Hoe ga je om met afwijzing?

Hoe ga je om met afwijzing? We hebben het maar moeilijk met “afgewezen worden” en dat is niet voor niets. We willen als mensen ergens bijhoren, dat maakt ons – gewild of niet – een soort kuddedieren. Daar is niets mis mee, maar op het moment dat je wordt afgewezen, loopt je eigenwaarde een deuk op. Immers, datgene wat je wilde gaat niet gebeuren en dan is het maar afhankelijk hoe graag je het wilt én hoe je in het proces staat of dit een echte deuk slaat of dat je het kunt laten passeren.

Afgewezen worden is nooit leuk

Voorop gesteld dat afgewezen worden nooit leuk is, stapt de een er gemakkelijker overheen dan de ander. Ieder mens is anders, dus dat kan je niet voorkomen. Maar de een trekt het zich persoonlijk aan en dan kan het je eigenwaarde aantasten en de ander laat het buiten zichzelf.
Dit laatste is natuurlijk het beste, maar dat is niet iets wat je zomaar even doet. Je moet het juiste gevoel bij jezelf hebben in de zin van eigenwaarde en liefde voor jezelf, dat het je geen deuk oplevert. Dan kan het nog steeds pijn doen, maar is het iets wat als een trein aan een station passeert.

Wie ben je?

Je moet jezelf kennen om te weten wat afwijzing met je doet. Je moet het dus durven te ondergaan wat afwijzing doet. Of dit nu in werk is, in vriendschap of in liefde. Leuk is het nooit, maar realiseer je heel bewust wat het met je doet (hoe reageert je lichaam bijvoorbeeld).
Als je als mens dit soort pijn probeert te vermijden, kan het best even geleden zijn dat je afgewezen bent. Neem dan een situatie bij de kop die je eerder overkomen is en waar je te maken had met afwijzing. Wat was je gevoel hierbij en probeer het te doorgronden. Dat is een basis van waaruit je aan de slag gaat.

Hoe pak je het aan?

Kom uit je comfortzonde

Het begint met uit je comfortzone te stappen. Leven in je comfortzone kan ook, maar behalve dat het weinig leerzaam is, voorkomt het ook dat er “andere” (inspirerend, groots, interessant) zaken op je pad komen. Dit zowel in negatieve als positieve zin. Er is geen goed of fout, het is de manier waarop je je leven inzet. Echter, als je beter met afwijzing om wilt leren gaan is een leerproces inzetten belangrijk. Dat doe je door uit je comfortzone te komen.

Ga iets doen wat je als moeilijk ervaart. Dat kan voor de ene een wildvreemde aanspreken zijn en voor de ander te gaan speechen voor een groep of dansen in het openbaar. Zoek een moment uit waar je het proces mee in kunt gaan en onderga de reactie. En ja, dat kan enthousiast ontvangen worden, maar net zo goed kan er afkeurend gereageerd worden. Behalve dat het ook of misschien wel vooral iets over die ander zegt, gaat het er in deze om hoe jij er op reageert.
Wat doet het met je en bedenk dat het iets over beide zegt. Relativeer het moment en plaats het in proportie.

Bron: Johnhain, PixabayBron: Johnhain, Pixabay
Oefening baart kunst
Doen doen doen … is meestal de enige remedie om goed om te leren gaan met afwijzing. Overigens is het ook belangrijk om niet immuun te woorden voor reacties, want dan schakel je slechts je gevoel uit. Je moet het wel aanhoren, bedenken wat het zegt en het vervolgens – eventueel met een leermoment – van je af laten glijden.

Op deze wijze kan je er invulling aan geven. Te denken valt aan:
  • Bedenk wat een reactie met je doet op het moment dat je uit je comfortzone bent gekomen en er reacties volgen. Blijven doen en reacties tot je laten komen.
  • Laat een ongemakkelijk moment maar gebeuren, bijvoorbeeld bij het aanspreken van een onbekende (wat veel mensen lastig vinden). Behalve de reactie is ook hetgeen het met je doet van belang. Blijf het doen, totdat je bij jezelf realiseert dat er niets aan de hand is en je er als mens niet minder van wordt.
  • Zorg dat je regelmatig dingen blijft doen die buiten je comfortzone liggen. Grote zaken en kleine zaken, het maakt niet uit. Bedenk iedere keer, groot of klein moment, wat het met je doet en zorg er voor dat je ongemakkelijke momenten niet probeert te verkleinen door bijvoorbeeld verontschuldiging.
  • Geef het vooral tijd, want het wordt niet binnen enkele dagen je tweede natuur om goed met afwijzing om te gaan en bovendien … mensen zijn niet altijd complimenteus.

Conclusie

Afwijzing is iets wat je kan raken, pijn kan doen en je in je schulp kan doen belanden. Iets wat je zeer waarschijnlijk niet wilt en waar je je tegen kunt wapenen. Dat wil dan wel zeggen dat je er ook iets aan moet doen en als je het in je eentje moeilijk vindt, probeer er dan iemand bij te betrekken waar je mee kunt sparren als je tegen een moeilijk moment aan loopt. Soms is je verhaal vertellen al een deel van de oplossing en soms kan een buitenstaander je inzichten geven om je verder te helpen.
© 2015 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Autoverzekering geweigerd: afgewezen voor verzekeringAutoverzekering geweigerd: afgewezen voor verzekeringAls u geweigerd wordt voor een bepaalde verzekering, kan dat erg vervelend zijn. Zo moet u moet wettelijk gezien een aut…
Vermijdende of Ontwijkende Persoonlijkheidsstoornis (OPS)OPS wordt gekenmerkt door extreme verlegenheid en buitensporige angst voor afwijzing, vernedering of kritiek. Veel mense…
Afwijzing in de liefde: hoe ga je er mee om?Afwijzing in de liefde: hoe ga je er mee om?Niemand houdt er van om te worden afgewezen. Toch maakt iedereen het wel een keer mee. Een onbeantwoorde liefde. Een onb…

Relatieproblemen door gebrek aan intimiteitRelatieproblemen door gebrek aan intimiteitIntimiteit in een liefdesrelatie kan erg fijn zijn. Het kan gaan om elkaar vast te houden, knuffelen of vrijen. Intimite…
Vastgeroeste denkpatronen: ontstaan en doorbrekenVastgeroeste denkpatronen: ontstaan en doorbrekenMensen zitten soms vast in een starre manier van denken en de wereld te beleven. Dit vastzitten in denkpatronen zal er v…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Geralt, Pixabay
  • A. Achterberg - psychotherapeut
  • Afbeelding bron 1: Johnhain, Pixabay
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 21-09-2016
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Psychologie
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.