Het nieuwe voelen

Het nieuwe voelen Of wellicht moet de titel zijn: “het nieuwe durven voelen”, want voelen is van alle tijd. Maar voelen uitleggen als in pijn is voor iedereen nog wel verklaarbaar. Anders wordt het als voelen ook een van je medebeslissers wordt in het dagelijks leven. We weten immers wel wat er gesuggereerd wordt als iemand zegt: “dat voelt niet goed”. Het is knap als mensen daar hun beslissing op (mede) durven te baseren en niet alleen feiten gebruiken om te beslissen. Nu net dat aspect zien we steeds meer terugkomen… we durven meer.

Wat zegt Van Dale over "voelen"?

Van Dale geeft aan het woord voelen de volgende uitleg:
  • Met de tastzin indrukken ontvangen: pijn voelen.
  • Betasten om te onderzoeken: voel deze stoffen eens; het voelt zacht het voelen geeft de indruk van iets zachts.
  • (In het algemeen) merken, bemerken, beseffen: voel je wel? begrijp je?
  • Voor iets voelen (a) er zin in hebben; (b) er sympathie voor hebben.

Daarmee ook meteen gezegd dat voelen vele betekenissen heeft, maar allemaal terug te brengen zijn naar “het gevoel”. Gevoel in de letterlijke zin van pijn of de figuurlijke zin waar we de intuïtie mee “aansturen”. Die laatste versie is de versie die steeds meer gepropageerd wordt. We willen en moeten weer voelen en iets doorleven.

Psyche

Vreemd is het niet dat we zaken willen doorleven. Als we vanuit de evolutie kijken en mensen met overleven (genoeg voeding, overwinnen van dieren en oorlogen doorstaan) en voortplanten bezig waren, komt na stabilisatie vervolgens de stap dat we het allemaal zoveel mogelijk willen vergaren. We worden egocentrischer en macht en rijkdom in geld en goederen is als een warm bad. Ergens gaat zoiets mis omdat bijvoorbeeld jaloezie een eigenschap is die in de mens zit. Als het mis gaat, in wat voor zin dan ook, schrikt dat mensen wakken. Enerzijds omdat de noodzaak om te overleven en ons voort te blijven planten – de oerdrang – weer opspeelt en anderzijds gaat de intelligente mens zich afvragen of dit het nu is. Waarom ben je pakweg 80 jaar op deze aarde, alleen om te verzamelen?

Voor sommige geldt dat dit laatste met “ja” beantwoord moet worden, maar de groep die verder gaat zoeken, wordt steeds groter. Dat brengt vervolgens met zich mee dat we het bekende, het geijkte en vertrouwde los moeten laten en dat kan heel beangstigend zijn. Immers, de comfortzone waar we jaren ingezeten hebben, is weliswaar weinig uitdagend, maar ook een warm bad.

Uitdaging aangaan

De onderzoekers van deze wereld, de mensen die de comfortzone los durven te laten, zoeken en vinden veelal de uitdaging van het voelen. Wat er daarmee ingezet wordt is het weer durven voelen. Niet slechts in het hoofd leven (en het functionerend lichaam als vanzelfsprekend ervaren), maar je lichaam ervaren zoals het er is én er op leren te vertrouwen. Vertrouwen welke verder gaat dan je dagelijks eten, dat eten in je lichaam verwerkt wordt en je de ene stap voor de andere kunt zetten. Als je op een dergelijke manier wilt voelen en je dat nooit gedaan hebt, is dat niet eenvoudig.

Leren voelen

En dan komt het leren in beeld, want als je veelal in je hoofd leeft – en dat hebben we in de loop der jaren met name meegekregen – dan is het een omschakeling om weer te voelen. Letterlijk en figuurlijk. Er zijn wel wat zaken waar je mee kunt beginnen om weer te leren te vertrouwen op wat gevoel is en je vertelt. Eigenlijk zijn het gewone dagelijkse zaken, maar zaken die we te vaak op de automatische piloot doen.
  • Voor de droge huid of om zomaar lekker te ruiken smeren we ons vaak na het douchen in met bodylotion. Doe dit eens bewust en voel je handen en je vingertoppen over je voeten, je benen, je buik, je armen etc. gaan met de zachte lekker geurende lotion. Voel hoe de lotion in je huid trekt en deze soepel maakt. Wrijf, nadat de lotion is ingetrokken, nog eens zacht met je vingertoppen over je huid.
  • Wrijf bewust de handen tegen elkaar alsof je er een handlotion opsmeert en voel de huid als je met je vingertoppen over je handpalm gaat. Raak met je vingertoppen nipt je huid aan.
  • Denk aan iets wat spannend voor je geweest is en roep dat gevoel op. Voel vervolgens wat dat mogelijk opnieuw met je buik doet. Het bekende “buikgevoel”, de spanning geeft aan of iets goed voelt of juist niet.
  • Denk aan wat recentelijke zaken die je goed “voorspelt” hebt en hoe je gekomen bent tot deze beslissingen (zonder slechts allerlei feiten aan te halen).

Dat laatste punt maakt het moeilijk, want als we ons gevoel laten gelden, nemen we veelal onbewust toch ook de rationele benadering mee. Als we loslaten dat dat verkeerd is, neem je uiteindelijk beslissingen op basis van feiten en ander informatie van buitenaf én je gevoel. Zo komen lichaam en geest vervolgens ook dichter bij elkaar.

Tot slot

Niet radicaal alle lijnen doorknippen van wat we weten, maar je gevoel toevoegen aan het geheel, maakt dat we én dichter bij onszelf komen én ons gevoel meenemen in beslissingen. Wellicht eng als je hiermee begint, maar absoluut van toegevoegde waarde.
Accepteer ook dat je fouten maakt of toch niet goed alle aspecten van feiten tot gevoel meegenomen hebt in je beslissingen. Van fouten leer je en bovendien is het, als dit nieuw is, iets wat moet groeien. Durven te vertrouwen op wat je gevoel, voor velen het “buikgevoel”, zegt, is in het begin mogelijk eng. Als je er aan begint … positief insteken, dat brengt je het meest ver.
© 2012 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is intuïtie?Je hoort vaak dat mensen afgaan op hun ‘intuïtie’ om keuzes te maken of om op een bepaalde situatie te reageren. Wat is…
Hoe creativiteit je verder kan helpenHoe creativiteit je verder kan helpenSommige mensen vinden dat ze absoluut niet creatief zijn, maar creativiteit wordt dan ook vaak en ten onrechte gekoppeld…
Bewustwordingsproces; de weg naar innerlijke krachtDoor onaangename gebeurtenissen in ons leven, beginnen mensen vaak met een zoektocht naar de zin van het leven. Hierdoor…
Sterrenbeelden element vuur (vuurteken)Sterrenbeelden element vuur (vuurteken)In de astrologie, je horoscoop, worden de vier elementen geduid, omdat deze bij je sterrenbeeld een belangrijke rol spel…

Zelfbeheersing leidt tot later succesKinderen die kiezen voor een snelle, kleine beloning blijken later meer gedragsproblemen te hebben, kunnen minder hun co…
Kom je comfortzone uit!Kom je comfortzone uit!Er kunnen allerlei redenen zijn waarvoor je uit je comfortzone komt, maar veel mensen blijven maar wat graag binnen hun…
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 04-10-2012
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Psychologie
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.