De Europese Unie
Dagelijks hoor je in het nieuws wel wat over de Europese Unie, maar wat is het nou precies? En welke landen behoren ertoe? De Europese Unie, ofwel de EU, is een samenwerkingsverband tussen 27 Europese lidstaten. Deze werken met elkaar samen of diverse terreinen. Eigenlijk is de EU in het kort verteld een verzamelnaam voor drie punten van integratie. Dit zijn de Europese Gemeenschappen en nieuwe regelingen, justitie en binnenlandse zaken en het buitenlands beleid en veiligheid.
Gemeenschappelijk beleid
De EU voert een gemeenschappelijk beleid op het gebied van onder meer visserij, landbouw, een vrije binnenmarkt, handelspolitiek, kolenproductie en staalproductie, ontwikkelingsbeleid, milieu en hulpverlening bij natuurrampen.
Geschiedenis EU
De geschiedenis van de EU gaat terug tot de jaren vijftig. Het doel van de EU is om vrede, haar waarden en het welzijn van de inwoners te bevorderen. Vanaf 1952 zijn de lidstaten van de EU België, Duitsland, Frankrijk, Italië, Luxemburg en Nederland. In de loop der jaren zijn er natuurlijk veel meer landen toegetreden. Zo traden in 1973 Denemarken, Groot-Brittannië en Ierland toe, in 1981 was dit Griekenland, in 1986 waren dit Portugal en Spanje, in 1995 zijn Finland, Oostenrijk en Zweden toegetreden tot de EU. In 2004 traden er tien landen toe in de EU. Dit waren het Griekse deel van Cyprus, Estland, Hongarije, Letland, Litouwen, Malta, Polen, Slovenië, Slowakije en Tsjechië. In 2007 traden Bulgarije en Roemenië toe tot de EU.
Vijf instellingen
De EU bestaat uit vijf verschillende instellingen. De zijn de Europese Commissie, de Raad van de EU, het Europees Parlement, het Europese Hof van Justitie en de Europese Rekenkamer. Naast deze instellingen kent de EU ook nog heel veel gespecialiseerde comités en organen. Een voorbeeld van een comité is het comité van de regio’s. Voordat een instelling van de EU een belangrijke beslissing neemt op het gebied van bijvoorbeeld regionaal onderwijs, raadplegen zijn eerst het comité van de regio’s.
Het Europees Parlement
Het Europees Parlement, ofwel EP, heeft 736 leden uit de 27 lidstaten. Zij vertegenwoordigen alle Europese burgers. Nederland heeft 25 zetels in het EP. Samen met de Raad van de EU stelt het EP de wetten vast. Verder neemt het een besluit over de begroting van de EU en oefent het democratische controle uit. Het parlement vergadert elke maand in Brussel en het Franse Straatsburg.
De Europese Raad
Dit is het allerhoogste politieke orgaan van de EU. De Raad bestaat uit de staatshoofden en de regeringsleiders van de lidstaten. De Europese Raad bepaalt het EU-beleid. Het is dus vooral strategisch van aard.
Raad van de EU
De Raad van de EU bestaat uit de ministers van de 27 lidstaten. Deze raad vertegenwoordigt de regeringen van de lidstaten en stelt, samen het Europees Parlement, de EU-wetgeving vast. Verder coördineert de Raad ook het beleid van de EU-landen. Ook neemt de Raad, samen met het Europees Parlement, een besluit over de EU-begroting.
De Europese Commissie
Deze commissie waakt over het algemeen belang van de EU. Het is een onafhankelijk orgaan. Deze commissie dient wetsvoorstellen in en is er ook verantwoordelijk voor dat de lidstaten de besluiten van de Raad van Ministers en het Europees Parlement uitvoeren. De voorzitter van de Europese Commissie wordt aangesteld door de regeringen van de lidstaten van de EU. In overleg met de voorzitter worden er daarna 26 commissarissen gekozen. Vaak zijn deze mensen al minister geweest in hun eigen land. Het Europees Parlement moet instemmen met de Europese Commissie in zijn geheel. Het Europees Parlement kan de commissie wegsturen, ook als deze al is aangetreden.
© 2012 - 2024 Marensa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het Europese rechtDe landen in de Europese Unie hebben met het 'Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie (VWEU)' hun soevereini…
De Grondwet, hoe en wat?De Grondwet is de hoogste Nederlandse wet. Het is een zeer belangrijke wet die in 1814 tot stand kwam. De huidige Nederl…
Het gemeentebestuurNederland telt 415 gemeentes. De gemeente is de kleinste zelfstandige bestuurseenheid in het Nederlands staatsbestel. Me…
Bronnen en referenties