Kom je comfortzone uit!

Kom je comfortzone uit! Er kunnen allerlei redenen zijn waarvoor je uit je comfortzone komt, maar veel mensen blijven maar wat graag binnen hun comfortzonde. De comfortzone is bekend, veilig en wordt beheerst door neutraliteit, middelmatigheid en soms zelfs onverschilligheid. Toch raken steeds meer mensen doordrongen van het gegeven dat, door uit je comfortzone te stappen, je meer mogelijkheden creëert en er andere deuren voor je open gaan.

Het gegeven ‘comfortzone’

De comfortzone is een fase in je leven waarin je je bevindt. Het is vaak niet eens een bewuste keuze, maar enig moment gaan de dingen zoals ze gaan. Binnen het bekende, hetgeen je zonder veel na te denken afgaat, waar je geen angst voor hebt en waar je je comfortabel voelt. In deze fase van comfort zitten geen uitdagingen.

Goed of niet goed?

Het wel of niet uit de comfortzone stappen bepaal je zelf en is niet noodzakelijk als je het leven wat je leidt prima vindt. Die keuze ligt bij de persoon in kwestie. We spreken hier veelal over een middelmatig en veelal gereguleerd leven. Het wordt anders als het gereguleerde comfortabele leven niet echt de wenst (meer) is, maar je het bijvoorbeeld moeilijk vindt om uit de comfortzone te stappen of je hebt angst dat je omgeving je niet zal stimuleren. Reden genoeg om er niet uit te stappen.

Uit de comfortzone stappen

Maar er vanuit gaan dat je het wel doet, dan stel je je in op een weg die niet altijd vlekkeloos zal verlopen. Niet iedereen in de omgeving zal de man of vrouw die de uitdaging opzoekt op prijs stellen, want dit brengt roering en roering kan het gereguleerde leven verstoren. Daarmee ook meteen aangegeven dat het hier gaat om mensen die ook in de comfortzone zitten.

Wat levert het op?

Op voorhand is niet aan te geven wat uit de comfortzonde stappen op zal leveren, maar als je doelen in je leven stelt en daar voor gaat, het meestal wel het levensgeluk verhoogd. Daarbij kan het nog steeds eng of spannend zijn, maar het zetten van de stappen kan ook een euforisch gevoel geven. Verder verhoogt de uitdagingen van het leven aangaan je creativiteit. Creativiteit die zich op verschillende manieren kan uiten en welke je tot nieuwe zaken aan kan zetten.

Hoe pak je het aan?

Als je uit de comfortzone wilt stappen zijn er wat zaken waar je aan kunt denken om dit proces in te gaan:
  • Begin met eerlijk en direct te zijn. Daarmee niet gezegd dat je plompverloren en bot moet gaan spreken, maar spreek wel uit hoe je iets ervaart, wat je er van vindt. Dat je daarmee iemand minder gelukkig maakt, lijkt wellicht zo. Maar zachte heelmeesters maken stinkende wonden.
  • Pak iets aan wat je normaal niet snel zou doen. Dit kan een sport beoefenen zijn, die je normaal niet snel zou uitkiezen. Maar het kan ook iets van eten of een drankje zijn.
  • Doorbreek je normale ritme door een aantal zaken niet of heel anders te doen. Als je normaal het nieuws bijvoorbeeld netjes bijhoudt, doe dit dan een aantal dagen niet. Lees en beantwoord je plichtmatig je e-mail, doe het dan een tijdje niet etc.

Observeer

Observeer hoe anders je omgeving reageert als jij anders met zaken omgaat. Soms zijn het kleine dingen, maar kunnen je nieuwe inzichten geven, verrassende conversaties opleveren en/of je verder helpen je doel te bereiken. Dit is een begin van de verandering en een begin om het proces aan te gaan en te gaan doen waar je naar toe wilt.

Tot slot

De uitdagingen van het leven aangaan zijn niet de meest eenvoudige beslissingen van het leven, maar het verrijkt wel. Het helpt als de omgeving een positief kritische rol kan vervullen, maar er zijn ook legio voorbeelden waar mensen de uitdagingen van het leven tegen alle meningen in, aangegaan zijn … en succesvol invulling hebben gegeven. Waarbij “succesvol” de eigen interpretatie is.
© 2012 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Is uit de comfortzone komen realistisch?Is uit de comfortzone komen realistisch?Uit je comfortzone komen is niet meer of minder dan een stap zetten in de richting van iets wat je niet kent. De comfort…
Bang voor veranderingenBang voor veranderingenDoor dingen te veranderen in je leven, geef je jezelf de gelegenheid om je te ontwikkelen en te ontplooien. Nieuwe ervar…
Hoe ga je om met afwijzing?Hoe ga je om met afwijzing?We hebben het maar moeilijk met “afgewezen worden” en dat is niet voor niets. We willen als mensen ergens bijhoren, dat…
De beginselen van succesvol denkenHet is een feit dat de mate van controle over ons bewustzijn, de kwaliteit van onze levens bepaalt en de mogelijkheid om…

Het nieuwe voelenHet nieuwe voelenOf wellicht moet de titel zijn: “het nieuwe durven voelen”, want voelen is van alle tijd. Maar voelen uitleggen als in p…
Stoppen met piekeren: tips tegen dwangmatige gedachtenStoppen met piekeren: tips tegen dwangmatige gedachtenHoe kun je stoppen met piekeren en dwangmatige gedachten stopzetten? Piekeren is een vorm van zinloos en doelloos denken…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Geralt, Pixabay
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 01-10-2012
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Psychologie
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.