Kernreflectie en kernkwaliteiten

De laatste jaren is de positieve psychologie in opkomst. Een positieve kijk op het leven, positieve gevoelens en het beste bereiken lijken het hoofddoel geworden te zijn. Kernreflectie is een onderdeel van de positieve psychologie die in gaat op de kernkwaliteiten van ieder mens.

Kernreflectie en kernkwaliteiten

Bij kernreflectie kijk je naar de kernkwaliteiten van mensen. Je leert om je eigen kernkwaliteiten te benoemen, maar ook om ze te zien bij een ander. Het is een onderdeel van de positieve psychologie, deze gaat uit van de kwaliteiten en talenten van elk mens. Je beschikt over vele kernkwaliteiten en deze kun je ontwikkelen door ze positief te benaderen.

Door kernreflectie leer je jezelf kennen. Je leert hoe je zelf bent, hoe je je inzet voor jezelf en voor anderen, maar ook wat je voelt. Je leert om te kijken waarom je bepaalde keuzes maakt en hoe het komt dat je op een bepaalde manier handelt. Je leert je binnenste ik en dus je kern kennen.

Wat is kernreflectie?

Kernreflectie is een manier van reflecteren. Dit reflecteren heeft verschillende lagen. Het model wat hiervoor gebruikt wordt, wordt ook wel het ui-model genoemd. Aan de buitenkant van het ui-model zit gedrag: dat wat een ander ook ziet. Daarna komen de competenties of eigen dat wat je kunt. Bij elke laag ga je een stukje dieper en kom je bij waar je in gelooft. Nog een stap dieper kom je bij je eigen identiteit en de manier waarop je jezelf ziet. In de binnenste laag van de ui zit de betrokkenheid: waar doe je het voor? Bij kernreflectie gaat het voornamelijk om de binnenste lagen van de ui. Je wilt door te reflecteren kijken waar je in gelooft, hoe je jezelf ziet en vooral waarom je iets doen en dus welke kernkwaliteit er achter jouw gedrag zit.

Als je alle lagen hebt doorlopen en dit samen komt ontstaat er flow. Flow is een gedrevenheid die de motivatie versterkt en hierdoor ga je sneller en diepgaand leren. Je hebt geen belemmeringen meer omdat het vanuit jouw binnenste komt. Je doet het met plezier, motivatie en vooral met een positieve blik. Je kernkwaliteiten worden dan ook goed zichtbaar in het handelen.

Wat zijn kernkwaliteiten?

Kernkwaliteiten zijn de kwaliteiten die aangeboren zijn en die je helpen om alles uit je leven te halen. Voordat je deze goed kunt inzetten, moet je weten wat jouw kernkwaliteiten zijn. Door middel van kernreflectie en het benoemen van kernkwaliteiten bij jezelf en bij de ander kun je leren om jouw eigen kernkwaliteiten te herkennen. Het zelfbewustzijn wordt groter en hierdoor ga je begrijpen waarom je op een bepaalde manier handelt.

Waarom kernreflectie?

Kernreflectie geeft een positieve insteek in jouw eigen leven, maar ook in dat van anderen. Door kernkwaliteiten bij een ander te benoemen leg je de focus op het positieve van een ander in plaats van op het negatieve. Dit versterkt een positieve sfeer en omgang met elkaar. Door dit jezelf aan te leren, zul je merken dat je op een hele andere manier naar de wereld gaat kijken. Het krijgt veel meer kleur en vrolijkheid. Als mens zijn wij geneigd om ons te focussen op de dingen die niet goed gaan, de dingen die beter kunnen en de dingen die anders moeten. Door kernkwaliteiten bij onszelf en bij de ander te leren zien, worden de negatieve dingen minder belangrijk en zal de focus langzaam verschuiven naar al het mooie wat er bij jezelf en de ander te zien is.
© 2013 - 2024 Iris1991, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Positieve psychologiePositieve psychologieGeluk? Wanneer ben je nu precies gelukkig? Komt dit door wat je meemaakt, wat je voelt, hoe je denkt of wat je bezit? Di…
Positiviteit geeft energiePositiviteit geeft energieNiet iedereen is van nature even positief, dat krijg je mee in de genen en waar en hoe je opgroeit. Je basis is voor vee…
KernkwaliteitenKernkwaliteiten zijn eigenschappen van iemand die diegene zo uitstraalt en uitdraagt dat het echt bij hem/haar hoort. De…
Een visie op emoties: Broaden-and-build theorieDe broaden-and-build theorie van Barbara Fredrickson gaat er van uit dat positieve en negatieve emoties verschillend zij…

Zelfpresentatie: Hoe presenteer je jezelf naar anderen?Je komt ergens binnen. Iedereen kijkt naar je. Je probeert er zo goed mogelijk uit te zien, zelfverzekerd te lopen en te…
Je rijk ruiken aan geurenHoe rijk ruik jij? Elke dag ademen we zo'n 23000 maal in en uit en verplaatsen we meer dan 430 kubieke meter lucht. Elke…
Bronnen en referenties
  • Evelein, F. & Korthagen, F. (2011) ,Werken vanuit je kern, Haarlem: uitgeverij Nelissen.
  • Leimon, A. & McMahon, G. (2009), Positive Psychology For Dummies, Chichester, West Sussex: John Wiley & Sons.
Iris1991 (5 artikelen)
Gepubliceerd: 09-07-2013
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Psychologie
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.