De wijze uitspraken van de Amerikaanse president Obama

De wijze uitspraken van de Amerikaanse president Obama Of de eerste zwarte Amerikaanse president Barack Obama nou opgeleid is in het houden van wijze en boeiende uitspraken en toespraken, óf dat deze bijzondere man van nature gewoon een enorme goede spreker is; één ding is zeker, de Verenigde Staten van Amerika hadden nooit eerder een president met zijn wijsheid, met zijn voorkomen en zijn talent van spreken. Zeker na de regeerperiode van de ietwat onhandige George Bush jr. haalt de VS opgelucht adem; er is nog hoop.

Barack Obama en zijn roots

Barack Hussein Obama II is geboren op 4 augustus 1961 in Honolulu (Hawaï). Op 20 januari 2009 werd Obama tijdens de inauguratie op het Capitool beëdigd als president. Obama's vader, Barack Obama sr. kwam van oorsprong uit Kenia. Zijn moeder, Ann Dunham, was een Amerikaanse uit Kansas. Zijn ouders scheidden toen Obama twee jaar oud was. Zijn vader keerde terug naar Kenia. Obama heeft hem daarna nog maar één keer gezien.

De spreekvaardigheid van Barack Obama

Barack Obama is duidelijk een begenadigd spreker. In 2004 brak hij uit de anonimiteit met een korte toespraak op de Democratische Conventie. Hij pakte zijn kans en hield zijn toespraak over zijn persoonlijke geschiedenis: een zwarte vader uit Kenia, een blanke moeder uit Kansas. En zo kwam hij tot zijn persoonlijke verhaal, als voorbeeld van de oer-Amerikaanse successtory ‘van schoenenpoetser tot miljonair'.

De spreekvaardigheid van Barack Obama is zonder twijfel de absolute overwinning geweest waardoor hij John McCain kon verslaan bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Taalexperts denken dat Obama kan speechen zoals bijvoorbeeld een liedje is opgebouwd. Hij gebruikt rijmwoorden en tegenstellingen zoals; 'A war based not on reason but on passion, not on principle but on politics', met een voorliefde voor tegenstellingen die maar in één woord verschillen; 'Our destiny will not be written for us, but by us'.

Obama weet ook op een indringende manier, met zijn diepe rustige en duidelijke stemgebruik, de luisteraar direct aan te spreken via de 'wij' vorm; 'We meet at one of those defining moments – a moment when our nation is at war, our economy is in turmoil (beroering), and the American promise has been threatened once more'.

Barack Obama schrijft een groot deel van zijn speeches zelf. Maar nu hij president is geworden heeft hij een eigen ploeg van speechwriters, die zijn toespraken voorbereidt, naleest en verbeterd. Aan het hoofd van dat team staat een 26-jarig superschrijftalent: Jon Favreau. Favreau en Obama ontmoetten elkaar al in 2004, op de Democratische Conventie. Zijn toespraak maakte een verpletterende indruk en het werd zijn doorbraak bij het grote publiek. Toen hij die speech in de coulissen aan het voorbereiden was, stapte de 23-jarige Jon Favreau op hem af met een kleine suggestie ter verbetering. "Who is this kid?", was Obama's verbaasde reactie.

De toespraken van een machtige president

'We are, and always will be, the United States of America'. Een rilling gaat door het Amerikaanse publiek. En dan stijgt er gejuich op. Barack Obama is ongetwijfeld een mega-talent wat betreft zijn toespraken. Er zijn maar weinig personen tussen alle wereldleiders die hem ook maar een beetje kunnen evenaren.

Een stukje van zijn toespraak op Grant Park in Chicago, Illinois:

Hello, Chicago.

If there is anyone out there who still doubts that America is a place where all things are possible, who still wonders if the dream of our founders is alive in our time, who still questions the power of our democracy, tonight is your answer.

It's the answer told by lines that stretched around schools and churches in numbers this nation has never seen, by people who waited three hours and four hours, many for the first time in their lives, because they believed that this time must be different, that their voices could be that difference.

It's the answer spoken by young and old, rich and poor, Democrat and Republican, black, white, Hispanic, Asian, Native American, gay, straight, disabled and not disabled. Americans who sent a message to the world that we have never been just a collection of individuals or a collection of red states and blue states.
© 2009 - 2024 Dorybos, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Barack Obama,  44e president  van AmerikaBarack Obama, 44e president van AmerikaZijn volledige naam is Barack Hussein Obama en is geboren in Honolulu, Hawai op 04-08-1961. Hij is een amerikaanse juris…
Barack Obama, wie is hij? InformatieBarack Obama, wie is hij? InformatieOp 20 januari 2009 wordt Barack Obama (voluit Barack Hussein Obama) om 6 uur ’s middags Nederlandse tijd, officieel inge…
Barack Obama quotes: beroemde en komische uitspraken, quotesBarack Obama quotes: beroemde en komische uitspraken, quotesDe Amerikaanse president Barack Obama, geboren in 1961, werd op 3 juni 2008 de Amerikaanse presidentskandidaat van de De…
Nobelprijs voor de Vrede voor ObamaNobelprijs voor de Vrede voor ObamaBarack Obama ontvangt de Nobelprijs voor de Vrede 2009, vanwege de hoop die hij aan zijn bevolking heeft gegeven en de b…

Wat doen de gemeenteraad en het college van B&W?Wat doen de gemeenteraad en het college van B&W?Het gemeentebestuur bestaat uit het college van burgemeester en wethouders en de gemeenteraad. Maar wat doet het college…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: United States Senate, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • Bron: RTL nieuws Bron: NRC
Dorybos (53 artikelen)
Gepubliceerd: 15-03-2009
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Politiek
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.