Barack Obama, wie is hij? Informatie

Barack Obama, wie is hij? Informatie Op 20 januari 2009 wordt Barack Obama (voluit Barack Hussein Obama) om 6 uur ís middags Nederlandse tijd, officieel ingehuldigd als de 44e president van de verenigde Staten. Hij is daarmee tevens de eerste president van Amerika van afro-Amerikaanse afkomst. Obama heeft charisma en hij wekt bij veel Amerikanen en ook wereldwijd, vertrouwen en hoop. Wie is Barack Obama? Een leven in foto's met informatie. Er wordt wel geschreven dat Obama qua uiterlijk veel op zijn moeder lijkt.. Obama werd op 4 augustus 1961 te Honolulu (Hawaï) geboren. Zijn moeder, Stanley Ann Dunham genaamd, was een Amerikaanse antropologe, tevens agnost. Zijn vader kwam uit Kenia. Hij werd vernoemd naar zijn vader, die ook Barack Obama heette. De relatie van zijn ouders hield echter geen stand. Het huwelijk werd twee jaar na de geboorte van Barack junior verbroken. Zijn vader verliet Amerika en ging terug naar zijn thuisland, Kenia. Barack Obama en zijn vader hebben elkaar daarna nog slechts eenmaal ontmoet.

Obama en Indonesië

Omdat zijn moeder met een Indonesiër hertrouwde, bracht Barack Obama vanaf 1967 een deel van zijn jeugd op Jakarta door. Uit het tweede huwelijk van zijn moeder met de Indonesiër Lolo Soetore, werd een dochter geboren, Obamaís halfzuster Maya.

Obama grootouders

Op tienjarige leeftijd ging Obama terug naar Honolulu en werd verder opgevoed door zijn opa en oma van moeders kant. Zijn moeder keerde nog voor korte tijd terug naar Hawaï maar keerde weer terug naar Indonesië. Obama had een zeer goede band met zijn grootouders. In 1980 scheidde zijn moeder ook van zijn tweede vader, Lolo Soetoro. Zijn grootvader Stanley Dunham was een handelaar in meubels en zijn grootmoeder Toot werkte bij een bank.

School en studie

Obama bezocht de middelbare school en ging studeren in Los Angeles, aan het Occidental College. Daarna vervolgde hij zijn studie politicologie aan de Columbia Universiteit in New York en Havert law School. Hij was voorzitter van de Harvard Law Review, een literaire uitgave. In 1983 studeerde hij af, met als specialisatie internationale betrekkingen. Toen hij 21 jaar was kwam zijn biologische vader om bij een auto-ongeluk in Kenia. Zijn moeder overleed in 1995, op 52 jarige leeftijd, aan kanker.

Dreams Of My Father, boek van Barack Obama

Kort voor het overlijden van zijn moeder was Obamaís boek Dreams From My Father uitgekomen. In het boek beschrijft hij de zoektocht naar de identiteit van een zoon van een blanke Amerikaanse moeder en een zwarte vader uit Afrika. Het is tevens een zoektocht naar het leven van zijn vader van wie hij zo vervreemd geraakt was.

Werk

Obama werkte na zijn afstuderen onder andere als onderzoeker bij New York Public Interest Group maar vanaf 1985 deed hij projecten in armere buurten in Chicago. Vervolgens werd hij het hoofd van DCP, het Developing Communities Projects, een hulpprogramma van de katholieke kerk. Aan het einde van die periode bezocht hij onder andere Kenia, waar hij zijn familieleden van zijn vaders kant bezocht en ontmoette. Obama gaf les in rechten aan de Universiteit van Chicago en was van 1997 senator in de staat Illinois. Vanaf 2005 werd hij senator in Washington D. Hij werd verkozen tot de 44e president van de Verenigde Staten van Amerika. Hij was president van 20 januari 2009 tot 20 januari 2017.

Huwelijk met Michelle Robinson

In 1989 ontmoette Obama Michelle Robinson. Zij had rechten aan Harvard gestudeerd en werkte op hetzelfde advocatenkantoor als Barack Obama. Het klikte tussen hen en er ontstond een relatie. Ze trouwden enkele jaren later, in 1992. Uit het huwelijk zijn twee dochters geboren, Malia Ann, geboren in 1998, en Natascha, geboren in 2001.

Obama en de economische crisis

Als president heeft Barack Obama er een hele kluif aan om het tij van de Amerikaanse economie te keren. Ook besloot hij de zinloze oorlog in Irak te beëindigen. De groei van de Amerikaanse economie is dan inmiddels echter al tot stilstand gekomen en vervolgens ingestort. Er zijn te veel schulden en de consument geeft steeds minder geld uit, waardoor werkloosheid toeneemt met als gevolg dat er weer minder geld te besteden is waardoor de werkloosheid nog verder toeneemt. Banken zitten in de problemen omdat er aan alle kanten geld tekort is. Het plan is dan om de belangrijkste industrieën financieel te steunen om de groei van werkloosheid tegen te gaan, zoals bijvoorbeeld een reddingsplan voor de auto-industrie.

Geldontwaarding

Er wordt extra geld gedrukt en dat heeft weer geldontwaarding tot gevolg. In januari 2015 benadrukt Obama in zijn zesde officiële State of the Union echter de economische kracht van zijn land. De economische crisis is uit het slop en de economie groeit weer. Er komt steeds meer werk bij en de werkloosheid daalt weer. In 5 jaar zijn er dan meer dan 11 miljoen banen bijgekomen.

Obamacare en homohuwelijk

Andere veranderingen die Obama teweegbracht zijn Obamacare en het homohuwelijk. Obamacare werd in 2017 afgeschaft door de opvolger van Obama, de 45e president van de Verenigde Staten: Donald Trump.
© 2009 - 2024 Kisses, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De wijze uitspraken van de Amerikaanse president ObamaDe wijze uitspraken van de Amerikaanse president ObamaOf de eerste zwarte Amerikaanse president Barack Obama nou opgeleid is in het houden van wijze en boeiende uitspraken en…
Nobelprijs voor de Vrede voor ObamaNobelprijs voor de Vrede voor ObamaBarack Obama ontvangt de Nobelprijs voor de Vrede 2009, vanwege de hoop die hij aan zijn bevolking heeft gegeven en de b…
Barack Obama quotes: beroemde en komische uitspraken, quotesBarack Obama quotes: beroemde en komische uitspraken, quotesDe Amerikaanse president Barack Obama, geboren in 1961, werd op 3 juni 2008 de Amerikaanse presidentskandidaat van de De…
recensieBoekrecensie: Het Amerika van president Obama - Willem LustHet boek 'Het Amerika van president Obama' geeft de belevenissen weer van correspondent Willem Lust terwijl hij de aanlo…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Janeb13, Pixabay
  • Wikipedia/obama
  • Journaal
  • http://fd.nl/frontpage/economie-politiek/1089433/obama-optimistisch-over-economie-amerika-in-state-of-the-union
  • http://www.volkskrant.nl/opinie/wordt-obama-alsnog-de-grote-profeet-die-gelijk-had~a4121773/
Kisses (665 artikelen)
Laatste update: 30-05-2017
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Internationaal
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.