Wie neemt er een ‘time out”?

Wie neemt er een ‘time out”? Voor de een is het ‘de ver van het bed show’ en voor de ander een absolute must en weer iemand anders lijkt het wel aantrekkelijk of interessant, maar weet niet hoe het georganiseerd te krijgen. Een time out of sabbatical is er om te gebruiken als ‘pas op de plaats’, toekomst herzien, herstel etc.

Waarom een time out?

Als je je afvraagt waarom je een time out zou moeten nemen, moet je je wellicht eerder afvragen of dat wel iets voor je is. Je lichaam geeft in dit soort processen vaak al eerder aan dat er iets aan de hand is. Daarmee ook meteen gezegd dat luisteren naar wat je lichaam je te zeggen heeft, dus van essentieel belang is. Enkele van de veel voorkomende redenen zijn:

Stress/herstel

Een time out wordt nogal eens toegepast (mogelijk zelfs op advies van een huisarts) als je er een langere tijd van stress op hebt zitten en je tot jezelf moet komen. Doorgaan in het bestaande regime kan dan de veroorzaker zijn van het niet herstellen en een time out kan je helpen weer ‘de oude ik’ te worden.

Levenspad

  • Maar een time out kan ook een begin zijn van een andere fase in je leven, een vernieuwd begin. Een pauzemoment in je leven waarop je terugkijkt en je je afvraagt of dit het is en of je zo wel verder wil. Zaken opnieuw inrichten, je leven een andere draai geven. Niet zelden hebben we hier te maken met eind dertigers/begin veertigers.
  • Waarbij een herijking ook kan leiden tot een voortzetting van je leven, maar de time out slechts als een mogelijkheid gezien wordt om de tijd te nemen voor de herijking. Immers, je kunt op voorhand niet zeggen of je leven een andere wending moet krijgen.
  • Of een time out sluit een bepaald deel van het leven af. Bijvoorbeeld als je nog een wereldreis wil gaan maken, omdat je daarna aan kinderen wil beginnen en de kan straks klein is dat dat nog gaat gebeuren.
  • Maar een time out kan ook even een moment van ‘even niets’ zijn. Niet twee zomerweken vakantie, maar een langere periode de dagelijkse hectiek te laten voor wat deze is en de stilte, de rust, de geschiedenis, de zon etc. op te gaan zoeken.

Begeleiding

Als een time out preventief is, dan hebben de meeste mensen er op voorhand al over nagedacht. Er is aanleiding om er over na te denken, omdat iets niet lekker loopt of je vraagt je steeds vaker of je voldoende uit het leven haalt en gewetensvragen of je op de huidige wijze richting je pensioen wil gaan. Veel van de mensen die om deze reden een time out nemen, doen dat zonder begeleiding. En op zich is daar niets op tegen, echter in je zoektocht kan je ook verloren lopen, rondjes blijven draaien etc. Dan kan het stellen van concrete vragen waarop geantwoord moet worden, helpen. Vaak lukt het een buitenstaander net iets beter deze vragen te formuleren, waarop jij weer verder kan. Je ziet tegenwoordig de zogenaamde Life Coaches steeds meer terug. Waarbij men zich soms ook te pas en te onpas Life Coach noemt, maar in elk beroep zitten goede en slechte professionals. Bovendien is het van belang een klik te hebben met je Life Coach, anders gaat het sowieso niet werken. Voer eerst een algemeen gesprek, of het überhaupt iemand is, waar je je verhaal bij kwijt wil.

Als je tot jezelf moet komen c.q. herstellen na een stressvolle periode kan het zijn dat je al gesprekken hebt gevoerd met een huisarts of zelfs een psycholoog. Laat hem/haar je ook in dit proces, in ieder geval globaal, begeleiden. Heb je iemand anders waar je gesprekken mee voert, dan is dat ook goed, maar belangrijk is wel dat deze persoon niet emotioneel betrokken is. Een derde kan vaak net even iets meer gericht (en soms kritisch) in het proces zitten.

Financieel

Het hoe is voor de een een groter probleem dan voor de ander, waarbij financiën vaak een rol spelen. Sommige ondernemingen hebben regelingen om er gedurende langere periode tussenuit te kunnen, maar je kunt ook als individu ergens voor sparen en als het uit medisch oogpunt is, kan een arts beslissen dat je even in het ziekteproces komt (in loondienst is dit nog wel te doen, als zelfstandige kan het zonder verzekering lastiger zijn). Maar je houdt altijd een groepje over waar een time out tot financiële obstakels zal leiden. Er zijn geen processen in het leven waar je 100% voor kunt indekken.

Tot slot

De een vindt het populair gewauwel en de ander kan niet zonder, ieder moet voor zich bepalen of en zo ja in wat voor vorm je een time out nog hebt. Niet iedereen staat hetzelfde in het leven en dus is er ook een hele groep mensen, die hier nooit mee te maken krijgt. Zolang mensen elkaar maar in hun waarde laten en er respectvol mee omgaan, is er nog niet zoveel aan de hand.
© 2012 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Positieve psychologiePositieve psychologieGeluk? Wanneer ben je nu precies gelukkig? Komt dit door wat je meemaakt, wat je voelt, hoe je denkt of wat je bezit? Di…
Wondzorg: Het TIME-modelHet TIME concept is een classificatiemodel dat binnen de wondzorg wordt gebruikt om te kunnen evalueren op korte en lang…
Cursus Time managementCursus Time managementVeel mensen vinden het lastig om met hun tijd om te gaan. Daarom is er Time Managent. Tijdsmanagement is een methode die…

Professionele hulp in het rouwproces: wanneer is dat nodig?Het sterven van dierbaren is een alledaags verschijnsel. Ook de periode van rouw waarvoor de nabestaanden zich geplaatst…
Vriendschap beëindigenVriendschap beëindigenDe meningen zijn verdeeld over het wel of niet bestaan van onvoorwaardelijke vriendschap. Maar echte vriendschap komt ho…
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 17-08-2012
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Psychologie
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.