Geen zelfvertrouwen? Vertrouw jezelf weer!
Veel mensen hebben een gebrek aan zelfvertrouwen. Heb jij ook het gevoel dat je te weinig zelfvertrouwen hebt? En vraag jij je zoals iedereen af waarom jij er last van hebt? Of denk je: hoe leer ik leven met weinig zelfvertrouwen? Eigenlijk hoeft je dit niet te kunnen, want iedereen kan zijn zelfvertrouwen weer opbouwen. Er bestaan namelijk redelijk eenvoudige methodes hiervoor en de slaagkansen zijn zeker niet miniem.
Een gemis aan zelfvertrouwen is voor veel mensen een probleem. Ook de mensen die heel zelfzeker overkomen, kunnen er last van hebben. Zij kunnen het bijvoorbeeld verbergen door op te scheppen, dominant te zijn of door zich te gedragen als een macho. Het is hun manier om met hun onzekerheid om te gaan, maar eigenlijk hoeft niemand hiermee te leven. Zichzelf weer leren vertrouwen is de enige goede manier op om echt zelfzeker te zijn. Het is heel belangrijk dat mensen weer in zichzelf gaan geloven. Als het niet zo is, daalt hun doorzettingsvermogen en motivatie. Ook hun prestatie zelf wordt er sterk door beïnvloedt.
‘Eigenliefde en zelfkennis’
Zelfvertrouwen is nauw verbonden met de elementen eigenliefde en zelfkennis. Wanneer iemand onzelfzeker is, zijn de andere twee zaken ook aangetast. Daarom is het belangrijk om ook oplossingen te zoeken om zowel eigenliefde als zelfkennis weer op te bouwen.
Eigenliefde is gewoon zichzelf graag zien, maar voor veel mensen is houden van zichzelf niet zo gewoon. Ze ergeren hen aan hun fouten of mislukkingen en daardoor daalt de eigenliefde steeds meer. Wanneer iemand zichzelf graag ziet zal hij zich vlugger herpakken en minder wanhopig worden bij tegenslagen. Een persoon die weinig liefde kent voor zichzelf, doet het omgekeerde. Een goede dosis eigenliefde maakt het leven van iemand dus gemakkelijker. Hetzelfde geldt voor zelfkennis. Ziet iemand zichzelf als een goede vriend of vriendin? Dan ligt dat aan de basis van een innerlijke kracht die hem/haar helpt om problemen te overwinnen. Beschouwt iemand zichzelf eerder als zijn ergste vijand? Dan zijn de moeilijkheden onoverbrugbaar. Heb jij weinig zelfkennis? Krik dan het beeld dat je over jezelf hebt weer op door niet meer naar het negatieve te kijken. Schenk vooral aandacht aan de positieve aspecten van jezelf.
‘Vrouwen en mannen’
Het zelfvertrouwen van vrouwen wordt in het algemeen vlugger aangetast dan dat van mannen. Een man ligt maar weinig wakker van kritiek. Terwijl vrouwen constant bevestiging nodig hebben. Ze hebben daarom meer steun van anderen nodig, want zij hechten veel meer belang aan de mening van iemand anders. De meeste vrouwen vinden de goedkeuring van anderen belangrijker dan hun eigen gevoelens. Omdat het zelfvertrouwen van vrouwen zo afhankelijk is van wat anderen vinden, is hun zelfvertrouwen veel minder stabiel dan dat van mannen.
‘DE OORZAKEN’
Het is dus niet zo dat je bij de geboorte een bepaalde dosis zelfvertrouwen krijgt en het daar de rest van je leven moet mee doen. Een aantal factoren doen je zelfzekerheid sterk dalen.
‘Omgeving’
De omgeving van iemand kan het zelfvertrouwen enorm beïnvloeden. Als mensen je niet serieus nemen, heeft dit vroeg of laat een effect op je zelfvertrouwen. De kans is groot wanneer zoiets veelvuldig gebeurt dat je begint te twijfelen aan jezelf. Dit is ook zo als iemand vaak neerbuigende opmerkingen hoort. Na verloop van tijd zal je er belang aan hechten en het daardoor ook zelf geloven. Eigenlijk beschadigen alle negatieve invloeden zoals kritiek of uitlachen het zelfvertrouwen van iemand. Dit is voor iedereen onvermijdelijk. Een kind dat bijvoorbeeld vaak moet horen dat het dom is, zal weinig zelfvertrouwen hebben. Het is ook beter om dominante mensen te ontwijken, want zij beschadigen vroeg of laat je zelfzekerheid. Ze zijn nu eenmaal niet in staat om te luisteren en hebben een erg negatieve invloed op je zelfvertrouwen. Daarnaast is de steun die je gekregen hebt of krijgt heel belangrijk. Wanneer deze ontbreekt dan is de kans groot dat je ook minder gelooft in je eigen kunnen.
‘Ervaring en gevoel’
De ervaringen die je opdoet kunnen ook je zelfvertrouwen afnemen. Wanneer je al eens iets tot een goed einde hebt gebracht, zal je de volgende keer al meer overtuigd zijn van je eigen kunnen. Wanneer het omgekeerd was en je slaagde ergens niet in dan zal je er de volgende keer aan beginnen met weinig zelfvertrouwen. Ook de indirecte ervaring beïnvloed iemands vertrouwen. Zag je iemand anders het verprutsen of juist uitstekend doen, dan zal jij er ook minder of meer vertrouwen in hebben.
Tot slot is weinig of veel zelfvertrouwen hebben ook afhankelijk van hoe de persoon zich voelt. Bevind je jou in een moeilijke periode dan zal je veel minder geloven in jezelf dan wanneer je jou goed voelt.
‘HOE HERSTELLEN?’
Om je zelfvertrouwen te vergroten moet je jezelf weer vertrouwen. Omdat je het opnieuw moet leren doe je alles best stap per stap. Loop jezelf dus niet voorbij, maar blijf zeker niet stil staan.
Een tekort aan zelfvertrouwen is niet iets dat je onmiddellijk oplost. Hoe lang alles duurt, is afhankelijk van hoe erg het jou denken beïnvloed. De vooruitgang die je zult boeken, hangt af van hoe groot het gebrek aan zelfvertrouwen is. Daarnaast speelt ook het doorzetten om dit probleem te willen herstellen een belangrijke rol. Anderzijds ligt de omgeving niet alleen voor een groot stuk aan de oorzaak van het ontstaan. Zij kunnen het terug opbouwen van het zelfvertrouwen ook enorm verhinderen door kritiek te geven of je te ontmoedigen. Probeer zo’n mensen te ontwijken. Mensen die je oprecht steunen zijn enorm welkom, want zij kunnen het herstel zelfs versnellen.
Om je zelfvertrouwen terug te winnen zijn er verschillende oplossingen die je kunt uitproberen. De ene truc zal je beter liggen dan de andere, maar houdt er hoe dan ook rekening mee dat je bij geen enkele meteen resultaten te zien krijgt. Blijf volhouden en beetje per beetje zal je zelfvertrouwen groeien. Zonder er nog bij na te denken, zal je de volgende tips toepassen met veel meer vertrouwen in jezelf.
‘Geen aandacht’
Heb jij al enkele pogingen achter de rug om je zelfvertrouwen op te bouwen? Dan ben je misschien één van de velen die vocht tegen zichzelf en niet tegen het gebrek aan zelfvertrouwen. Hoewel die twee nauw verbonden zijn met elkaar, is het nochtans alleen het laatste dat moet bestreden worden. Het weinige zelfvertrouwen neemt meestal de bovenhand en toch kan je dit door een trucje negeren. Geef het geen aandacht en ga er tegen in! Heb je bijvoorbeeld zin om te koken, maar weerhoudt je gebrek aan zelfvertrouwen jou? Kook dan toch! Door het toch te doen, bewijs je aan jezelf dat je het wel kunt. Daardoor word je zelfvertrouwen alleen sterker, want je deed iets waarvan je vroeger dacht dat je het niet kon. Hoe meer je ingaat tegen je gebrekkig zelfvertrouwen, hoe zelfzekerder je wordt. Wanneer je blijft volhouden, zal de neiging om iets te doen steeds minder worden tegengewerkt worden.
‘Onafhankelijk’
Bij iemand met weinig zelfvertrouwen is het mogelijk dat hij/zij heel afhankelijk is geworden van andere mensen. Die persoon is er namelijk van overtuigd dat hij/zij niet zonder hen kan. Zo is het voor hem/haar bijvoorbeeld onmogelijk om beslissingen te nemen zonder de raad van die mensen. Eigenlijk heeft die persoon meer vertrouwen in die mensen dan in zichzelf. En dit is fout, want het individu in kwestie voelt zich minderwaardig. Daardoor krijgt het zelfvertrouwen geen kans om te groeien en kan het alleen maar afnemen. Om nog erger te voorkomen is het belangrijk dat je steeds meer onafhankelijk wordt. Dat wil niet zeggen dat je de mensen die zoveel voor je betekenen moet loslaten, maar wel die afhankelijkheid tegenover hen. Het zal ook de band met de betrokken personen ten goede komen, want die afhankelijkheid werkt na verloop van tijd beklemmend voor de andere persoon.
‘Niet toegeven’
Mensen die een gebrek aan zelfvertrouwen hebben, laten zich vlug ompraten door diegenen die wel zeker zijn van zichzelf. Daarna voelt hij/zij zich de mindere waardoor zijn zelfzekerheid nog meer daalt.
Toch bestaat er een goede methode om zich te verzetten tegen iemand die jou van mening wil doen veranderen. Laat je stem horen als iemand weigert te luisteren! En dat doe je door dezelfde woorden te blijven herhalen! Daardoor overtuig je niet alleen jezelf, maar krijgt de andere het steeds moeilijker om jouw mening te ontkrachten. Niettemin wordt het voor jou ook niet zo’n gemakkelijke klus, want de aanvallen van de andere persoon lokken een ongecontroleerde reactie uit. Blijf dus hetzelfde zeggen ook al word je kwaad of ga je jou schuldig of egoïstisch voelen. Laat je hoe dan ook niet uit je lood slaan, want het enige wat goed is voor je zelfvertrouwen is niet toegeven.
Wanneer je éénmaal zeker bent van jezelf, laat je deze methode zo vlug mogelijk vallen. Anders kom je enorm vervelend over.
‘Nieuw’
Zelfvertrouwen kan je opbouwen door iets nieuws aan te leren. Het is logisch dat je in het begin fouten zal maken, het hoort er zelfs bij! De volgende poging zal vlotter verlopen dan de eerste en daardoor zal je zelfvertrouwen groeien. Hoe meer je de nieuwe vaardigheid onder de knie krijgt, hoe zekerder je jou gaat voelen. Niet alleen over die nieuwe zaak, maar ook je volledige zelfvertrouwen zal stijgen omdat je ontdekt hebt dat je iets leuks kan!
'‘Zelf-peptalk’
Een andere oplossing om je zelfvertrouwen op te bouwen is zelf-peptalk. Deze techniek waar je op jezelf inpraat, is gemakkelijk aan te leren. Daarenboven kan iedereen ook kiezen voor wat hem/haar het beste bevalt. Neem wel korte zinnen, want lange zelf-peptalk zinnen hebben geen enkele zin, integendeel!
Zo pep je jezelf op!
Het is al zo
Wil je iets aan jezelf veranderen? Doe dan alsof je al zo bent door in de tegenwoordige tijd te praten. Zeg niet: ‘Ik word zelfzekerder’ maar denk: ‘Ik ben zelfzeker’!
Alleen positief
Negativiteit helpt je niets vooruit! Denk en spreek dus positief. Het is niet: ‘Ik ben niet meer onzeker’ maar wel: ‘Ik heb zelfvertrouwen
Jij bent ik
Als je over jezelf spreekt, is er maar één vorm de juiste: de ik-vorm. Praat dus niet over wij, maar over ik.
Voor altijd
De zelf-peptalk zinnen zijn niet alleen voor nu, maar eigenlijk voor altijd. Daarom vermeld je in jouw zin woorden die de lange termijn duidelijk maken. Een voorbeeld van een correcte zin is: ‘Ik heb altijd zelfvertrouwen’.
Juiste Woorden
Bij peptalk horen positieve emotionele woorden als gelukkig en enthousiast, maar juist geen woorden in de aard van ‘misschien’ en ‘eventueel’.
Niet vergeten
Zelf-peptalk mag je niet vergeten. Blijf ze denken en zeggen, maar zet ze ook op papier. Hang dit op plaatsen waar je vaak komt en dan wel moet lessen.
Deze zelf-peptalk kan je ook gebruiken om je doorzettingsvermogen te vergroten en met negativiteit van jezelf of anderen om te gaan. Wat op zich ook weer je zelfvertrouwen ten goede komt.
Met deze tips zal je steeds meer zelfvertrouwen krijgen. Vergeet niet, hoe klein het ook is: als je iets bereikt in stijgende lijn, geniet er met volle teugen van! Durf je telkens goed te voelen bij die, voor jou, grote overwinning.