Vakantie voorbij, weer aan de slag

Vakantie voorbij, weer aan de slag De een gaat het heel gemakkelijk af en de ander gaat bijna kruipend naar het werk. Het is heel verschillend hoe mensen reageren op de verandering van structuur, omgeving etc. Wat altijd van belang is dat je naar je lichaam luistert en het geen geweld aan doet. De opgedane energie, wat voor veel mensen toch het geval is na de vakantie, gedoseerd “afgeven” geeft langer plezier. Daarnaast is het belangrijk ook door het jaar heen voldoende energie op te doen.

Energie opdoen

Feitelijk zou het niet zo moeten zijn dat je volledig uitgeput aan je vakantie begint en de energie voor de rest van het seizoen op deze manier op moet doen. Dat vakantie ook is om nieuwe energie op te doen is logisch, maar moet niet uitsluitend bestaan uit jezelf opladen. Als je alleen uit wilt rusten, heb je bovendien mogelijk te weinig energie om inspiratie op te doen, na te denken over andere belangrijke of minder belangrijke zaken of tijd te steken in de mensen met je wie op vakantie bent. Doseren door het jaar een is een basis en dus ook doseren als je weer nieuwe energie opgedaan hebt.

Doseer je energie

Doseren is belangrijk en dan is acclimatiseren sowieso een eerste vereiste, want enkele weken in een ander patroon, een ander ritme kan iemand zomaar onderuit halen als deze weer in het dagelijks werkpatroon zit. Voor velen is het dagelijks patroon er een van grote mate van hectiek, er moet van alles gebeuren alvorens je onderweg bent naar je werk. Als je eenmaal aan de slag bent, zie je dat er nog steeds mensen werken op het moment dat jij vakantie hebt en er dus vragen, opmerkingen, suggesties voor je klaar liggen. Puilt de e-mailbox uit, liggen er notities om mensen terug te bellen of zijn er plots spoedjes die door je afwezigheid heel veel spoed gekregen hebben?

Begin de eerste dagen rustig en probeer in ieder geval te voorkomen dat mensen je gek maken. Iedereen wil waarschijnlijk voorrang, maar je hebt – ook met veel energie – nog steeds maar twee handen en één hoofd, relativeer dus voldoende. Maak een lijst met hetgeen er allemaal moet gebeuren en dat wil zeggen dat je alles door moet worstelen (of een collega moet dit in grote lijnen al voor je gedaan hebben). Dat wil ook zeggen dat de eerste dag na een vakantie het werk er anders uitziet. Je moet alles in kaart brengen en dan pas de inhoud oppakken.
Dat geeft je tevens de mogelijkheid om langzaam in je normale ritme te komen en niet na een dag al compleet leeg thuis te komen (wat menigeen nog steeds overkomt).

Waar haal je energie uit?

Als je van jezelf weet dat je jezelf behoorlijk leeg werkt richting de vakantie en het in grote lijnen van die energie moet hebben, is het goed om na te denken waarom je nergens anders energie uit haalt (of in ieder geval te weinig) en wat andere energiebronnen zouden kunnen zijn. Zo voorkom je dat je richting de vakantie volledig leegloopt.

Genieten

Een ander belangrijk aspect wat je hiermee kunt bewerkstelligen is dat je levensvreugde en –energie haalt uit verschillende onderdelen van je leven en daarmee “blij” in het leven kunt staan. Bepaald werk, bepaalde mensen of omstandigheden kunnen je blij maken en kan je energie opleveren. Bovendien verscherpt het je blik, werken je zintuigen optimaal en blijf je scherp.
Het is vervolgens ook van belang dat iets waar je zoveel uren van je leven mee bezig bent, en dat is voor velen het werk, je ook plezier op moet leveren. Dus is het goed na te denken of je dat doet waar je blij van wordt, waar je niet tegenop ziet om weer te gaan doen c.q. naar toe te gaan. Wellicht kan je, als je er bewust mee bezig bent, je werksituatie wel verbeteren. Andere klussen, werk anders ingericht, iets nieuws oppakken … het is geheel afhankelijk van de persoonlijke situatie wat dit kan zijn. Maar wat vaststaat, is dat je er eerst zelf mee bezig moet zijn, om ergens verandering in aan te brengen.

Echter, als het werk niet die energie oplevert die iedereen nodig heeft, kan het natuurlijk ook een hobby zijn waar je je ziel en zaligheid in legt of je bent fanatieke sporter en dat levert je veel energie op. Wat van belang is, is het besef en daarna kan je aan de slag om het proces te veranderen.

Conclusie

Als je volledig uitgeblust aan je vakantie begonnen bent en nu weer – opgeladen – aan de slag gaat, gaat het om drie zaken, te weten
  • Bouw het rustig op en maak een overzicht van wat je wanneer gaat doen en doseer daarmee je energie. Bovendien wordt het allemaal een stuk overzichtelijk.
  • Denk na over het feit dat je volledig uitgeblust aan je vakantie begonnen bent en wat je andere oplaadmomenten zijn (als deze er al zijn).
  • Als deze er niet of te beperkt zijn, dan is het evident dat je tijd moet steken in het zoeken naar nieuwe energiepunten en deze invulling geeft.

Zoals met alles kan je professioneel ondersteund worden met dit proces, maar je kunt het proces natuurlijk ook zelf oppakken. Hoe onbelangrijk het wellicht ook lijkt als je vlak na je vakantie die belangrijke energie opgedaan hebt, leven moet het hele jaar geleefd worden en moet geen kwestie zijn van overleven. Niemand is slachtoffer … iedereen is beheerder van zijn/haar eigen leven en mensen hebben altijd de luxe om ergens voor te kiezen.
© 2013 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vakantie is voorbij, lekker aan de slagVakantie is voorbij, lekker aan de slagEen vakantie is om lekker te ontspannen en uit te rusten, nieuwe inzichten te krijgen, een andere omgeving te leren kenn…
Vakantie: uw huis veilig en energiezuinig achterlatenVakantie: uw huis veilig en energiezuinig achterlatenVoordat u op vakantie gaat, moet u maatregelen treffen om de kans op inbraak zo klein mogelijk te houden. In de vakantie…
Post-vakantie depressie: oorzaken, symptomen & tipsPost-vakantie depressie: oorzaken, symptomen & tipsMaandenlang had je naar de zomervakantie uitgekeken maar toch heeft deze niet gebracht wat je ervan verwachtte. En dan i…
Weer fris aan het werk na de vakantie!Weer fris aan het werk na de vakantie!Het is weer voorbij die mooie zomer……..net als jouw vakantie. Lang had je er naar uitgekeken: vakantie!! Maar alles wat…

Choice overload: why less is more!Choice overload: why less is more!Of we nu een simpel potje haargel willen kopen of een ingewikkeld apparaat zoals een mobiele telefoon of laptop. Wij als…
Zorgt multitasken ervoor dat je taken sneller af hebt?Muziek luisteren, lezen, whatappen, facebook checken, een gesprek voeren, voicemail luisteren en koken. Allemaal tegelij…
Bronnen en referenties
  • F. Vredeman - psycholoog
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 20-09-2016
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Psychologie
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.