Schild & Vrienden: ultra-rechtse jongerenbeweging Vlaanderen

Schild & Vrienden: ultra-rechtse jongerenbeweging Vlaanderen Schild & Vrienden is een extreemrechtse en nationalistisch jongerenbeweging uit Vlaanderen. De beweging propagandeert racistische, antisemitische en seksistische leerstellingen en heeft zich tot doel gesteld te infiltreren binnen verschillende maatschappelijke organisaties om zo het gedachtegoed te verspreiden. Alhoewel men zich naar buiten toe opstelt als vroom en gematigd conservatief spreekt uit gesloten online netwerken een heel ander beeld. Het Belgische programma Pano kreeg exclusieve toegang tot de beweging en haar aanvoerder Dries van Langenhove. Het schetste hiervan een beeld dat België schokte toen het werd uitgezonden in september 2018.

Schild & Vrienden


Wat is Schild & Vrienden?

Schild & Vrienden (S&V) is een Vlaamse ultra-rechtse, nationalistische beweging wiens ledenbestand voornamelijk bestaat uit studenten. De beweging werd opgericht in 2017 door Dries Van Langenhove. Van Langenhove (1993) was op dat moment studentenvertegenwoordiger bij het Katholiek Vlaams Hoogstudentenverbond (KVHV) en lid van de Raad van Bestuur van de Universiteit Gent. De beweging begon met een Facebookgroep dat vooral vele memes lanceerde waarin de spot gedreven werd met 'links Vlaanderen'.

Vanaf 2017 begon de beweging zich ook in het openbaar te manifesteren, bijvoorbeeld door te protesteren bij lezingen van de Belgische staatssecretaris voor Asiel & Migratie Theo Francken. In de zomer van 2017 organiseerde Schild & Vrienden tevens een 'zomeruniversiteit' in het Oude Klooster Maleizen, dat tevens een omstreden Katholieke school huisvest en geassocieerd wordt met tal van reactionaire katholieke organisaties. In maart 2018 trad Schild & Vrienden opnieuw op de voorgrond toen het een manifestatie voor een humaner Europees asielbeleid verstoorde, onder meer door vlaggen neer te halen. Een maand later werd door leden van Schild & Vrienden ingebroken bij het hoofdkwartier van de sociaaldemocratische vakbond ABVV, waar vandalisme werd gepleegd. In september 2018 had de beweging naar schatting circa 900 leden, waarvan er zo'n 190 gezien kunnen worden als kernleden.

Ideologie

Schild & Vrienden propagandeert een extreemrechtse en nationalistische ideologie. Het schuwt daarbij racistische, antisemitische en seksistische boodschappen niet, getuigen de berichten op de eigen gesloten online groepen waartoe onder meer de VRT toegang heeft gehad. Diverse berichten wijzen er tevens op dat S&V zich tot doel heeft gesteld te infiltreren in verschillende maatschappelijke organisaties en het politieke leven in het algemeen. Verschillende leden zijn al actief binnen onder meer de Vlaams-nationalistische partij N-VA en de Vlaamse Jeugdraad, die fungeert als een adviesorgaan voor de Belgische overheid. Zelf formuleren ze het zo dat ze willen 'zorgen voor een positieve mentaliteitswijziging bij de Vlaamse jeugd tot fysiek en mentaal weerbare, sociale burgers' en het linkse politiek correct denken willen vervangen door een rechtse visie.

Identitaire beweging

De Belgische Dienst voor de Veiligheid van de Staat schaart Schild & Vrienden onder de identitaire bewegingen. Hiertoe worden ook onder meer Pegida, het Franse Nouvelle Droite Génération Identitaire en het Nederlandse Identitair Verzet gerekend. Het heeft daarnaast gemeen met veel andere 'nieuwe rechtse bewegingen' dat het actief strijdt tegen 'the great replacement': het zogenaamde verdringen van de 'oorspronkelijke' blanke bevolking door immigranten.

In opspraak door Pano-reportage

Op 5 september 2018 was Schild & Vrienden het onderwerp van een reportage van Pano, een wekelijks journalistiek duidingsprogramma van de Belgische openbare zender Eén. Journalist Tim Verheyden kreeg daarvoor de kans om S&V-oprichter Dries Van Langenhove een half jaar lang op de voet te volgen. Hij kreeg daarbij ook onder meer toegang tot de gesloten Facebook-groep van de beweging, alwaar hij zeer schokkende seksistische, racisitische, antisemitische en geweldsverheerlijkende posts trof. Zo is er bijvoorbeeld een post te zien met het opschrift 'how to pick up Jewish chicks', met daaronder een afbeelding van iemand die as uit een oven schept. In een andere veel-gelikete post wordt beweerd dat jonge vrouwen met overgewicht zich buiten de samenleving plaatsen en dat mannen best van vrouwen mogen verwachten dat ze er goed uitzien. Uit andere posts spreekt onder meer verheerlijking van het Derde Rijk, zoals een afbeelding van Hitler met het onderschrift 'je kunt niet racistisch zijn als er maar één ras is'. In totaal spitte Pano circa 65.000 berichten door. Ondanks sterke bewijzen van het tegendeel ontkende Van Langenhove veel van de posts eerst zelf gezien te hebben en beweerde hij dat er sprake is van framing.

Naar aanleiding van de uitzending van Pano is door de rector van de Universiteit Gent een tuchtprocedure gelast en werd hem de toegang tot gebouwen en diensten van de universiteit ontzegt. Het parket van Oost-Vlaanderen heeft tevens een onderzoek ingesteld om na te gaan of er sprake is van strafbare feiten. Hierbij zijn onder meer huiszoekingen gedaan.
© 2018 - 2024 Dessal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het schild van het geloofIn de Bijbel wordt er vaak over een schild gesproken. Ook wordt er gezegd: God is mijn schild. Wat is een schild en waar…
Identitaire beweging: ideologie en verspreiding over EuropaIdentitaire beweging: ideologie en verspreiding over EuropaMet de toename van migratie en het aantal vluchtelingen dat naar Europa komt groeit ook het verzet hiertegen. Verschille…
Medusa: Mythologie verteldMedusa is een persoon uit de Griekse Mythologie. Zij is een van de drie gorgonen. Medusa is, net als haar twee zuster ve…
Luctor et emergo slaat oorspronkelijk niet op de zeeZoals alle provincies heeft ook de provincie Zeeland een eigen wapen. Zon wapen bestaat uit een schild met een of meer…

De Balkenendenorm en andere naar politici vernoemde termenDe Balkenendenorm en andere naar politici vernoemde termenIn de in 2013 vastgelegde Balkenendenorm wordt bepleit dat openbare bestuurders in ons land niet meer mogen verdienen da…
Populisme in de Nederlandse politiekPopulisme in de Nederlandse politiekPopulisme is een begrip dat lastig te definiëren is. Toch zijn er een aantal kenmerken en voorwaarden te benoemen die in…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Schild En Vrienden, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • https://www.trouw.nl/home/vlaamse-jongerenbeweging-doet-belgie-huiveren-met-verborgen-racistische-agenda~a6346e76/
  • https://www.apache.be/2018/03/08/een-school-met-heimwee-naar-het-derde-rijk/?sh=2a1c284c5928ba10f90c0-1662601330
  • https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2018/09/05/waarom-van-langenhoves-verdediging-weinig-aannemelijk-is/
  • http://www.standaard.be/cnt/dmf20180906_03711236
  • https://nos.nl/artikel/2249218-belgie-valt-over-reportage-over-ultrarechtse-jongeren.html
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Schild_%26_Vrienden
Dessal (1.118 artikelen)
Laatste update: 15-09-2019
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Politiek
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.