mijn kijk opCatshuis-syndroom voorbij
Het Catshuis is sedert 1963 de ambtswoning van de minister-president. Jacob Cats heeft het laten bouwen en nam het op 14 juli 1652 in gebruik. In de loop der jaren is het gebruik van het catshuis veranderd. Het wordt nu vooral gebruikt voor representatieve ontvangsten en vergaderingen. Het Catshuisoverleg dient ieder jaar voor de coalitie om een begroting te maken die de toets der kritiek van de Tweede Kamer zou kunnen doorstaan. In 2012 bestond de coalitie uit twee partijen. De VVD en het CDA. Om bij de besluitvorming in de Tweede Kamer aan een meerderheid te komen was de PVV de gedoogpartner. Na 7 weken van intensief overleg, besloten de overlegpartners het Catshuisoverleg te beëindigen. Het lukte de deelnemers aan het coalitieoverleg niet om het eens te worden.
Catshuisoverleg
Het Catshuisoverleg dient ieder jaar voor de coalitie om een begroting te maken die de toets der kritiek van de Tweede Kamer zou kunnen doorstaan. In 2012 bestond de coalitie uit twee partijen. De VVD en het CDA. Om bij de besluitvorming in de Tweede Kamer aan een meerderheid te komen was de PVV de gedoogpartner. Iedere partij heeft 2 gesprekdeelnemers. Het Catshuisoverleg bestond in 2012 uit 6 personen. Na 7 weken van intensief overleg, besloten de overlegpartners het Catshuisoverleg te beëindigen. Het lukte de deelnemers aan het coalitieoverleg niet om het eens te worden.
Catshuisoverleg 2012 teneinde
Opvallend bij het beëindigen van het Catshuisoverleg op 21 april 2012 is het gegeven dat de coalitie VVD en CDA een persconferentie gaven bij het Catshuis en de gedoogpartner de PVV in de Tweede Kamer. In beide persconferenties werd er uitleg gegeven over de reden dat het overleg stuk was gelopen. De beide verklaringen gingen nader in op de reden waarom het niet lukte om het eens te worden over de aanvullende bezuinigingen van zo’n 14 miljard euro.
De onderhandelingen
Zeven weken hebben de zes onderhandelaars overleg gevoerd over de noodzakelijke bezuinigingen om binnen de Europese norm, van een begrotingstekort van maximaal 3%, te kunnen blijven. De miljardenbezuinigingen en hervormingen waren noodzakelijk om te kunnen voldoen aan de Europese begrotingseis. Op 1 maart 2012 begonnen de onderhandelaars op basis van de ramingen van het Centraal planbureau (CPB) vol goede moed aan het Catshuisoverleg. De onderhandelaars benadrukken dat zij voor hun partij een aantal onderwerpen dienen veilig te stellen. Zo wil de PVV minder asiel en immigratie. Premier Rutte laat daarop weten dat er niet geschreven gaat worden aan een nieuw regeer- of gedoogakkoord. Door het vertrek van een PVV’er uit de factie van de Tweede Kamer verliest de gedoogcoalitie, bestaande uit VVD, CDA en PVV, de meerderheid in het parlement.
Berekeningen van de voorgenomen maatregelen
Het CPB heeft op verzoek van de onderhandelaars het pakket maatregelen dat zij voorstaan doorgerekend. De gemaakte berekeningen van het CPB wordt in het Catshuisoverleg doorgesproken. De PVV kan de resultaten van de doorberekening niet aan zijn achterban uitleggen en treedt uit het Catshuisoverleg.
Kabinet
Het kabinet bestond uit VVD en CDA en had gedoogsteun van de PVV. Nu de PVV uit het Catshuisoverleg is gestapt zullen VVD en CDA samen als kabinet naar buiten treden. In de Tweede Kamer komt er een spoeddebat over de ontstane situatie en wat de exacte doorberekeningen zijn van het CPB. De Tweede kamer wil weten wat de oorzaak is van de beëindiging van het Catshuisoverleg.
Nieuwe verkiezingen
Op 21 april 2012 zijn de coalitiebesprekingen op niets uitgelopen en de premier ziet geen andere mogelijkheid dan dat er nieuwe verkiezingen zullen moeten komen. Het uitschrijven van de verkiezingen zal niet eerder dan in september of oktober kunnen plaatsvinden. In de regel wordt er in Nederland in de vakantiemaanden mei tot en met augustus geen verkiezingen georganiseerd. Tot aan de verkiezingen is er een demissionair kabinet dat blijft bestaan uit de huidige VVD en CDA ministers en staatssecretarissen. De gemaakte concept afspraken in het Catshuisoverleg staan, door het vertrek van de PVV uit het overleg, op losse schroeven. De ministerraad heeft op voorstel van de minister-president en de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties besloten de verkiezingen voor de Tweede kamer op woensdag 12 september 2012 te laten plaatsvinden. Dit besluit komt voort uit de wens van de Tweede Kamer. Nieuwe politieke partijen kunnen zich tot uiterlijk 18 juni 2012 bij de Kiesraad (centrale stembureau) laten registreren. De dag van de kandidaatstelling voor de verkiezing van de Tweede Kamer is dinsdag 18 juli 2012. De huidige Tweede Kamer wordt op donderdag 20 september 2012 ontbonden. De nieuw gekozen leden van de Tweede Kamer komen op donderdag 20 september 2012 voor het eerst bij elkaar.
Europese Commissie
Als er een demissionair kabinet is, dan zal het moeilijk zijn om aan de eisen van de Europese Commissie te voldoen. Het gevolg zal zijn dat de financiële markten niet positief op de Nederlandse situatie zullen reageren. Het gevolg is in de regel dat Nederland afgewaardeerd zal worden en hogere renten moet betalen. Deze hogere rente is ook een gevolg van het gegeven dat Nederland een begrotingstekort heeft die hoger is dan 3%. Bij stijgende rente zal het begrotingstekort eveneens negatief worden beïnvloed.
Voor 30 april 2012 dienen de begrotingsplannen ingediend te zijn. 30 april 2012 is de deadline omdat de Europese Commissie dan de begrotingsplannen van alle Europese landen wil hebben.
Begroting 2013
Op 27 april 2012 is er overeenstemming bereikt over de begroting 2013. Het demissionaire kabinet (VVD en CDA) heeft samen met 5 fracties uit de Tweede kamer overeenstemming bereikt. D66, GroenLinks, ChristenUnie, CDA en VVD hebben een stabiliteitsprogramma opgesteld. In het stabiliteitsprogramma staan maatregelen die nodig zijn om de verslechterende overheidsfinanciën op orde te brengen. Op deze wijze kan het begrotingstekort in 2013 onder de 3% blijven. De uitwerking van het stabiliteitsprogramma wordt pas in de Voorjaarsnota en op Prinsjesdag duidelijk.
Lees verder