G500: een politieke jongerenorganisatie
G500 is een jongerenorganisatie die de belangen van jongeren probeert te behartigen. Dit doen zij door bestaande partijen binnen te dringen en zij hopen zo van binnenuit het partijprogramma te kunnen veranderen. Op die manier hopen zij dat 3 partijen, namelijk het PvdA, VVD en het CDA hun standpunten over gaan nemen zodat er uiteindelijk door samenwerking van deze 3 partijen wetten tot stand kunnen komen in het voordeel van de jeugd in Nederland. De organisatie trekt vooral jonge ambitieuze studenten aan die carriere willen maken in de politiek.
Oprichting
G500 is opgericht door Sywert van der Lienden en cornuiten op 8 april 2012. De organisatie is bedoeld om de belangen van jongeren meer te behartigen in de Nederlandse politiek. Wat nieuw aan de organisatie is, is dat ze via de bestaande politiek de draagvlak voor hun ideeen proberen te vergroten. Dit doen zij door in cohorten naar partijcongressen te gaan en aldaar te stemmen volgens hun partijprogramma. Op die manier hopen zij in 3 partijen hun beginselen door te voeren in het partijprogramma waardoor samenwerking tussen de gekozen 3 partijen op de punten die G500 erdoor wil krijgen mogelijk is. Opmerkelijk is dat jongeren aangespoord worden om niet het partijbeginsel van de betreffende partij te steunen maar om de partijbeginselen van de G500 te steunen. Rondom dit aspect is er een controverse omdat voorheen vooral partijloyaliteit en het steunen van een bepaalde ideologie belangrijk was.
Social media
Onderdeel van de vereniging is dat er veel gebruik wordt gemaakt van moderne campagne-technieken. Zo wordt er succesvol gebruik gemaakt van social media om naam te maken voor hun stichting. Veel zien de G500 als een onderdeel van de trend om politieke tools die overwaaien uit de Verenigde Staten over te nemen en in te zetten in de Nederlandse politiek. Door het gebruik van social media hoopt de vereniging een 'jong, fris imago' uit te stralen. Er is veel geld besteed aan de logo's en verspreidingsmateriaal. Dit geld zal zijn voorgeschoten door de initiatiefnemers van deze beweging.
De politieke partijen
G500 heeft 3 politieke partijen gekozen om het plan mee uit te voeren. Dit zijn de PvdA, de VVD en het CDA. Er is gekozen voor deze 3 partijen omdat zij volgens G500 het midden vertegenwoordigen in de politiek. De G500 heeft het niet zo op zogenaamde 'flankpartijen', omdat deze idealen hebben die niet gematigd zijn. Deze keuze is interessant omdat in de verkiezingen de flankpartijen aan de linker- en rechterzijde het juist het beste lijken te doen. De G500 probeert dit tij te keren door samenwerking tussen de partijen te bevorderen. Mogelijke valkuil hierbij is dat de politieke partijen in het midden te veel hun 'kleur' verliezen en zo dus ook kiezers verliezen, die een duidelijk geluid en een duidelijke ideologie willen.
Kritiek op de G500
Er is veel kritiek op de G500. Zo wordt Sywert van der Lienden er regelmatig van beschuldigd een 'volksmenner' te zijn die uit de G500 een slaatje probeert te slaan. Hij zou de G500 gebruiken als opstapje naar een politieke carriere en hij zou de organisatie gebruiken om zichzelf te profileren als 'veelbelovende jongere'. Veel mensen denken dan ook, vrij cynisch, dat Sywert van der Lienden wel weer de volgende premier zal worden. De partij heeft dan ook een erg hoog 'ballen'-imago.
Andere kritiek is dat het niet de juist volgorde is om je eigen standpunten voor de standpunten van een partij te zetten. Ze beschuldigen de G500 ervan dat zij alleen maar deelbelangen vertegenwoordigen en daardoor niet kijken naar het algemene plaatje. Ook zijn er mensen die zeggen dat de G500 de samenleving polariseert omdat het een kloof tussen jong en oud benadrukt. G500 opereert op een manier dat het lijkt alsof de ouderen de daders zijn in de samenleving. Zo schrijft ene meneer Verhoef in de Volkskrant dat hij het 'spuugzat is om door kereltjes als Sywert van der Lienden weggezet te worden als asociale oudere die de pot leegvreet.' De meneer is vooral boos omdat hij zelf na de Tweede Wereldoorlog de verzorgingsstaat heeft opgebouwd met zijn eigen handen.
Over verkeerde volgorde gesproken, veel mensen menen dat je eerst lang bij een partij moet zijn en je dienstbaar stellen aan de partij voordat je overgaat tot groteske acties. Deze mensen gaan uit van het traditionele ideaal dat politici groot worden 'binnen de partij' en dat ze zo langzaam steeds meer inhoudelijke bagage krijgen om hun taak goed te doen. Dus eerst werken, en dan pas politiek bedrijven. Door te werken bouw je langzaam praktijkervaring en kennis op die je helpen om een goede politicus te zijn. De G500 lijkt het wel andersom te willen doen: politiek bedrijven en dan pas zien hoe dingen in de praktijk werken. Een kritiekpunt hierop is dat de jongeren nog niet helemaal van de hoed de rand weten omdat ze alleen maar hebben gestudeerd en nog niet hebben gewerkt en praktijkervaring hebben opgedaan, ook niet binnen een partij.
Het 'winnaars-effect'
Op zich is dit een klassiek plaatje: de jeugd die staat te popelen om hoge functies in te nemen en de oude dienders die vinden dat hun expertise en ervaring een meerwaarde is ten opzichte van deze enthousiaste jeugd. In dit kader wordt ook wel eens gesproken over het 'winnaars-effect', jongeren voelen zich massaal aangetrokken tot iets omdat het 'happening' lijkt te zijn, en omdat ze het gevoel willen hebben 'bij de winnaars te horen'. G500 maakt op dit moment een grote opmars mee, en er wordt veel ophef over gemaakt dus het lijkt aantrekkelijk te zijn voor jongeren om 'deel te willen zijn' van de beweging. Veel jongeren denken ook dat het onderdeel zijn van de beweging hun carriere zal steunen, omdat het laat zien dat ze 'actief' en 'ondernemend' zijn. De vraag is of deze studenten de beweging ook nog zullen steunen als de eerste hype weer over is.
Opmerkelijk is ook dat partijgeschiedenis en partijcultuur niet meer lijkt uit te maken. De G500 gaat op stap naar partijcongressen ongeacht de politieke kleur van partijen. Het is ze vooral om de steun te doen voor bepaalde punten. De G500 is daardoor een vrij ideologieloze partij die daardoor een grote aanhang kan krijgen omdat het toch niet uitmaakt wat je politieke ideologie is. Door eigenlijk alles te willen wat op het eerste oog een goed idee lijkt kan de vereniging veel steun vergaren, niemand is immers tegen op beter onderwijs. Populistische retoriek lijkt dan ook een kenmerk te zijn van de G500.
De partij zou zijn opgericht vanuit een 'lolletje' van een drietal studenten en er wordt deze studenten wel eens verweten dat ze 'gewoon maar wat doen' en niet echt goed hebben nagedacht over de mogelijke consequenties van hun initiatief. De studenten zouden vooral wel zin hebben gehad in een verzetje, en het vooral leuk hebben gevonden om eens op tv te komen. Het verwijt is ook dat het veel bravoure en grootspraak is, maar weinig inhoud en dat er geen gronden zijn voor een duurzaam project.
Als laatste zeggen veel mensen dat de G500 vooral de belangen van hoogopgeleide jongeren behartigd en niet de belangen van laagopgeleide jongeren. Dit omdat de G500 voornamelijk bestaat uit hoogopgeleide jongeren die het goed lijken te hebben.
Steun
Er is ook veel steun voor de beweging. Kort na aankondiging van de stichting meldden zo'n 1000 mensen zich definitief aan voor de stichting. Meer dan 2000 mensen 'liken' de pagina van G500 op Facebook. De vereniging lijkt dus te voorzien in een behoefte die bestaat in de samenleving. Sywert van der Lienden is ook positief ontvangen bij het televisieprogramma 'De Wereld Draait Door'. In dit programma werd ook regelmatig kritisch naar de jonge hond gekeken maar hij heeft in ieder geval wel veel primetime gekregen.
Op een eerste congres van de G500 kwamen zo'n 300 mensen af die geinteresseerd waren om actief te worden binnen de vereniging. Opvallend was de verzorgde en gelikte indruk die alles maakte. De vereniging heeft dan ook veel geld op kunnen halen. Op het congres kregen de veelal studenten masterclasses van experts op het gebied van politiek. Veel van de theorie die behandeld werd is afkomstig van de studie politicologie, waar de 22-jarige Sywert van der Lienden eerstejaars is. Op die manier werden de leden klaargestoomd om politieke druk uit te oefenen op de partijen waar ze in het kader van de G500 lid van zijn geworden.
Ook ouderen lijken de G500 te steunen, zo wordt er op de Facebook pagina gepost. Dit betekent dat ook ouderen de verantwoording willen dragen voor het welzijn van de komende generaties.
En nu verder
Het is nog onbekend hoe de politieke partijen gaan reageren op de indringing van de jongeren op partijcongressen. Bij veel partijen is het zo geregeld dat je eerst een aantal jaar lid moet zijn voordat je mee mag stemmen op congressen. Wat dat betreft zou de G500 dan een lange termijn project worden.
De komende maanden, jaren, zal duidelijk worden welke impact G500 heeft op de politiek. En of bepaalde prominenten binnen de vereniging hun stap naar de politiek succesvol zullen zetten.
© 2012 - 2024 Lr800, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bronnen en referenties
- http://www.g500.nl/themas/
- http://www.geenstijl.nl/mt/archieven/2012/05/opa_verhoef_haalt_uit_naar_syw.html