Dromen: je werkelijkheid in een fantasiewereld!

Dromen: je werkelijkheid in een fantasiewereld! "En toen vloog ik zo over de bagagebanden heen om hem tegen te houden. En heel raar, maar toen kwam superman erbij en ik begon met hem te vechten. Heel raar allemaal". En zo bestaan er nog duizenden voorbeelden van dromen die mensen zich herinneren. Of men herinnert helemaal geen droom. Misschien komt dat omdat de slaap niet diep genoeg is. Maar waarom dromen we eigenlijk? Wat is de functie van een droom? En wat voor betekenis hebben dromen?
Een goede vraag waar tot op heden nog geen verklaring voor is. Iedereen droomt, dat is zeker. Maar wetenschappers kunnen er maar niet in slagen om te ontdekken wat de reden is waarom wij dromen. Er zijn wel vermoedens. Het zou namelijk een verwerking zijn van gebeurtenissen in het verre verleden (jeugd) of het recente verleden (gisteren). Een droom is een verzameling van beelden, geluiden, gedachten en gevoelens die iemand ervaart als hij of zij slaapt.

Inhoud


Remslaap

Tijdens de slaap komt men in vier verschillende fases terecht. Deze slaap staat bekend als de remslaap (Rapid Eye Movement). Een droom kan men pas krijgen in de vierde fase. Het komt vaak voor dat een mens wekenlang niet in de vierde fase kan komen. Dit heeft als oorzaak dat iemand niet diep genoeg in slaap kan komen door een onaangename omgeving, stress of andere factoren. Het niet in deze fase kunnen komen heeft als gevolg dat men op ten duur prikkelbaar wordt en moeite hebt om nieuwe informatie op te nemen.
  • Fase 1. In fase één raakt men van een wakkere toestand naar een lichte slaap. Er zijn nog wel prikkels van buiten waarneembaar. Hierdoor kan een dichtslaande deur of harde wind de slapen nog wakker maken.
  • Fase 2.In fase twee begint de ‘echte’ slaap. Prikkels van buiten worden niet meer opgemerkt en het lichaam komt tot rust. Er is bijna geen beweging van het lichaam.
  • Fase 3. De slaap wordt alsmaar dieper en dieper. Iemand die naast degene die aan het slapen is zou gaan staan springen, wordt door de slaper niet opgemerkt.
  • Fase 4. Hier bereikt men het diepste slaapniveau. De ademhaling is regelmatig en diep. Hartslag en bloeddruk zakken en elektrische activiteiten in de hersenen beginnen te starten. Hiermee begint ook het dromen.

Als fase vier voltooid is, komt men weer in fase drie terecht. Het terugkeren naar fase één gaat gepaard met fysiologische veranderingen: de pols wordt sneller, de stofwisseling keert terug, elektrische activiteiten worden minder, de bloeddruk neemt weer toe en in sommige gevallen ontstaan een penis- of clitoriserectie.

Waar gaan dromen over?

Dromen gaan over alles. Het is een fantasiewereld waarbij alles kan. Iedereen heeft zo zijn of haar eigen verhalen en fantasie. Er zijn wel verschillen tussen oud en jong en man en vrouw. Toch gaan de meeste dromen (ongeveer 60%) over het dagelijkse leven. Denk hierbij aan hobby’s, werk, familie of sport. Maar de dromen kunnen ook over het verleden gaan. Denk hierbij aan dromen over school of over de jeugd.

Kinderdromen

Kinderen dromen meer en langer dan volwassen. In hun dromen treden vooral stripfiguren en fantasielanden voor. Tegen twaalf jaar komen scenario’s van hun helden voor, zoals superman, batman of cartoons en dergelijke.

Dromen van ouderen

De dromen van ouderen gaan meer over het verleden. Jeugdherinneringen, ouders en jeugdvrienden komen steeds vaker naar voren wanneer ze dromen. Ook ingrijpende gebeurtenissen, zoals de oorlog of het verlies van vrienden en familie wordt vaak verwerkt in een droom.

Verschil tussen man en vrouw

Er zit veel verschil tussen de dromen van een man en een vrouw:
  • Een vrouw droomt over kleine dieren als honden en katten, mannen over tijgers en olifanten;
  • Een vrouw droomt over huis en echtgenoot, een man droomt liever over reizen en auto’s.

Vrouwen dromen over het algemeen realistischer, rustiger en dromen over ‘schattige, leuke en lieve dingen, terwijl mannen doen alsof ze een actieheld zijn.

Liefde

Liefde is een veelvoorkomend thema tijdens het dromen. Het kan hierbij gaan om dromen over liefde tussen een echtpaar of verliefd stelletje, maar soms ook over liefde met een vreemd persoon. Of liefde met een persoon waar liever niet over gedroomd wordt. Denk bij dat laatste aan dromen over liefde met de vriendin van een beste vriend. Het kan zijn dat deze droom erg intiem was. Een romantische avondwandeling, een bioscoopbezoek of misschien zelfs seks. Het kan allemaal voorkomen in een droom over liefde.
Nu is de vraag meestal: ben ik nu verliefd? Nee, liefdesdromen over bepaalde personen hoeft niet per definitie te betekenen niet dat er daadwerkelijk gevoelens zijn voor de persoon in kwestie. Het geeft eerder aan dat degene zoekende is naar nieuwe liefde of net uit een relatie komt. Misschien zijn er wel een aantal dates geweest die allemaal stuk voor stuk misliepen. Deze teleurstelling en behoefte aan nieuwe liefde komt terug in een droom. En het is helemaal niet raar dat deze persoon een goede vriend of vriendin is.

Het is natuurlijk wel logisch dat een droom als deze een schok is. Het is nieuw, raar maar toch bevredigend. Gemiddeld heeft een man of vrouw een soortgelijke droom twaalf keer in zijn of haar leven.

Natte droom

Een jongen of man kan spontaan klaarkomen in zijn slaap, zonder dat er lichamelijke simulatie aan te pas komt. In eerste instantie is een natte droom het teken dat de man geslachtsrijp is. Normaliter krijgt een man een natte droom tussen zijn veertiende en twintigste levensjaar. Het kan zijn dat hij hierdoor wakker wordt, maar meestal wordt het pas in de ochtend opgemerkt dat hij een natte droom heeft gehad. Hoewel de term natte droom suggereert dat een spontane zaadlozing alleen te maken heeft met dromen, is dit niet waar. Een natte droom kan ook een spontane ontlading van spanning, conflicten en emoties zijn, buiten het dromen om.

Een natte droom kan ook op latere leeftijd voorkomen en zelfs herhaaldelijk. Ook vrouwen ervaren soms een natte droom. Als iemand droomt over een persoon welke hij of zij aantrekkelijk vindt en in deze droom komt geslachtsgemeenschap voor, dan kan het zijn dat degene klaarkomt.

Nachtmerrie

Een nachtmerrie is een horrorachtige, nare en traumatiserende vorm van een droom. De nachtmerries kunnen variëren van achtervolgingen, vallen, verdrinken, verbranden, etc. Nachtmerries worden veroorzaakt door:
  • Een vervelende gebeurtenis in het verre verleden of recente verleden (jeugd – vandaag);
  • Het gebruik van medicijnen of andere middelen.

De meest voorkomende oorzaak is de eerste. Door een traumatische gebeurtenis in het verleden kan men levenslange beschadiging oplopen. Mishandeling, verkrachting of een overval kunnen hier voorbeelden van zijn. Doordat dit soort trauma’s niet goed verwerkt zijn, komen deze in een droom weer naar boven. Een nachtmerrie is een natuurlijk verwerkingsproces dat door de hersenen in werking wordt gezet.

Iedereen heeft wel eens last van nachtmerries en dit is volkomen normaal. Echter, wanneer het steeds hetzelfde onderwerp betreft (bijvoorbeeld een mishandeling), is het aan te raden een psycholoog of psychiater te bezoeken. Hij kan verder helpen om het trauma te verwerken.

Geen dromen herinneren?

Soms herinneren mensen zich geen dromen. Dat is helemaal niet erg. Het verschilt per persoon en per situatie of een droom herinnerd wordt of niet. Mensen met ruimtelijk inzicht zijn goed in visualiseren en onthouden dromen vaker. Ook verschilt het in omgang met emoties: kan men dit goed, dan worden dromen beter onthouden. Het kan ook aan de droom zelf liggen. Een droom over superman is natuurlijk leuk, maar niet bijzonder. Een actueel onderwerp waar men dagelijks mee bezig is, wordt natuurlijk sneller onthouden. Het onthouden van dromen kan ook aangeleerd worden door ze meteen op te schrijven na het opstaan. Hiermee worden de hersenen getraind om dromen te gaan herinneren.

Gevolgen van dromen en nachtmerries

Dromen kunnen enkele positieve en negatieve gevolgen hebben:
  • Slecht slapen. Door een nachtmerrie kan een persoon onbewust angst creëren voor het slapen zelf. Hierdoor komt men niet meer goed in slaap en dit heeft een slecht humeur en gevoeligheid tot gevolg.
  • Geen tevredenheid met eigen leven. Dromen is leuk, want alles kan en mag. Sommige mensen dromen dan ook de gekste, leukste en engste dingen. Hierdoor kan het eigen ‘huisje-boompje-beestje’ leven saai worden.
  • Slechte concentratie. Zoals eerder vermeld kan slecht slapen tot concentratiegebrek leiden. Maar ook het verwerken van de droom gedurende de volgende dag leidt tot concentratiegebrek. Dromen terwijl men wakker is bent heet dagdromen.
  • Nieuwe gevoelens. Eerder dit artikel werd gesproken over dromen die over liefde gaan. Het kan zijn dat deze dromen terugkeren en dat men op den duur verliefd wordt op de betreffende persoon. Door deze dromen zijn er dus nieuwe gevoelens opgewekt die er misschien al wel waren, maar onderdrukt werden.

Attributen voor dromen

Er bestaan een aantal attributen om 'goede' dromen op te wekken, te bewaren of om slechte juist tegen te houden.

Dromenvanger

De meest bekende is een dromenvanger. Dromenvangers worden al eeuwenlang gebruikt en zijn afkomstig van een indianenvolk uit Noord-Amerika. Een dromenvanger lijkt op een ronde spinnenweb, met vaak een houten ring met daaronder veren. Een dromenvanger zou volgens de Ojibweg (de indianenstam) nare dromen als nachtmerries tegenhouden. Hoe groter de dromenvanger, des te meer slechte dromen houdt hij tegen. Een dromenvanger werd door de indianenstam meerdere keren per week gereinigd om de werking ervan te behouden.

Droomdagboek

Een droomdagboek is erg handig als men dromen wilt onthouden. Zodra men opstaat, worden de dromen in het dagboek opgeschreven. Hierdoor is later goed terug te lezen wanneer welk onderwerp centraal stond in de droom. Daarnaast worden de hersenen getraind om dromen beter te onthouden. Daarnaast ook erg leuk om op latere leeftijd terug te lezen.

Droomhouder

Een droomhouder of dromenhouder is een glazen flesje waarin goede en slechte dromen worden opgeslagen. Dit komt alleen voor in films, in het echt is dit niet mogelijk. Toch bestaan ze wel, puur voor commercieel verkoop.

Lees verder

© 2013 - 2024 Vanzadelhoff, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat dromen je kunnen vertellenTijdens het dromen komt informatie naar boven uit het onderbewustzijn. Dromen kunnen je op deze manier helpen bij het ve…
Lucide dromen: droom waarin je bewust bent dat je droomtEen Lucide droom is een droom waarin je bewust bent dat je droomt en waarin je de gang van zaken kunt beïnvloeden. Het s…
Waarom dromen we?Waarom dromen we?De studie van dromen heet oneirologie (droominterpretatie). Ondanks dat er een dromenstudie bestaat, weten we weinig ove…
Een dromendagboek bijhoudenEen dromendagboek bijhoudenDromen, iedereen doet het, of je het nu wil of niet. In je dromen is je belevingswereld eindeloos, de leukste, vreemdste…

Kunnen we ons nog verwonderen?Kunnen we ons nog verwonderen?Naarmate je ouder wordt, leer je uit de schoolboeken en direct uit het leven en langzaam maar zeker ontstaan er verwacht…
Schrijfster Torey HaydenSchrijfster Torey HaydenDeze schrijfster en kinderpsychologe houdt zich bezig met het behandelen van kinderen die last hebben van autisme, het s…
Bronnen en referenties
Vanzadelhoff (71 artikelen)
Laatste update: 01-02-2017
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Psychologie
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.