Positieve of negatieve kijk op het leven
Tja, het gaat vaak vanzelf en je bent iemand die de wereld en de omgeving als positief ervaart of juist helemaal niet. Met andere woorden, het glas is half vol of half leeg. Je kunt het proces wel veranderen en dat zou je alleen al kunnen doen, omdat het dan allemaal net een stuk gemakkelijker werkt in de praktijk én je bewust met processen bezig bent. Voor veel mensen enig moment een meerwaarde in het leven.
Hoe sta je in het leven?
Vraag je jezelf dit wel eens af? Nou, voor veel mensen geldt dat ze het zich nauwelijks afvragen en maar gewoon doorgaan met de dingen die ze moeten doen. Natuurlijk kan dat, maar je kunt het jezelf een stuk gemakkelijker maken als je er wel eens bij stil staat. Zeker als je van nature meer een negatieve inslag hebt. Helaas hebben in Nederland meer mensen een negatieve inslag dan een positieve. Exacte cijfers zijn niet bekend, maar men gaat uit van ruim de helft van de bevolking. De andere helft is redelijk gelijk verdeeld over absolute positievelingen en mensen die beide aspecten in zich hebben en het afhankelijk van de situatie en de stemming is.
Waarom negatief of positief?
Wetenschappelijke verklaringen zijn er niet echt voor te geven, wel speelt – naast wat in de genen zit – ook de opvoeding en het milieu waarin men opgroeit, een rol. Het calvinistische gedachtegoed, wat grote delen van Nederland bestrijkt, zou hier ook een rol in kunnen spelen. Niet te uitbundig, sober en realistisch. Maar dat laatste aspect wordt dan uitgelegd in meer negatieve dan positieve zin. Toch neemt dit alles niet weg dat je keuzes in het leven maakt en je er ook voor kunt kiezen het anders te bekijken (soms met wat hulp).
Bevestig jezelf
De man of vrouw die meer de negatieve kant opzoekt vraagt en krijgt gemakkelijker bevestiging. Dit heeft te maken met het feit dat iets negatiefs meer impact heeft op ons dan een positieve ontwikkeling. Denk maar eens aan de verkeerde rij waarin je bij de kassa staat te wachten. Het “zie je wel, ik sta weer verkeerd” wordt veelvuldig uitgesproken, maar heeft meer te maken met je eventuele twijfeling in welke rij je zult gaan staan, want onrust werkt vertragend. Maar ook het gegeven dat je niets staat te doen, want dan verloopt de tijd langzamer. Denk in dat geval bijvoorbeeld na over wat je nog moet gaan doen, check je berichten op de telefoon etc.
"Be thankful for what you have; you'll end up having more. If you concentrate on what you don't have, you will never, ever have enough" — Oprah Winfrey
Meer balans
Voor hetzelfde geld kan de negatieve geest ook positief zijn of in ieder geval meer in balans. Hoewel negativiteit eerder als ‘realistisch’ wordt beschouwd, is dat het niet. Je kunt je eigen hersenen nogal beïnvloeden met je eigen gedachten en dan kan het leven net iets lichter zijn, als je meer in balans naar de wereld kijkt. Daarmee niet gezegd dat je de wereld met een roze bril moet bekijken, maar datgene wat voor je voeten komt kan je wel per keer bekijken en ervaren of je het terecht negatief moet benaderen of een positieve vibe beter werkt.
Klagen of toch niet?
We klagen wat af en voor sommige mensen is dat alleen maar energie trekken uit de ander, maar klagen – binnen proportie – heeft ook positieve kanten. Teveel negativiteit doet mensen afstand laten nemen, maar af en toe eens klagen helpt wel. Het helpt je namelijk te relativeren, je gedachten op rit te krijgen en weer door te gaan. Bovendien werkt het bij de mens zo, dat je gesprekspartner zaken in dezelfde richting op zal lepelen. Dit kan weer helpen bij een oplossing of oplossingsrichting. Ten slotte heb je meer kans echt in gesprek te komen met je gesprekspartner (en dan hebben we het niet over klagen over het weer!).
”On hold”
De meerderheid van de mensen reageert direct of vrijwel direct op iets wat zich aandient, maar om die balans te trainen, helpt het om je reactie wat uit te stellen en je gedachten te laten gaan over datgene wat zich voordoet. Je zet je reactie als het ware een moment “on hold” om de balans op te maken. Zoals het nu omschreven wordt, lijkt het alsof je minuten bezig bent, maar je gedachten kunnen razendsnel afwegingen maken. Je zult dit wel vaker moeten doen om jezelf te trainen.
Als je de neiging hebt om negatief te reageren, zeg dan tegen jezelf waarom het negatief zou moeten zijn en andersom. Als je meer een negatieve inslag hebt, zal dit zeker in het begin de doorslag geen in de meeste aspecten, maar jezelf trainen in deze werkt echt. Blijf jezelf die vraag stellen.
Bron: OpenClipart Vectors, Pixabay Waken voor wikken en wegen
Als je voor jezelf die puur negativiteit wilt vervangen voor een reële balans, is het wel zaak dat je niet blijft wikken en wegen. Die kans zit er bij bepaalde mensen wel in. Als je in het normale leven al moeite hebt met het maken van keuzes, dan wordt het er niet gemakkelijker op. Soms kan wat steun van buitenaf helpen of je maakt strikte afspraken met jezelf, dat je hoe dan ook binnen een x-tijd een beslissing neemt ofwel je keuzes maakt.
Tot slot
Alles is een keuze in het leven en dus ook of je alles negatief bekijkt, positief bekijkt of in balans de zaken per keer afweegt. Hierbij zullen je roots nog wel een rol spelen, maar wordt – zodra je er bewust mee bezig bent – van ondergeschikt belang. Je moet het, zoals met alles, wel echt willen en voor sommige mensen geldt dat ze een lange adem moeten hebben… maar het levert veel op.