Hoe leer je om positief te zijn in voorspoed en tegenspoed
Het is te leren, omgaan met de kleine en grote tegenslagen in het leven. Crisis, een gemiste trein, rampen, ruzie met je geliefden. Het is niet nodig om overgevoelig te reageren, te piekeren of in een depressie te raken over zulke gebeurtenissen. Er zijn manieren om je incasseringsvermogen te vergroten opdat je weer op kunt krabbelen en met nieuwe energie en optimisme verder kunt gaan. Omdat het nu fijner is om positief door het leven te gaan dan alles door een donkere bril te bekijken, loont het de moeite om je te verdiepen in de oorzaken van negatieve emoties en reacties, en natuurlijk wat je eraan kunt doen om deze emoties en reacties om te buigen naar een wenselijkere uitkomst.
Inhoud
De herkomst van overgevoeligheid voor crisissituaties
Of je gevoelig bent of een olifantenhuid hebt ligt niet alleen aan je genen, maar wordt ook door andere leerprocessen veroorzaakt. Naast je genen bepalen ook gebeurtenissen uit het verleden, frustratie en stress, een slachtoffermentaliteit of je positief dan wel negatief op gebeurtenissen reageert. Het goede nieuws is dat daar een positieve instelling niet volledig aangeboren is het mogelijk is om positief zijn aan te leren.
Realisme
Om een dikkere huid te kweken, moet je ervoor zorgen dat je de wereld realistisch bekijkt; met zijn positieve én negatieve kanten. Je komt hier verder mee dan met zelfmedelijden en jammeren.
De "love it, change it of leave it-strategie”
- Love it: Het komt er op neer dat je accepteert wat er is gebeurd omdat het nu eenmaal is zoals het is. Dit doe je bij zaken waar je geen invloed op kunt uitoefenen (bijvoorbeeld de politiek of het weer). Je gaat dan over tot stressvrije aanvaarding.
- Change it: Dit pas je toe bij zaken die je wel kunt veranderen. Voorwaarde is wel dat je stopt met te jammeren over hoe het idealiter zou moeten zijn, en in plaats daarvan actie onderneemt.
- Leave it: Je stapt uit de situatie die je niet kunt accepteren of veranderen.
Tips voor instant positiviteit
Voor de meeste mensen is het niet nodig om diepgaand met een psycholoog uit te zoeken waar je negatieve gevoelens vandaan komen.
Vervangen van slechte gewoonten
Uit onderzoek is namelijk gebleken dat je slechte gewoontes - dus ook negatief reageren op crisissituaties - kunt afleren door deze door nieuwe goede gewoontes te vervangen. Als je maar doorzet, geduldig bent en volhoudt worden deze nieuwe gewoontes vanzelf een automatisme.
Doe op een moment waarop je je goed voelt - het volgende
- Stel een lijst op van leuke activiteiten die je in een betere stemming brengen. Dit kan van alles zijn: koken, je favoriete film bekijken, een bad nemen, puzzelen.
- Stel een lijst op van muziek die je in een goede bui brengt.
- Stel een lijst op van je positieve vaardigheden, eigenschappen en successen die je hebt geboekt.
- Train je gevoel voor humor. Leg bijvoorbeeld een “humor map” aan. Je kunt hierin grappige spreuken, stripverhalen, grapjes, vrolijke filmpjes verzamelen. Alles waar je om moet lachen of grinniken is geschikt voor je verzameling om in donkere tijden op terug te kunnen vallen. Je kunt ook iets uit je humor map op je bureau of in je woonkamer plaatsen opdat je af en toe aan de vrolijke en grappige kanten van het leven wordt herinnerd. Als je het woord “humor” op internet opzoekt, vind je ook veel sites die over humor gaan.
- Houd een dankbaarheidsdagboek bij. Schrijf hier elke dag in op waarvoor je dankbaar bent. Wat ontroert je, wat doet je plezier?
- Of maak het jezelf gemakkelijk met de app “gratitude journal”, een erg handige app waarin je ook foto’s en plaatjes kunt invoeren.
Positief in voorspoed en tegenspoed
Maak er een gewoonte van om wanneer je gedeprimeerd of gefrustreerd bent te beginnen aan een activiteit van je lijstje. Je zet daarmee namelijk tegenover je oude gewoonte een nieuwe aangename gewoonte. Zorg ervoor dat dit een tweede natuur van je wordt.
Bedenk overigens dat het leven altijd verassingen voor je in petto heeft. Alle begin is moeilijk; als je merkt dat je oude negatieve manier van denken en voelen naar boven komen, moet je even pas op de plaats maken. Maak gebruik van een of meerdere van de activiteiten die je “instant positiviteit” bezorgen, en wees geduldig en lief voor je zelf.
Lees verder