Vakantie is voorbij, lekker aan de slag

Vakantie is voorbij, lekker aan de slag Een vakantie is om lekker te ontspannen en uit te rusten, nieuwe inzichten te krijgen, een andere omgeving te leren kennen of wat je dan ook maar uit een vakantie wil halen. Als je vakantie voorbij is, en dan maakt het niet eens zoveel uit of je weg geweest bent of niet, dan heb je weer energie en kan je er vol tegenaan. Toch kan het geen kwaad om je energieverdeling goed toe te passen.

De vakantie voorbij…

Je hebt er naar toe geleefd, een druk leven en dan enkele weken even niets. Of dat nu in Nederland is of elders, dat maakt niet uit. Uit het vaste patroon, andere dingen doen, je naaste wat extra aandacht geven en/of gewoon even helemaal niets. Dat zijn allemaal ingrediënten die je uiteindelijk laten opladen en nieuwe energie laten opdoen.

Voor de een is het de eerste dagen na de vakantie stevig schakelen en voor de ander een fluitje van een cent. Met een berg energie weer starten voelt goed, alleen kan je er ook voor kiezen je energie te doseren. Daarmee niet gezegd dat je met de armen over elkaar moet zitten, maar rustig opstarten kan geen kwaad.

Terug in het ritme, een goede start maken

Terugkomen in het ritme vergt omschakeling en dus ook energie. Niemand heeft er baat bij als je je binnen afzienbare tijd opblaast. Let op wat zaken om een goede start te maken, zoals:
  • Zorg dat je de eerste dag na je vakantie geen afspraken hebt. Zo kom je gemakkelijk en in een acceptabele snelheid in je ritme.
  • Begin dus met het accepteren dat je even in het ritme moet komen. Dat wil zeggen dat je parate zakelijke kennis, om zaken te kunnen beantwoorden, mogelijk wat is weggezakt. Je hebt misschien wat meer tijd nodig om bijvoorbeeld je e-mails te beantwoorden en lopende zaken op te pakken.
  • Doseer wat er op je ligt te wachten. Een globale planning helpt om niet als een bezetene al die e-mails weg te werken of met mensen te praten die voor je hebben waargenomen of waarbij de werkzaamheden zijn doorgegaan.
  • Mensen doen een beroep op je, want je bent er immers weer. Helpen kan geen kwaad en is goed, maar ook hier moet je wel grenzen aan stellen. Kan je geen keuze maken, prioriteer dan en denk mee in oplossingen.
  • Maak het niet direct te laat. Na een dag in het nieuwe zakelijke ritme lijk je niet moe, je hebt immers veel energie, maar je bent het wel. Doorgaan, want de volgende dag is weer een drukke dag, sluipt er snel in.
  • Of je de eerste dag nu veel hebt gedaan, bijpraten is ook werk (!), of niet, sluit de eerste dag met een goed gevoel af. Het is belangrijk om die eerste dag niet uitgeput, maar met een goed gevoel te stoppen.

Wat moet je voor zijn?

Energieslurpers!

Er zijn overal mensen die andermans energie opsouperen. Zeker na een vakantie heb je over het algemeen veel energie en merk je het niet eens, als iemand je aan het leegzuigen is. Althans, je gaat het merken zodra je het gevoel hebt moe te zijn, terwijl het werk het niet met zich meegebracht heeft. Vaak wordt het afgedaan met het gegeven dat het een kwestie van “inkomen” is na een vakantie, maar het kan zomaar op je werk hebben plaatsgevonden.

Wat past er op je bordje?

Als je veel energie hebt, dan ben je eerder geneigd om te zeggen dat iets er nog wel bij kan. Je bent enthousiast en alles is te overzien. Maar wat ligt er nog, wat komt er nog voort uit zaken die jij zo vlak na je vakantie hebt opgepakt en wat zit er allemaal nog meer in de planning. Je energie verdelen is belangrijk en dat kan alleen, als je op je werk ook een redelijke verdeling van werk toepast. Goed in kaart brengen, een planning maken en daarna bekijken of en zo ja, hoeveel ruimte er nog is.

Is het werk nog steeds leuk?

Het klinkt wellicht vreemd, want met al die energie wil je aan de slag, toch? Nou, het ligt wel eens anders. Vakantie zet namelijk aan tot nadenken en tijdens een vakantie kan je zomaar bedacht hebben dat je bijvoorbeeld iets anders wilt gaan doen, maar nog niet weet wat. Mogelijk heb je een passie waar je nu alleen in je vrije tijd iets mee doet, maar wat je mogelijk tot je werk wilt maken. Of je hebt met je partner bedacht iets in het buitenland te willen gaan doen.
Tja, dan is terugkomen op je werk ineens anders. Daar zal je toch je weg in moeten vinden en je plannen moeten uitwerken. In de tussentijd moet je het natuurlijk wel leuk hebben op je werk, dus de volle schouders onder het werk en aan de slag. Dat er op de achtergrond iets anders meedraait, is evident bij een dergelijk proces.

Conclusie

Lekker aan de slag na een relaxte vakantie is goed, je wilt je energie direct goed gaan spenderen. Echter, gooi niet al je opgedane energie meteen allemaal in de strijd maar doseer, denk goed over zaken na, help waar mogelijk maar overstrek jezelf ook daar niet en bedenk wat je wilt en niet wil. Luister naar je innerlijke zelf.
Zeker bij het uitwerken van een nieuw initiatief is die extra energie meer dan welkom! Geniet van ieder proces zo vlak na de vakantie en ervaar dat als je het goed doseert en je naar jezelf luistert, je ook weer van andere mensen energie krijgt. Zo blijft je energieniveau ook meer constant en kan je in een heerlijk tempo doorgaan!

"Never give up" by Dalai Lama XIV

“No matter what is going on
Never give up
Develop the heart
Too much energy in your country
Is spent developing the mind
Instead of the heart
Be compassionate
Not just to your friends
But to everyone
Be compassionate
Work for peace
In your heart and in the world
Work for peace
And I say again
Never give up
No matter what is going on around you
Never give up”

© 2014 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zo houdt u uw vakantiegevoel vastZo houdt u uw vakantiegevoel vastVeel mensen genieten van een welverdiende vakantie. Het nadeel is dat de mensen na de vakantie vaak weer snel in hun oud…
Vakantie voorbij, weer aan de slagVakantie voorbij, weer aan de slagDe een gaat het heel gemakkelijk af en de ander gaat bijna kruipend naar het werk. Het is heel verschillend hoe mensen r…
Post-vakantie depressie: oorzaken, symptomen & tipsPost-vakantie depressie: oorzaken, symptomen & tipsMaandenlang had je naar de zomervakantie uitgekeken maar toch heeft deze niet gebracht wat je ervan verwachtte. En dan i…
Weer fris aan het werk na de vakantie!Weer fris aan het werk na de vakantie!Het is weer voorbij die mooie zomer……..net als jouw vakantie. Lang had je er naar uitgekeken: vakantie!! Maar alles wat…

Mystery shoppenOndernemers willen graag weten hoe hun organisatie functioneert, hoe klantvriendelijk hun werknemers zijn en of de klant…
Waarom zijn badeendjes geel?Waarom zijn badeendjes geel?Je zou bijna zeggen dat het logischer is om rubber kuikentjes (van de kip) te maken, aangezien kuikens vaak een geel, pl…
Bronnen en referenties
  • A. Janssens - mental coach
  • Dalai Lama
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 20-09-2016
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.