Caroline Kennedy: dochter van John en Jackie Kennedy

Caroline Kennedy: dochter van John en Jackie Kennedy Caroline Kennedy wordt geboren op 27 november 1957 en is het tweede kind van John en Jackie Kennedy. Het leven van de familie Kennedy verandert drastisch als John F. Kennedy in 1960 tot president van de Verenigde Staten wordt verkozen. Het noodlot slaat echter toe als 'JFK' in 1963 wordt doodgeschoten. Hierna doet Jackie haar best om dochter Caroline en zoon John Jr. waar mogelijk buiten de schijnwerpers op te voeden. Caroline is een goede student en behaalt in 1988 haar doktersgraad aan de 'Columbia Law School'. Ze gaat aan het werk als advocaat en is tevens werkzaam als auteur. Van 2013 tot 2017 is zij ambassadeur van de Verenigde Staten in Japan.

Inhoud


Jeugd in het Witte Huis

Caroline Bouvier Kennedy ziet het levenslicht op 27 november 1957 in het ziekenhuis van Manhattan te New York. Zij is het tweede kind dat geboren wordt in het huwelijk van John F. Kennedy en Jacqueline Bouvier Kennedy, ofwel Jackie. Een jaar voor de geboorte van Caroline beviel Jackie van een doodgeboren dochter genaamd Arabella. In 1960 krijgt Caroline er een broertje bij genaamd John Jr. Een paar jaar later, in 1963, wordt Patrick te vroeg geboren en hij overlijdt dan ook twee dagen na zijn geboorte. John, Jackie, Caroline en John Jr. waren woonachtig in Georgetown, Washington D.C. Als in 1960 vader John tot president van de Verenigde Staten wordt verkozen verandert het leven van het gezin drastisch. Caroline verhuist op driejarige leeftijd naar het Witte Huis.

Het leven in het Witte Huis is onbezorgd voor de jonge Caroline. Ze volgt kleuterschoolklassen die door haar moeder georganiseerd worden. Ook rijdt zij veel op haar pony genaamd ‘Macaroni’. Caroline ontvangt veel cadeautjes van hoogwaardigheidsbekleders. Zo kreeg ze van de premier van de Sovjet-Unie Nikita Chroesjtsjov een puppy en haar pony ‘Macaroni’ was een gift van vicepresident Lyndon B. Johnson. Op 22 november 1963 slaat het noodlot tot als John F. Kennedy tijdens een parade in Dallas wordt doodgeschoten. Op 6 december 1963 verlaat het verscheurde gezin het Witte Huis en keren moeder Jackie en kinderen terug naar Georgetown, waar zij voorheen woonden. Na een jaar staat er weer een verhuizing op stapel aangezien hun woning in Georgetown uitgroeit tot een toeristische attractie. De drie verhuizen naar een penthouse in het centrum van New York.

Na de dood van John F. Kennedy

Jackie probeert haar kinderen waar mogelijk buiten de schijnwerpers op te voeden. Als in 1968 ook Robert ‘Bobby’ Kennedy wordt doodgeschoten slaat de paniek bij Jackie toe, ze is bang dat ook haar kinderen doelwit zijn. Een paar maanden na de dood van Robert trouwt Jackie met zakenman Aristoteles Onassis en verhuist zij met Caroline en John Jr. naar het Griekse eiland Skorpios. De band tussen de kinderen en hun stiefvader is moeizaam. Hoewel Jackie in eerste instantie met de kinderen naar Griekenland verhuisde gaat Caroline dan ook gewoon naar school in de Verenigde Staten. In schoolvakanties keert Caroline terug naar Skorpios. In 1969 start Caroline op ‘The Brearley School’ een particuliere meisjesschool in New York. Ze behaalt haar diploma uiteindelijk in 1975 op de ‘Concord Academy’. In datzelfde jaar overlijdt Aristoteles Onassis en keert Jackie Kennedy permanent terug naar New York.

Caroline behaalt goede resultaten als student en presenteert zich als ontluikende fotografe. Zij gaat verder studeren en heeft bijbanen in de journalistiek. Zo werkt ze in de zomer van 1977 als stagiaire bij het New Yorkse medium ‘Daily News’ en schrijft ze een artikel in het tijdschrift ‘Rolling Stone’ nadat ze na de dood van Elvis Presley zijn landgoed ‘Graceland’ bezocht. In 1980 behaalt Caroline haar bachelor aan het ‘Radcliff College’, onderdeel van de universiteit van Harvard.

Verder verloop loopbaan

Na het behalen van haar bachelor gaat Caroline Kennedy als onderzoeksassistent werken bij het ‘Metropolitan Museum of Art’ en later coördineert ze het contact tussen het museum en producenten van media die gebruik willen maken van het museum als filmlocatie. Toch kruipt ook bij Caroline als echte Kennedy het bloed waar het niet gaan kan en heeft ze bovenmatige interesse voor politiek al ambieert zij geen leven in de schijnwerpers. Met stille trom begint ze dan ook met een studie aan de ‘Columbia Law School’ waar zij in 1988 haar doktersgraad behaalt. Hierna gaat Caroline aan het werk als advocaat en aan de slag als auteur. De passie van Caroline Kennedy ligt bij staatsrecht en hier schrijft ze samen met Ellen Alderman dan ook een boek over genaamd ‘In Our Defense: The Bill of Rights in Action’. In 1989 roept de jonge advocate de ‘Profile in Courage Award’ in het leven die ambtenaren eert die moedig politiek leiderschap hebben getoond. Daarnaast neemt Caroline Kennedy in de loop van haar carrière plaats in diverse besturen ‘NAACP Legal Defense and Educational Fund’ en de ‘American Ballet Theatre’.

Vanaf 2008 zet Caroline Kennedy haar eerste stappen in de politiek. In januari van dat jaar spreekt ze haar steun uit voor presidentskandidaat Barack Obama en in juni benoemt hij haar tot voorzitter van de ‘Vice Presidential Search Committee’. Obama wordt uiteindelijk verkozen tot president. In 2012 is Kennedy één van de 35 voorzitters van de nationale herverkiezingscampagne van Barack Obama. Als in 2008 de plek van Hillary Clinton vrijkomt in de Amerikaanse senaat stelt Caroline Kennedy zich kandidaat om deze plek op te vullen. Haar kandidaatschap brengt echter de nodige ophef met zich mee en in januari 2009 trekt zij zich dan ook terug. Vanaf november 2013 resideert Caroline Kennedy als ambassadeur van de Verenigde Staten in Japan, waar zij door Barack Obama tot is benoemd. Deze functie behoudt zij totdat Donald Trump in 2016 verkozen wordt tot Amerikaanse president. Vlak na zijn inauguratie in januari 2017 vertrekt Caroline Kennedy uit Japan. In december 2021 heeft Amerika weer een democratische president en Joe Biden draagt Kennedy dan ook voor als ambassadeur van de Verenigde Staten in Australië. In de loop van 2022 wordt dit ambt definitief aan haar toegewezen en wordt Caroline Kennedy ingezworen als Amerikaans ambassadeur in Australië.

Privéleven en familie

In de tijd dat Caroline werkzaam is bij het ‘Metropolitan Museum of Art’ in New York ontmoet zij ontwerper en kunstenaar Edwin Schlossberg. Caroline en Edwin stappen op 19 juli 1986 in het huwelijksbootje. Haar oom Edward Kennedy, ook wel Ted genoemd, begeleidt Caroline naar het altaar. Robert ‘Bobby’ Kennedy, haar andere oom, werd na de dood van John F. Kennedy haar vaderfiguur. In 1968 voltrekt zich echter wederom een drama en wordt ook Bobby Kennedy doodgeschoten. Hierna gaat Ted een belangrijke rol in haar leven spelen. Caroline Kennedy en Edwin Schlossberg krijgen samen drie kinderen. In 1988 wordt Rose geboren, in 1990 volgt Tatiana Celia en in 1993 is het gezin met de geboorte van John Bouvier, roepnaam Jack, compleet.

Hoewel Caroline en broer John Jr. altijd hecht waren wordt de band na de dood van moeder Jackie in 1994 nog sterker. Op 18 mei 1994 sterft Jackie Kennedy op 64-jarige leeftijd aan lymfeklierkanker. Het is dan ook niet te bevatten als er in juli 1999 zich een nieuwe tragedie voltrekt. Broer John Jr. verongelukt door een vliegtuigcrash met het vliegtuig dat hij zelf bestuurde. Kennedy was samen met zijn vrouw op weg naar de bruiloft van zijn nichtje Rory toen hij door slechte weersomstandigheden de controle over het vliegtuigje verloor. John Jr. was geen ervaren piloot. Na de tragische dood van haar broer is Caroline nog de enige overlevende uit het gezin van president John F. Kennedy.
© 2020 - 2024 Juul92, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De moord op Bobby KennedyDe moord op Bobby KennedyIn 1968 werd Bobby Kennedy vermoord. Zijn dood werd vanaf het begin af aan door mysteries omgeven, net als de eerdere do…
Het leven van John F. KennedyHet leven van John F. KennedyJohn Fitzgerald Kennedy was één van de beroemdste presidenten van Amerika. Maar wie was hij eigenlijk en wat heeft hij a…
Ethel Kennedy: activiste en weduwe van Robert KennedyEthel Kennedy: activiste en weduwe van Robert KennedyEthel Kennedy trad in 1950 in het huwelijk met Robert F. Kennedy. Robert en Ethel Kennedy kregen samen elf kinderen. Naa…
Het leven van Edward KennedyEdward Kennedy wordt ook wel de leeuw van de Senaat genoemd. De op 22 februari 1932 geboren laatste broer van de familie…

Het verhaal achter het huwelijk van Donald en Melania TrumpHet verhaal achter het huwelijk van Donald en Melania TrumpDonald Trump en Melania Knauss ontmoeten elkaar voor het eerst in 1998. Hij is een succesvolle Amerikaanse zakenman, zij…
Joe Biden: presidentskandidaat Amerikaanse verkiezingen 2020Joe Biden: presidentskandidaat Amerikaanse verkiezingen 2020In 1972 betreedt democraat Joe Biden de politiek als hij een plek in de senaat van Delaware weet te bemachtigen. De jong…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Gage Skidmore, Flickr (CC BY-SA-2.0)
  • Wikipedia, https://en.wikipedia.org/wiki/Caroline_Kennedy, bezocht op 23-04-2020
  • Biography, https://www.biography.com/personality/caroline-kennedy, bezocht op 23-04-2020
  • History, https://www.history.com/topics/1960s/caroline-kennedy, bezocht op 23-04-2020
Juul92 (63 artikelen)
Laatste update: 16-11-2022
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Politiek
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.