Anti-islamsticker

In november 2013 lanceerde Geert Wilders een sticker, die hij zelf de Vlag van Waarheid en Bevrijding noemt. In de volksmond spreekt men over de Anti-islamsticker. De sticker is de vlag van Saoedi-Arabië, met een vervanging van de originele tekst ("Er is geen god behalve Allah en Mohammed is zijn profeet), door de tekst: "De islam is een leugen, Mohammed een crimineel, de Koran is vergif". De stickers zijn gratis te bestellen via een e-mailadres. Er zijn duizenden stickers besteld.

Wilders

Geert Wilders legt op de site van zijn partij uit dat de sticker een nagedachtenis is aan het feit dat hij al negen jaar onder zware beveiliging zijn werk moet doen. Deze beveiliging was nodig direct na de moord op Theo van Gogh. Sinds dat moment kan Geert Wilders niet meer alleen over straat, en krijgt hij dagelijks velen bedreigingen binnen. Naast dat de sticker ter nagedachtenis is van de negen jaar die Wilders niet in vrijheid kan leven, is de sticker volgens hem ook ter nagedachtenis aan de duizenden slachtoffers die in die periode door islamitische moordenaars werden afgemaakt en alle mensen die dagelijks te lijden hebben onder discriminatie en vernedering door de kwaadaardige ideologie van de islam en de onderdrukkende islamitische sharia-wetgeving. Dit betreft vooral vrouwen, niet-moslims en andersdenkenden binnen de moslimwereld.

Wilders roept het volk op de sticker op hun deur te plakken om de boodschap van de vrijheid op die manier te verspreiden. Aangezien de sticker voor veel mensen als kwetsend kan worden ervaren en daardoor misschien agressie zou kunnen opwekken, is dit misschien geen goed plan.

Nederlandse politici

Links

Links Den Haag heeft goed van zich laten horen over de stickeractie van Wilders. Zo sprak vicepremier Lodewijk Asscher voor de camera over een "walgelijke actie" van Geert Wilders. Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) reageerde met het feit dat er meer dan een miljard moslims wereldwijd en meer dan honderdduizend moslims in Nederland geen kwaad doen. Hij is van mening dat er met deze stickeractie geen bijdrage wordt geleverd aan de bestrijding van (moslim)extremisme en (moslim)extremisten.

Op Twitter reageerden Bram van Ojik (GroenLinks) en Hans Spekman (PvdA) beiden met boze reacties. Van Ojik reageerde met: "Met haatzaaisticker kiest Wilders er opnieuw voor mensen tegen elkaar op te zetten. Fijne kerst, Geert". Dit riep veel boze reacties op van andere mensen op Twitter. Spekman reageerde op een wat genuanceerdere manier met: "Ik geloof niet, maar een boek is nooit gif. Het echte gif is haatzaaien; en groepen op basis van geloof tegen elkaar opstoken".

Rechts

Rechts Den Haag lijkt niet zo te zitten met de stickeractie. Zo reageerde premier Mark Rutte (VVD) in eerste instantie niet op de actie. Hij spreekt vooral over de banden met Saoedi-Arabië. In een later stadium liet Rutte alsnog weten dat hij de actie van Wilders onnodig grievend, kwetsend en onsmakelijk vond.

Saoedi-Arabië

Saoedi-Arabië is natuurlijk woedend over de actie van Geert Wilders. Saoedi-Arabië gaf snel aan te komen met sancties. Een aantal maanden na de lancering van de stickers is Saoedi-Arabië dan ook begonnen met de invoering van handelsmaatregelen tegen Nederlandse bedrijven als antwoord op de stickeractie (een boycot). Het kabinet is hier niet blij mee, omdat dit schadelijk is voor Nederland. Hierbij zegt het kabinet wel dat Nederland geen sorry hoeft te zeggen tegen Saoedi-Arabië, omdat de stickeractie niet iets is wat Nederland heeft bedacht, maar wat Geert Wilders heeft bedacht.

Google

Opmerkelijk genoeg is ook Google zich gaan bemoeien met de discussie. Google heeft het e-mailadres waar de stickers gratis te bestellen zijn geblokkeerd. Hiermee kiest Google duidelijk de kant van Saoedi-Arabië in een discussie waar ze zich helemaal niet in horen te mengen. Geert Wilders zit hier niet erg over in en heeft een nieuw e-mailadres aangemaakt waar men de stickers kan bestellen.
© 2014 - 2024 Jjjk, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Als het O.M. vrijspraak vraagtNormaal gesproken klaagt het Openbaar Ministerie of O.M. een verdachte aan en vraagt dan om een straf in haar requisitoi…
Cruijff en Wilders en het populisme rond verkiezingenCruijff en Wilders en het populisme rond verkiezingenVolgens het meest gebruikte woordenboek Van Dale is populisme: “de neiging zich te richten naar de massa van de bevolkin…
Dubbele nationaliteitDe dubbele nationaliteit is in Nederland een veelbesproken onderwerp. Onder een deel van de bevolking leeft al een tijdj…

Zelf een politieke partij oprichtenZelf een politieke partij oprichtenVeel mensen weten niet dat het voor iedereen mogelijk is om zelf een politieke partij op te richten. Het oprichten van e…
Bronnen en referenties
  • http://www.pvv.nl/index.php/component/content/article/36-geert-wilders/7242-test.html
  • http://www.nieuws.nl/algemeen/20131219/Politici-boos-om-anti-islamsticker-Wilders
Jjjk (4 artikelen)
Gepubliceerd: 23-05-2014
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Politiek
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.