te hebben, maar hoe groot of klein dan ook, nagenoeg iedereen heeft w…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Foulline, Pixabay
  • M. Vroemans - psycholoog
  • Afbeelding bron 1: Waterval Frankrijk - Annastaal
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 24-10-2013
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Psychologie
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.