Barack Obama, 44e president van Amerika

Barack Obama,  44e president  van Amerika Zijn volledige naam is Barack Hussein Obama en is geboren in Honolulu, Hawai op 04-08-1961. Hij is een amerikaanse jurist, politicus en politoloog. Hij is de nieuwe democratisch verkozen predisdent van de Verenigde Staten van Amerika (USA), en is op 20-01-2009 ingehuldigd als de 44ste president van de Verenigde Staten van Amerika.

Barack Obama

Geboren in Honolulu, Hawai op 04-08-1961. Hij heeft gestudeerd aan de Columbia universiteit en de Harvard Law School, daar was hij de 1ste afro amerikaanse voorzitter van de Harvard Law Review. Ook is hij senior lecturer rechter aan de Univrsitiet van Chicago, nu met verlof. Politieke partij Democraat. Vervulde de functie van amerikaanse senator in de staat Illinois, van 03-01-2005 tot 16-11-2008.Hij heeft zelf Peter Fitzgerald opgevolgd, de opvolger van Barack Obama is Roland Burns. Ook was hij lid van de senaat van de staat Illinois, van 08-01-1997 tot 04-11-2004. Hij was de opvolger van Alice Palmer en Barack Obama is opgevolgd door Kwame Raoul.

Internationale en nationale politiek

In 2004 heeft hij gestreden om een open zetel tegen de republikein Alan Keyes, op de "Red Darfoer"-demonstratie, The Mall, Washington, D,C. Degene die zou winnen zou in ieder geval de 5e afro amerikaan in de geschiedenis zijn van de senaat, Barack Obama won die verkiezingen met 70 procent van de stemmen. Op een Nationale Democratische Conventie in 2004 heeft hij een opvallende toespraak gehouden, Obama was de 3e afro amerikaan die een 'keynote adress' gaf en daarmee heeft hij zich als politieke belofte bij het amerikaanse volk geïntroduceerd, met als meest geciteerde woorden:

Er is geen links Amerika en geen conservatief Amerika; er is de Verenigde Staten van Amerika. Er is niet een zwart Amerika en een blank Amerika en een latino Amerika en een Aziatisch Amerika; er is de Verenigde Staten van Amerika

Toen hij in de senaat gezeteld was heef t hij zich ingezet voor immigratie, onderwijs en grote transparantie van de regering, ook is Barack Obama aktief in buitenlandse zaken.Hij heeft veel aandacht getrokken bij de media in de amerika en de landen die hij bezocht heeft in afrika.

Campagne

In Texas, in Houston voert Barack Obama campagne, en op 16-01-2007 heeft hij bekend gemaakt dat hij ter voorbereiding op deelname aan democratische voorverkiezing voor de presidentsverkiezingen van de Verenigde Naties van Amerika van 2008 een verkennend comité heeft opgericht. Hij heeft zijn kandidatuur officieel gemaakt in Springfield (Illnois), op 10-02-2007, Hilary Clinton was zijn voornaamste tegenstander bij de democratische voor verkiezingen.

In Iowa vond de 1e voor verkiezing plaatsop 03-01-2008, deze won Barack Obama met grote voorsprong van John Edwards (2e) en Clinton (3e),In New Hampshire was de 2e voorverkiezing, Clinton bleef hem met 6 stemmen voor, geruime tijd gingen ze met de stemmen gelijk op, ook bracht Super Tuesday, op die dag brengen 24 staten hun stem uit, nog geen beslissing. Vervolgens wist Obama een voorsprong te nemen door 10 staten op rij te winnen.

Hoewel Clinton belangrijke staten als Californië, Florida en Pennsylvania voor zich wist te winnen, kon ze die prestatie niet meer overtreffen. Obama heeft uiteindelijk de meeste caucuses en voorverkiezingen gewonnen. Op 3 juni waren de laatste voorverkiezingen, Obama heeft dan genoeg gedelegeerden die achter hem staan om aanspraak te makenop democratische kandidatuur. Op 7 juni heeft Clinton zich officieel terrug getrokken uit de strijd van de verkiezingen.

Toen Barack Obama democratische presidentskandidaat is geworden is hij campagne gaan voeren in de zogenaamde swing states, zijn campagne leverden record aantallen van registraties van nieuwe kiezers, ook een aanzienlijk deel via internet. De gevoerde toespraken hebben heel wat mensen op de been gebracht, 10 duizenden mensen, in die toespraken gebruikte hij slagzinnen als Yes we can en Change we can believe in. Obama heeft op 23-08-2008 bekend gemaakt dat senator Joe Biden heeft gekozen als running mate.

Verschillende bekende Amerikaanse politici hebben Obama tijdens zijn campagne gesteund : John Kerry, Colin Powel, Ted Kenndy en Jimmy Carter, maar niet alleen politici hebben hem gesteund ook beroemdheden zoals Will Smith, Stevie Wonder, Robert de Niro, Oprah Winfrey, Caroline Kennedy en Jennifer Aniston.

Obama heeft 3 keer gedebatteerd met John McCain, zijn tegenstander van de republikeinen.

De Democratische verkiezingen op 04-11-2008 is gewonnen door Barack Obama, hij is op 20 januari 2009 ingehuldigd als 44e president van de Verenigde Staten van Amerika met Joe Biden als 47e vicepresident.
© 2009 - 2024 Ckonemann, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De wijze uitspraken van de Amerikaanse president ObamaDe wijze uitspraken van de Amerikaanse president ObamaOf de eerste zwarte Amerikaanse president Barack Obama nou opgeleid is in het houden van wijze en boeiende uitspraken en…
recensieBoekrecensie: Het Amerika van president Obama - Willem LustHet boek 'Het Amerika van president Obama' geeft de belevenissen weer van correspondent Willem Lust terwijl hij de aanlo…
Barack Obama quotes: beroemde en komische uitspraken, quotesBarack Obama quotes: beroemde en komische uitspraken, quotesDe Amerikaanse president Barack Obama, geboren in 1961, werd op 3 juni 2008 de Amerikaanse presidentskandidaat van de De…
Barack Obama, wie is hij? InformatieBarack Obama, wie is hij? InformatieOp 20 januari 2009 wordt Barack Obama (voluit Barack Hussein Obama) om 6 uur ís middags Nederlandse tijd, officieel inge…
Ckonemann (58 artikelen)
Gepubliceerd: 21-01-2009
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Internationaal
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.