Alexandria Ocasio-Cortez: politiek talent in de VS

Alexandria Ocasio-Cortez: politiek talent in de VS Alexandria Ocasio-Cortez vergaart in 2018 nationale en internationale bekendheid als zij, relatief onverwacht, een zetel weet te bemachtigen in het Huis van Afgevaardigden van Amerika. Op dat moment is zij het jongst verkozen vrouwelijke congreslid ooit. De populariteit van 'AOC' is groot. Zij is democraat en neemt zeer progressieve standpunten in. Zowel in 2016 als in 2020 sloot zij zich aan bij de verkiezingscampagne van presidentskandidaat Bernie Sanders. Wat is het verhaal achter dit politieke talent Ocasio-Cortez? Hoe is zij in het congres terechtgekomen en wat zijn precies haar progressieve standpunten?

Inhoud


Jeugd en studie

Alexandria Ocasio-Cortez komt op 13 oktober 1989 ter wereld in de Bronx, een wijk van New York. Ze komt uit een Puerto Ricaanse familie. Haar vader Sergio Ocasio-Roman werd ook geboren in de Bronx, maar moeder Blanca Ocasio-Cortez zag het levenslicht in Puerto Rico. Alexandria heeft nog een jonger broertje genaamd Gabriel. Al van jongs af aan is duidelijk dat ambitie geen vreemd woord is voor Alexandria. In 2007 is zij klaar op de middelbare school. Zij weet een studiebeurs binnen te slepen, namelijk de ‘John F. Lopez Fellowship’, die vergeven wordt aan studenten met hoge prestaties. Ocasio-Cortez gaat Internationale Betrekkingen en Economie studeren aan de universiteit van Boston.

In 2008 voltrekt er zich echter een persoonlijk drama binnen de familie Ocasio als vader Sergio overlijdt aan longkanker. Er is geen testament en moeder Blanca en broertje Gabriel dreigen hun huis kwijt te raken. Alexandria en haar familie raken verwikkeld in een juridische strijd om het nalatenschap van Sergio Ocasio. In 2011 behaalt Alexandria cum laude haar diploma aan de universiteit van Boston. Tijdens haar studie liep zij stage bij het immigratiebureau van senator Ted Kennedy en spendeerde een semester in het Afrikaanse land Niger. Door de omstandigheden waarin haar familie verkeert besluit Alexandria terug te verhuizen naar de Bronx waar zij barkeeper werd om haar moeder uit de financiële problemen te houden en te zorgen dat zij haar huis kon behouden.

In aanraking met de politiek

Als er in 2016 weer Amerikaanse presidentsverkiezingen zijn sluit Ocasio-Cortez zich aan bij de campagne van de progressieve democratische presidentskandidaat Bernie Sanders. Dit wakkert haar politieke ambities aan en ook na de presidentsverkiezingen, die overigens gewonnen werden door de republikeinse Donald Trump, blijft zij zich inzetten voor maatschappelijke kwesties en haar eigen Spaanse gemeenschap. Na deze periode wordt zij benaderd door ‘Brand New Congress’. Dit is een Amerikaans politiek actiecomité dat op zoek was naar progressieve kandidaten die konden meedingen in de strijd naar vertegenwoordiging voor het 14e New Yorkse district in het congres. Hiervoor zouden in 2018 weer verkiezingen plaatsvinden. Haar broertje Gabriel bleek haar na de verkiezingen van 2016 en haar betrokkenheid bij de politiek na al haar inspanningen genomineerd te hebben. Terwijl Alexandria nog steeds achter de bar staat en werkt als serveerster in de Bronx, gaat haar campagne in mei 2017 van start.

AOC richting het congres

Alexandria Ocasio-Cortez, kortweg ook AOC genoemd, is de eerste kandidaat sinds 2004 die Joe Crowley uitdaagt. Crowley zetelt sinds 1999 als democraat voor het 14e congresdistrict van New York in het Huis van Afgevaardigden. De campagne van Ocasio-Cortez heeft geen groot financieel budget en bestaat dan ook veel uit huisbezoeken en de straat op gaan, zoals te zien is in de Netflix-documentaire ‘Knock Down The House’. In deze documentaire worden vier vrouwen gevolgd in de aanloop naar de congresverkiezingen van 2018. Eén van deze vier vrouwen is Alexandria. In februari 2018 neemt zij ontslag bij de bar waar zij nog altijd werkte om zich volledig te kunnen focussen op haar campagne. Als een paar socialistische filmmakers met een klein budget een advertentiefilmpje voor haar maken waarin zij haar neerzetten als een hardwerkende ‘underdog’ uit de arbeidersklasse, beginnen de donaties binnen te stromen.

Ocasio-Cortez en Crowley hebben te tijden van hun campagne slechts één keer oog in oog met elkaar gestaan. Bij de lokale politieke talkshow ‘Inside City Hall’ gaven zij een gezamenlijk interview, wat later gekarakteriseerd werd als een debat. Later in juni 2018 zouden de twee het debat nog een keer met elkaar aangaan in de Bronx, maar Joe Crowley stuurde iemand anders in zijn plaats. De campagne van Alexandria Ocasio-Cortez werd gesteund door actrice en activiste Cynthia Nixon. Nixon stelde zichzelf ook kandidaat, maar moest het afleggen tegen gouverneur Andrew Cuomo. Ocasio-Cortez werd echter ook gesteund door diverse bekende burgerrechtenorganisaties zoals ‘MoveOn’, ‘Black Lives Matter’ en ‘Democracy For America’.

Een onverwachte overwinning

Op 26 juni 2018 blijkt dat Alexandria Ocasio-Cortez de al tien termijnen zittende Joe Crowley heeft verslagen met 57 procent van de stemmen. Hiermee vergaart Ocasio-Cortez gelijk landelijke aandacht, want de overwinning komt bij sommigen binnen als een shock. Ook landelijke media besteden aandacht aan de onverwachte overwinning van de jonge politica, zoals ‘The New York Times’ en ‘The Guardian’. Crowley geeft zijn verlies diezelfde avond nog toe, maar feliciteert Alexandria niet met haar overwinning.

Hierna volgt nog de ‘general election’, waar Ocasio-Cortez het opneemt tegen de republikein Anthony Pappas. Pappas voerde geen campagne, aangezien hij zich als republikein kansloos achtte. Op 6 november 2018 bleek dan ook dat Ocasio-Cortez met maar liefst 78 procent van de stemmen haar plek in het Huis van Afgevaardigden heeft veroverd. Zij was hiermee anno 2018 het jongst verkozen vrouwelijke congreslid ooit. Op 3 januari 2019 kwam het 116e congres voor het eerst bijeen. Ocasio-Cortez stapt hiermee zowel nationaal als internationaal in de schijnwerpers en wordt gezien als progressief politiek talent in de Verenigde Staten.
Alexandria is in Amerika dan ook erg populair, met name onder jongeren. Op het sociale medium Twitter heeft AOC maar liefst 6,1 miljoen volgers anno januari 2020. In mei 2017 waren dit er slechts minder dan driehonderd. Volgens Ocasio-Cortez heeft zij dan ook veel te danken aan het gebruik van sociale media. Ze gebruikt het om een relatie op te bouwen en direct te kunnen communiceren met haar achterban, om haar boodschap kracht bij te zetten en om de controle over haar narratief in de media te behouden.

Politieke standpunten van AOC

Alexandria Ocasio-Cortez is een zeer progressieve democratisch socialistische politica met veel charisma. Zo is zij groot voorstander van maatregelen tegen klimaatverandering en zij ondersteunt dan ook het wettenpakket de ‘Green New Deal’. De ‘Green New Deal’ streeft er onder andere naar dat fossiele brandstoffen binnen de komende tien jaar niet meer gebruikt worden. Wat betreft hervormingen in het belastingstelsel heeft zij hier ook haar eigen kijk op. Er moeten belastingtarieven van 70 procent komen op topinkomens van 10 miljoen dollar en hoger. Met de opbrengsten uit dit stelsel kan onder andere de ‘Green New Deal’ bekostigd worden. Ook met betrekking tot immigratie neemt Ocasio-Cortez een eigen standpunt in. Zij heeft haar steun geuit over het afschaffen van de ‘U.S. Immigration and Customs Enforcement (ICE)’, dit is de federale immigratiepolitie van Amerika. Ocasio-Cortez bezocht verschillende detentiecentra aan de grens en vergeleek de situatie met concentratiekampen. Iets waar zij steun, maar ook kritiek op terug kreeg.

Alexandria is evenals vele andere democraten ook voorstander van het ‘Medicare For All’ voorstel, wat ervoor moet zorgen dat alle Amerikanen verzekerd zijn voor zorg. Iets wat anno 2020 nog steeds niet het geval is in het land, miljoenen Amerikanen zijn onverzekerd. Ook pleit zij voor de afschaffing van collegegeld. Tevens pleit Ocasio-Cortez voor gelijkheid en acceptatie van de LGBTQ-gemeenschap. Op haar plannen ontvangt zij zowel uit het kamp van de republikeinen en democraten commentaar. Zo vraagt men zich af hoe zij deze voorstellen wil bekostigen.

Alexandria steunt de afzettingsprocedure van president Donald Trump die in 2019 in gang werd gezet. In de zomer van 2019 laat Trump via Twitter weten dan volgens hem vier jonge vrouwelijke congresleden ‘terug moeten naar het land waar zij vandaan komen’. Deze groep wordt ook wel ‘The Squad’ genoemd. Eén van hen was de in New York geboren Alexandria Ocasio-Cortez, de andere drie congresleden zijn Ilhan Omar, Ayanna Pressley en Rashida Tlaib.

Amerikaanse verkiezingen 2020

Op 3 november 2020 vinden er opnieuw presidentsverkiezingen in Amerika plaats. Door middel van voorverkiezingen zal er een democratische presidentskandidaat verkozen worden die het in november op gaat nemen tegen de zittende republikeinse president Donald Trump. Alexandria Ocasio-Cortez heeft zich, evenals in 2016, aangesloten bij de verkiezingscampagne van Bernie Sanders. Sanders heeft zich evenals bij de voorgaande verkiezingen wederom kandidaat gesteld, en lijkt een grote kanshebber te zijn om als democratische presidentskandidaat genomineerd te worden.

De progressieve Bernie Sanders is voor Alexandria Ocasio-Cortez altijd een grote inspiratiebron geweest. De steun van de jonge Alexandria kwam voor Bernie op een gelegen moment. De presidentskandidaat werd begin oktober 2019 opgenomen met hartklachten in het ziekenhuis wat vragen opriep rondom zijn leeftijd en gezondheid, dan wel zijn geschiktheid als presidentskandidaat. Sanders leek hierbij te stagneren in de zogenoemde ‘polls’. Bernie Sanders heeft al laten vallen dat mocht hij president worden hij Ocasio-Cortez graag in zijn regering zou willen hebben. Hoewel de race om het presidentiële kandidaatschap hoopvol begint voor Bernie Sanders volgt er na 'Super Tuesday' een reeks voorverkiezingen die hij verliest van Joe Biden. In april 2020 gooit Sanders dan ook de handdoek in de ring en beëindigt hij zijn verkiezingscampagne. Dit houdt echter niet in dat de rol van Ocasio-Cortez in de presidentsverkiezingen is uitgespeeld. In augustus 2020 is er een rol voor haar weggelegd door het campagneteam van Biden op de democratische conventie, in een poging om de democratische kiezer zoveel mogelijk te verenigen.
© 2020 - 2024 Juul92, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bernie Sanders: presidentskandidaat Amerika 2016 en 2020Bernie Sanders: presidentskandidaat Amerika 2016 en 2020Eind april 2015 maakte Bernie Sanders bekend dat hij het voornemen had zich kandidaat te stellen voor de Amerikaanse pre…
Donald Trump en de Trump buildings in New YorkDonald Trump is de Amerikaanse vastgoedmagnaat die in de stad New York spreekwoordelijk tegen menig gebouw zijn pootje h…
Barron Trump: de zoon van Donald Trump en Melania KnaussBarron Trump: de zoon van Donald Trump en Melania KnaussOp 20 maart 2006 kwam Barron William Trump ter wereld in Florida. Barron is de jongste zoon van Donald Trump en het enig…
Het leven van Melania TrumpHet leven van Melania TrumpDonald Trump is in 2016 gekozen tot de president van de Verenigde Staten. De First Lady werd daardoor zijn derde vrouw M…

Joe Biden: presidentskandidaat Amerikaanse verkiezingen 2020Joe Biden: presidentskandidaat Amerikaanse verkiezingen 2020In 1972 betreedt democraat Joe Biden de politiek als hij een plek in de senaat van Delaware weet te bemachtigen. De jong…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Dimitri Rodriguez, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Alexandria_Ocasio-Cortez, bezocht op 18-01-2020
  • https://ocasio-cortez.house.gov/, bezocht op 18-01-2020
  • https://www.insider.com/alexandria-ocasio-cortez-biography-2019-1, bezocht op 19-01-2020
  • https://time.com/longform/alexandria-ocasio-cortez-profile/, bezocht op 19-01-2020
  • http://nymag.com/intelligencer/2020/01/aoc-first-year-in-washington.html, bezocht op 19-01-2020
  • https://www.politico.com/news/2019/10/15/ocasio-cortez-endorse-bernie-sanders-048005, bezocht op 19-01-2020
Juul92 (63 artikelen)
Laatste update: 11-08-2020
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Politiek
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.