Weer fris aan het werk na de vakantie!

Weer fris aan het werk na de vakantie! Het is weer voorbij die mooie zomer……..net als jouw vakantie. Lang had je er naar uitgekeken: vakantie!! Maar alles wat leuk is, gaat snel voorbij. Sommige mensen voelen zich na hun vakantie als herboren en gaan weer vol goede moed aan het werk. Maar meestal duurt dat gevoel niet lang. Hoe ga je weer fris aan de slag?

Vakantieblues

Misschien ben je naar Spanje, Frankrijk, Italië of naar een ander zonnig oord geweest. Misschien heb je geluierd aan het strand of eindelijk de tijd gehad voor sportieve of culturele activiteiten die er door het jaar heen altijd bij inschieten. Je hebt lekker zelf kunnen bepalen wat je met je tijd deed. Geen deadlines, geen vervelende collega´s en geen overwerk. Alle stress en zorgen zijn van je af gevallen. Dit geeft veel energie en je gaat weer fluitend en vol goede moed aan het werk. Maar al heel snel lijkt dit gevoel alweer schrikbarend diep weggezonken. Je bent het slachtoffer van de vakantieblues. De routine heeft het weer overgenomen en oude conflicten en irritaties spelen weer op.

Tips voor een frisse start

Met een paar handige tips kan je een heel eind op weg geholpen worden om de positieve energie, die je tijdens je vakantie hebt opgedaan, langer vast te houden. Volg de onderstaande tips op voor een frisse start.

Neem tijd om te acclimatiseren

Sommige mensen krijgen, wanneer ze na hun vakantie meteen beginnen met werken, ernstige en langdurige klachten, als somberheid, concentratiegebrek en moeheid. Het is daarom aan te raden een paar dagen in te plannen tussen thuiskomst van vakantie en de eerste werkdag. Op die manier krijg je langzaamaan de tijd om te acclimatiseren. Je gaat weer uitgerust naar je werk. En dat is heel belangrijk voor een positieve gemoedstoestand.

Vakantiegewoontes blijven aanhouden

Tijdens je vakantie heb je misschien dingen gedaan die je prettig vond en eenmaal thuis niet meer doet, zoals wandelen, lezen, heerlijk badderen, borrelen of uitgebreid koken. Houd deze activiteiten erin. Tijdgebrek is geen excuus. Het belangrijkste is dat je lekker in je vel zit, anders zul je nooit optimaal kunnen functioneren. Plan dus gewoon tijd in voor deze dingen.

Maak plannen en voer ze uit

Tijdens de vakantie krijg je eindelijk de kans tot contemplatie. In de drukte van het dagelijkse leven is er geen tijd om stil te staan bij waar je mee bezig bent en wat je nu werkelijk wilt. Tijdens de vakantie kan dit wel en er kunnen dan ook inspirerende ideeën opborrelen. Laat het na je vakantie dan ook niet bij deze ideeën en onderneem actie. Het zal alleen zoden aan de dijk zetten als je een reëel plan maakt en dit plan ook daadwerkelijk uitvoert. Laat deze goede ideeën niet langzaam wegebben in de drukke routine van alledag.

Loop niet te hard van stapel op je eerste werkdag

Dat is voor de meesten gemakkelijker gezegd dan gedaan. Niet iedere werkgever heeft oog voor de vakantieblues van zijn werknemers en komt meteen met stapels werk aanzetten. Om nog maar niet te spreken van de duizenden e-mails en brieven die op je liggen te wachten. Probeer het hoofd koel te houden en ga eerst een selectie maken tussen wat dringend is en wat nog even kan wachten. Bereid je werk goed voor en maak een schema over hoe je het achterstallige werk aan gaat pakken. Wanneer het werk je echt boven het hoofd uitstijgt, moet je voor de volgende vakantie de overdracht van het werk tijdens je afwezigheid beter organiseren. Er is daar deze keer misschien iets mis gegaan.

Blijf ontspannen door goed adem te halen

Deze goede raad lijkt zo vanzelfsprekend, maar wordt veel te vaak over het hoofd gezien. Het is een tip die niet alleen van toepassing is wanneer je net terugkomt van vakantie, maar die eigenlijk voor iedere situatie geldt. Het is in ieder geval belangrijk hier bij stil te staan wanneer je, jezelf weer dreigt te verliezen in de stress van alledag. Uit onderzoek is gebleken dat wanneer iemand gespannen raakt, hij vergeet te ademen. Het gevolg is dat de hersenen te weinig zuurstof krijgen, waardoor je eten niet goed wordt verteerd en de spieren in je nek, schouders en rug samentrekken. Hierdoor wordt je dus nog meer geblokkeerd in je bezigheden.

Zoek bondgenoten

Wissel ervaringen uit met collega´s. Vertel over je vakantie en luister naar de vakantieverhalen van je collega´s. Hoogst waarschijnlijk herkennen zij de gevoelens die er spelen na een vakantie. Je staat er niet alleen voor.

Op zoek naar een nieuwe baan?

De meeste mensen raken na de vakantie even in een dipje, maar vinden al snel hun draai weer. Maar wat als de positieve energie echt niet meer terugkomt en je somberheid en vermoeidheid de overhand houden? In dat geval moet je deze gevoelens heel serieus nemen. Bekijk wat er op je werk mist en of daar een oplossing voor gevonden kan worden. Bespreek dit met je baas. Kijk eerlijk naar de situatie. Het kan zijn dat je tot de conclusie moet komen dat deze baan niet geschikt is voor jou en dat je uit moet gaan kijken naar iets anders.
© 2008 - 2020 Faffie, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Post-vakantie depressie: oorzaken, symptomen & tipsPost-vakantie depressie: oorzaken, symptomen & tipsMaandenlang had je naar de zomervakantie uitgekeken maar toch heeft deze niet gebracht wat je ervan verwachtte. En dan i…
Werk en Stress - CopingWerk en Stress - CopingStress en Werk. Stress en psychi-sche klachten vormen voor werk-nemers in het bedrijfsleven een belangrijke reden voor a…
Waarom werk je?Werk is een belangrijk onderdeel van ons leven. Ook al lijkt vakantie vieren een stuk fijner, toch blijkt werken van gro…
Hoofdpijn: medicatieafhankelijke hoofdpijnHoofdpijn: medicatieafhankelijke hoofdpijnHet kan voorkomen dat medicijnen tegen hoofdpijn door te vaak gebruik juist hoofdpijn veroorzaken. Er zijn dan meerdere…

De heup-middel verhouding: teken van vruchtbaarheidAls gekeken wordt naar de playboymodellen door de jaren heen, sinds het begin van de Playboy tot vandaag de dag, is er e…
Sekseverschillen in jaloezie: terug te voeren op de evolutieMannen én vrouwen vinden het onacceptabel als hun partner ontrouw is. Uit onderzoek blijkt zelfs dat mannen en vrouwen e…

Reageer op het artikel "Weer fris aan het werk na de vakantie!"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Faffie
Laatste update: 11-09-2008
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Psychologie
Schrijf mee!