Een tevreden mens is een gelukkig mens

Een tevreden mens is een gelukkig mens We willen allemaal gelukkig zijn. Helaas is dat niet op elk moment voor ons weggelegd. Het is eerder zo dat de gelukkige momenten te tellen zijn. Meestal is er wel iets waar we naar uitkijken: was ik maar…, had ik maar… Ons leven is echter geen sprookje. Hoeveel tegenspoed we ook over ons heen krijgen, in ons eigen leven eindigen ongelukken en problemen nooit met: en ze leefden nog lang en gelukkig. Geluk is altijd van korte duur en soms zo vluchtig dat het alweer voorbij is eer je het beseft. Wees tevreden met een zeven en het geluk is binnen handbereik.

Obsessie

Vraag je om je heen wat mensen het belangrijkst vinden in hun leven, dan is de kans groot dat ze ‘gezondheid’ noemen. Dat zijn niet eens per se mensen die ziek zijn! Wie gezond is, maar eenzaam, is niet gelukkig. Zo simpel is het dus niet. Toch houden mensen vast aan het idee dat hun gezondheid het hoogste goed is. Vandaar die obsessie met gezond eten (diëten) en sport. Mogelijk maakt die dwangvoorstelling ons juist blind voor wat ons wel gelukkig maakt.

Perspectief

Als je jong bent, is gezond zijn nog min of meer vanzelfsprekend. Geluk denk je dan ook eerder te vinden in leuke vrienden, een relatie, kinderen, meer geld, een goede baan, een eigen woning. Maar, heb je je al eens gerealiseerd dat wat je hebt al heel snel als natuurlijk geaccepteerd wordt en dat je je niet gelukkiger voelt dan vóórdat je deze ‘natuurlijke’ staat bereikt had? Je bent gewoon vergeten dat het lange tijd een streven, een verlangen was. Nu je het hebt, vind je dat al snel niet meer dan normaal.

Gewenning

Dat is het probleem met geluk: je went er aan! Je hebt de rommel van je house warming party nog niet opgeruimd, of je richt je begeerte al op een volgende doel: die verre vakantie of die flitsende cabrio. Eigenlijk gaat het niet om een specifieke wens, maar om iets nieuws, iets extra, méér, steeds weer.

Troost

Misschien is dat dan in ieder geval een troost voor al diegenen die niet de gewenste droombaan in de schoot geworpen krijgen, helemaal geen cabrio kunnen betalen, en de juiste partner nog niet zijn tegengekomen om dat ideale gezinnetje mee te stichten. Want hoe hardnekkiger je je dromen najaagt, hoe ongelukkiger je bent. Op je werk ben je jaloers op die populaire collega, je buurvrouw heeft een baan met aanzienlijk meer status en bij je eigen broer lijkt alles van een leien dakje te gaan. Hoe doen ze dat toch?

Genetisch

Professor in de psychologie Sonja Lyubomirsky (universiteit van Californië) onderzocht het en verwerkte haar bevindingen in twee populair wetenschappelijke boeken: ‘De maakbaarheid van het geluk’ en ‘De mythes van geluk’. Wat ontdekte zij, en haar team? Dat mensen verschillen in hun gelukbeleving. Dit blijkt voor 50% genetisch bepaald, 10% ligt aan omstandigheden waar mensen zelf geen invloed op hebben, en 40% wordt bepaald door hoe we denken en wat we doen.

Keuze

Dat laatste geeft de burger moed. Onze gedachten en handelingen kunnen we immers zelf sturen. Dan kunnen we ook een stuk gelukkiger zijn, mits… we anders leren denken en doen. Nu is veranderen één van de moeilijkste dingen voor een mens, maar met inzicht en volharding ligt het binnen onze bereik. En het fijne van Lyubomirsky is dat zij in haar nieuwste boek laat zien dat je niet hoeft te wachten op de ideale partner, riante baan of perfecte gezondheid om het geluk te bereiken.

Geluk

De psychologe ontkracht tien drogbeelden over geluk (was ik maar…, had ik maar…); een greep:

Geld maakt gelukkig

Dat valt wel mee. Het is al langer bekend dat vanaf een bepaald inkomen de gelukervaring niet toeneemt. Tot op zekere hoogte worden mensen gelukkiger als ze meer geld te besteden hebben, maar daarna voegt nog meer geld niets toe. In alle essentiële behoeften is voorzien, de rest is surplus.

Bezit maakt blij

Fout. Aan spullen wen je razendsnel. Hoe vaak heb je zelf niet ervaren dat vooral de jacht op bepaalde dingen spannend was, maar dat, wanneer je dat unieke exemplaar of dat laatste item had gescoord, de opwinding alras inzakte als een soufflé. En zodra er een nieuwe, verbeterde, modernere versie van jouw favoriete product op de markt komt, kan de jacht opnieuw beginnen.

Het gras bij de buren is groener

Gezichtsbedrog. Denk aan Facebook. Mensen laten zich er van hun beste kant zien, dikken dat nog wat aan, en zullen zeker geen berichten posten waarin ze zelf niet goed voor de dag komen. Zo lijkt het alsof alleen jij moet ploeteren om te slagen. Geloof het maar niet!

Rampdenken

Wie herkent het niet: je voelt je niet lekker, voelt een pijntje hier, een pijntje daar, struint wat rond op internet, en concludeert alras dat je een of andere vreselijke ziekte hebt. Of je bent bang dat je vliegtuig neerstort, dat je moet verhuizen omwille van je asociale buren terwijl de huizenmarkt op slot zit, etc. Je tobt wat af, maar welke van die rampen overkomt je nu eigenlijk werkelijk?

Sleur is dodelijk

Nog maar een paar jaar geleden was job hoppen the thing to do. Als je niet minstens elke twee jaar een andere baan had, scheelde er wat aan je. Of je relatie is niet meer zo spannend als in het begin, nou, dan zoek je toch gauw een nieuwe date?! Maar zoals aan geluk wen je aan alle goede dingen. Zodra je die droombaan hebt, is het geen droom meer, daar valt weinig aan te doen. En die ideale partner? Die blijkt toch heel menselijk, net als jijzelf.

Veranderen

Hoe kun je je gedachten veranderen zodat je dat beoogde geluk bereikt en vasthoudt?
  1. Kies voor ervaringen in plaats van spullen. Van ervaringen geniet je langer, ook als ze al lang voorbij zijn. En zelfs als ze op het moment zelf helemaal niet zo gelukzalig waren! Vervelende ervaringen leveren soms de mooiste verhalen op. De herinnering kleurt ze nog extra in.
  2. Mensen die zeuren, zijn niet geliefd. Vaak zijn ze teveel op hun sores gericht. Stop met navelstaren, kijk liever wat je voor anderen kunt betekenen. Daarmee help je ook jezelf, want je voelt je prompt gelukkig. Breng je alleenstaande bovenbuurman een kopje zelfgemaakte soep, stuur een kaartje naar je oude tante, bel je ouders als je dat niet vaak doet, zeg de kassière vriendelijke gedag. Als je aardig bent voor anderen zijn zij ook een stuk aardiger tegen jou. En houd vooral op je met anderen te vergelijken die zo te zien beter af zijn dan jij.
  3. Terwijl je je voor alles en niets verzekert, zijn het de kleine dagelijkse beslommeringen die je uit je evenwicht brengen: de onverwachte file, die brommer die je van je sokken rijdt, je zus die je verkeerd begrijpt, de zeurende pijn in je buik. Wapen je ertegen! Accepteer, relativeer, negeer of klaar de lucht en ga naar de dokter als die pijn na een paar dagen niet vanzelf weggaat.
  4. Voordat je in geval van sleur drastische beslissingen neemt: denk na hoe je je voelde voor je die droombaan kreeg of die ideale partner tegen het lijf liep. Wat waren die positieve punten ook weer waar je voor viel? Tel je zegeningen, doe de dingen eens op een andere manier, bekijk ze met een frisse blik.
  5. Wijsheid komt met de jaren. Dat zou je niet altijd zeggen, maar mettertijd doe je, of je nu wilt of niet, levenservaring en mensenkennis op. Je bent dus beter af als je grijs of kaal bent. Heb geduld: het beste ligt in het verschiet.

Vergissing

Zelfs als je gepensioneerd bent, met een riante oudedagvoorziening, ben je niet elk moment van de dag gelukkig. Wie geobsedeerd is door geluk, glipt het door de vingers. Voor wie elke seconde op zijn horloge kijkt, duurt de tijd nog langer. Overdrijf dus niet. Geniet van wat je nu hebt en kunt. Pannenkoeken zijn lekker, maar elke dag pannenkoeken? Houd daarom de gulden middenweg aan. Als je jezelf een 7 geeft, mag je je gelukkig prijzen.
© 2013 - 2024 Stine, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De relatie tussen geld en gelukDe relatie tussen geld en gelukIs er een relatie tussen geld en geluk? Maakt geld gelukkig? Als geld gelukkig maakt, hoeveel geld heb je dan nodig? Bes…
Geluk in de liefde, wie is de juiste partner voor jou?Geluk in de liefde, wie is de juiste partner voor jou?Hoe kan je succesvol zijn in de liefde? Hoe kan je het gelukkigst zijn met iemand? Hoe ontdek je de juiste partner? Welk…
Schopenhauer over liefde en gelukSchopenhauer over liefde en gelukDe zoektocht naar liefde is voor de meeste mensen het belangrijkste in het leven. Ook voor Arthur Schopenhauer (°1788 Da…
Maakt geld de mens gelukkig?Maakt geld de mens gelukkig?Je kunt er niet omheen, geld is belangrijk in het leven. Waar sommige mensen aangeven wel degelijk gelukkig(er) te worde…

Bescheidenheid siert de mensBescheidenheid siert de mens“Bescheidenheid siert de mens” is een uitspraak die we allemaal wel kennen. De vraag is echter of dit een zinvolle uitsp…
Stap uit de negatieve spiraalStap uit de negatieve spiraalSommige mensen stappen relatief snel over een tegenslag en andere mensen raken in een negatieve spiraal. Om er vervolgen…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Pixabay, Pexels
  • Sonja Lyubomirsky: De mythes van geluk
Stine (145 artikelen)
Laatste update: 18-05-2017
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Psychologie
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.