Positieve mindset

Positieve mindset “Hoe moeilijk kan het zijn!” zal de positief ingestelde man of vrouw zeggen en “Wat koop ik er voor?” zal de man of vrouw zeggen die een meer negatieve inslag heeft. De grootste groep zal zeggen redelijk neutraal in het leven te staan, maar eigenlijk bestaat dat niet. Mensen maken altijd keuzes en het is een keuze er voor te kiezen het glas overwegend half vol of half leeg te laten zijn.

Je haalt uit het leven wat je er in stopt

Het is niet aangezet of overtrokken, als je iets in het leven stopt kan je dat er misschien wel meer dan dubbel uithalen. Het gaat er maar om wat je als waarde ziet om er in te stoppen, waarbij geven en ontvangen in grote lijnen in balans zou moeten zijn.
Natuurlijk kan het zijn dat je een tijdje meer geeft of ontvangt, maar als het binnen een organisch proces gaat (en dus niet krampachtig of doordacht is), komt het vanzelf terug. Geef het proces de ruimte.

Mindset veranderen?

Als je van nature niet die man of vrouw bent die zaken vanuit een positief oogpunt bekijkt, maar de negatieve aspecten de boventoon laat voeren, dan zijn er wel wat mogelijkheden dit proces te veranderen. Er vanuit gaande dat je dit wilt.
Daarmee niet gezegd dat je alles door een roze bril moet bekijken, kritisch zijn is altijd goed. Maar dan is er nog een verschil tussen positief en negatief kritisch.

  • ”Moeten” dat is wat de meeste mensen vanaf jonge leeftijd meekrijgen en dat kan enig moment een last op de schouders worden. Als volwassenen ben je, door de jaar heen, redelijk geconditioneerd geraakt. Dat gaat meestal niet bewust, maar is een opeenstapeling van verantwoordelijkheden en dingen die “moeten”. Verantwoordelijkheid brengt echter ook met zich mee dat je verantwoordelijk bent voor je eigen leven en de invulling daarvan. Je kunt er dus ook voor kiezen om een aantal “moeten”-aspecten naast je neer te leggen. Immers de verplichting leg je slechts jezelf op. Daarmee kan je het jezelf een stuk gemakkelijker maken en hoef je niet gebukt te gaan onder alles wat “moet” (en soms enorm veel energie kost).
  • Relativeren is een logisch vervolg op het eerste punt, maar toch niet zo vanzelfsprekend voor iedereen. Als je insteek in het leven negatief is, is de kans groot dat je – zodra je probeert te relativeren – min of meer door blijft draaien. Er is altijd en op alles wel iets aan te merken/af te keuren, zolang je maar blijft zoeken. Met een negatieve inslag begin je jezelf de vraag te stellen “wat is het ergste wat me kan gebeuren?” en ga van daaruit verder. Immers, wat is erg? … zelf of een dierbare ernstig ziek en zelfs dood. Al het andere kan je ook als een uitdaging bekijken en bedenken wat het je op kan leveren. Probeer het eens…
  • Blij zijn met hetgeen je hebt, is voor de man of vrouw met negatieve inslag misschien niet eenvoudig, maar probeer het eens. Ook als je die baan kwijt bent en minder financiële middelen hebt, kan je nog steeds blij zijn met hetgeen je hebt. Bovendien benut je extra vrije tijd goed … doe wat voor je medemens (en je krijgt het vanzelf vroeg of laat terug). Geniet van de natuur als de zon schijnt, maar ook als het regent. Geniet van je omgeving, de mensen om je heen, een kaartje of mailtje van familie of vrienden ver weg, een heerlijk kopje thee met verse ingrediënten etc. Geniet met name ook van de kleine alledaagse dingen. Neem niets als vanzelfsprekend, want niets ís vanzelfsprekend.
  • Een andere benadering is je negativiteit opblazen tot enorme proporties. Dik het maar aan en laat het glas niet half leeg zijn, maar zorg dat de bodem van het glas bijna in zicht is en kijk dan hoe belachelijk dat er uit ziet. Je blaast op deze manier als het ware de door jezelf opgeblazen negativiteitsbalon enig moment op.
  • De volgende stap is te handelen. Want je bent stevig aan het denken geweest, je hebt immers gewikt en gewogen hoe je het negatieve proces positief om kunt zetten. Als je dit blijft doen, loop je de kans opnieuw in doemdenkerij te verzanden. Maar je kunt ook als volgende stap gaan handelen, ga iets doen! Pak je hobby op, ga lekker bewegen (ook goed voor de geest!) of doe iets leuks met je partner of een vriend(in). Het geeft een goed gevoel en is een prima tegenhanger voor je negatieve inslag. Het verzet de zinnen en geeft energie.

Positief zijn doet positief zien

Het werkt nu eenmaal zo, dat wanneer je in je systeem dat positieve gevoel kunt vasthaken, je ook meer positiviteit om je heen gaat zien. Je hebt er meer oog voor en dus gaat het je opvallen. Een ander bijkomend voordeel is dat je minder in de buurt van mensen met een negatieve inslag wilt zijn. Mensen met een negatieve inslag onttrekken nogal eens energie uit hun omgeving - vaak niet bewust - en als je zelf meer in het positieve spectrum zit ga je dit merken. Lang in het bijzijn van dit type mens vertoeven, kan jou energie kosten. Zodra je dit in de gaten hebt, is het goed om hierover na te denken. Even is misschien nog niet erg, maar je volledig leeg te laten zuigen en zonder energie thuiskomen, omdat je in zo iemands bijzijn bent geweest, is geen pretje. Denk in deze aan jezelf en je eigen proces en bedenk wat je aan kunt en wat (nog) niet.

Tot slot

Zoals in het begin van dit artikel al aangehaald, je bent verantwoordelijk voor jezelf en dus ook hoe je in het leven staat. Je kunt altijd veranderen, daar moet je alleen wel iets voor doen. Niet iedere verandering gaat zonder slag of stoot, maar daarmee raak je meteen het belang wat je er zelf aan hecht.
© 2013 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Positiviteit geeft energiePositiviteit geeft energieNiet iedereen is van nature even positief, dat krijg je mee in de genen en waar en hoe je opgroeit. Je basis is voor vee…
Bekijk het van de positieve kantBekijk het van de positieve kantVoor de een is het vanzelfsprekend en voor de ander is het een opgave… en er zijn mensen die positiviteit niet kunnen of…
Optimisme is te lerenOptimisme is te lerenDe optimist pur sang krijg je niet negatief, hij of zij zal altijd de positieve kan van de zaak proberen voor het voetli…
Warme klassieke koffiecocktailsWie houd er nu niet van een lekkere koffie na de maaltijd. Hieronder zijn 4 klassieke recepten te vinden om een koffie t…

Intrinsieke motivatie en extrinsieke motivatieWaarom doe je iets? Omdat het van de buitenwereld moet? Of omdat je het zelf graag wil? Intrinsieke motivatie is iets da…
Motivatie: Self Determination TheoryMotivatie heeft verbanden met allerlei aspecten. Ryan en Deci hebben de Self-Determination Theory (SDT) opgezet. Deze th…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Greyerbaby, Pixabay
  • F. Subberman - psycholoog
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 20-09-2016
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Psychologie
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.