Kabinet-Rutte III - Vertrouwen in de toekomst

Kabinet-Rutte III - Vertrouwen in de toekomst Op 26 oktober 2017 beëdigt koning Willem-Alexander kabinet-Rutte III. Het regeerakkoord van de partijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie heeft de titel 'Vertrouwen in de toekomst' meegekregen. De kabinetsformatie van Rutte III is bij aantreden in 2017 de langste formatie in de Nederlandse geschiedenis. Er waren 225 dagen nodig. Traditioneel wordt het nieuwe kabinet op de trappen van Huis ten Bosch aan het volk gepresenteerd. In 2017 gebeurt dat op de trappen van paleis Noordeinde, vanwege de verbouwing van Huis ten Bosch. Op de trappen wordt de eerste foto gemaakt van het voltallige kabinet met de koning.

Het derde kabinet met Mark Rutte als premier


Regeerakkoord ‘Vertrouwen in de toekomst’

Op 10 oktober 2017 is het, na een formatie van een recordaantal dagen, zover dat het regeerakkoord wordt gepresenteerd. Het akkoord heeft de titel ‘Vertrouwen in de toekomst’ meegekregen en dat vertrouwen wordt uitgesproken en is op schrift gesteld door de regeringspartijen VVD, CDA, D66 en CU. Fractievoorzitters Mark Rutte (VVD), Sybrand van Haersma Buma (CDA), Alexander Pechtold (D66) en Gert-Jan Segers (ChristenUnie) presenteren het. Na deze presentatie volgde de formatie die op 26 oktober 2017 wordt afgerond met de beëdiging van het kabinet-Rutte III.

Kabinetsformatie 2017

Datum Stap in de formatie
15 maart 2017Tweede Kamerverkiezingen
16 maart 2017Verkenning door Edith Schippers
27 maart 2017Verslag van verkenner Schippers
28 maart 2017Edith Schippers informateur
16 mei 2017Eindverslag informateur Schippers
17 mei 2017Edith Schippers opnieuw informateur
29 mei 2017Eindverslag aan Edith Schippers
30 mei 2017Tjeenk Willink informateur
12 juni 2017Tussenverslag Tjeenk Willink
27 juni 2017Eindverslag informateur Tjeenk Willink
28 juni 2017Gerrit Zalm informateur
10 oktober 2017Eindverslag informateur Gerrit Zalm en presentatie regeerakkoord door fractievoorzitters VVD, CDA, D66, CU
12 oktober 2017Mark Rutte formateur
25 oktober 2017Eindverslag formateur Rutte
26 oktober 2017Koning verleent ontslag aan vertrekkende bewindslieden
26 oktober 2017Beëdiging kabinet Rutte-III door de koning

Paleis Noordeinde en beëdiging door de koning

De koning ontvangt de nieuwe ministers en staatssecretarissen op paleis Noordeinde, het werkpaleis van de koning. Traditioneel vindt de ontvangst en trapscène plaats op Huis ten Bosch, maar dat gebouw wordt ten tijde van de beëdiging van Rutte III verbouwd. Het fotomoment van het nieuwe kabinet op de trappen voor Huis ten Bosch vindt derhalve plaats op de trappen voor paleis Noordeinde. Voor koning Willem-Alexander is dit de eerste keer dat hij een kabinet beëdigt. Het vorige kabinet werd in 2012 door zijn moeder aangesteld, koningin Beatrix, die in 2012 nog staatshoofd was.

Paleis Noordeinde

Legenda
A. Paleis Noordeinde
B. Huis ten Bosch
C. Binnenhof


Minister en premier

Kabinet-Rutte III kent zes ministers van de VVD, vier van het CDA, vier van D66 en twee van de ChristenUnie. Mark Rutte is net als in Rutte I en Rutte II de premier. Drie ministers hebben wel een positie in het kabinet, maar niet de leiding over een departement.

Baas op het departement

In het kabinet-Rutte III zijn drie departementen met twee bewindslieden: Justitie, Onderwijs en Volksgezondheid. Een van de bewindslieden staat aan het hoofd van het departement. De Eerste Kamer vroeg daar voor de beëdiging duidelijkheid over aan Rutte. Op Justitie staat Ferdinand Grapperhaus aan het hoofd, op Onderwijs heeft Ingrid van Engelshoven de leiding en op Volksgezondheid is Hugo de Jonge de baas.

Algemene Zaken

De premier is het hoofd van het ministerie van Algemene Zaken, dat verantwoordelijk is voor de coördinatie van het algemeen regeringsbeleid en van de overheidscommunicatie. Onder dit departement is ook de voorlichting over het Koninklijk Huis ondergebracht.

Vicepremier

Kabinet-Rutte III heeft drie vicepremiers:
 • Hugo de Jonge (CDA);
 • Kajsa Ollongren (D66);
 • Carola Schouten (ChristenUnie).

Ministers kabinet-Rutte III

Ingrid van Engelshoven (D66): Onderwijs

Van Engelshoven was de secretaris van oud-partijleider Hans van Mierlo. Ook was ze wethouder in Den Haag en partijvoorzitter van D66.

Eric Wiebes (VVD): Economische Zaken en Klimaat

Wiebes was wethouder in Amsterdam, topambtenaar op het ministerie en staatssecretaris van Financiën in het kabinet-Rutte II.

Hugo de Jonge (CDA): Volksgezondheid, Welzijn en Sport

De Jonge is voor zijn aantreden in het kabinet wethouder in Rotterdam met zorg in portefeuille. Voor hij wethouder werd, was hij beleidsmedewerker in Den Haag en politiek assistent van ministers Maria van der Hoeven en Marja van Bijsterveldt.

Ank Bijleveld (CDA): Defensie

Bijleveld was 12 jaar Tweede Kamerlid en is een ervaren bestuurder. Ze heeft ervaring in de lokale en landelijke politiek.

Bruno Bruins (VVD): Medische Zorg

Bruins was baas van het UWV en kort waarnemend burgemeester in Leidschendam-Voorburg. Daarvoor was hij raadslid en wethouder in Den Haag. In kabinet Balkenende-II was hij kort staatssecretaris Onderwijs.

Halbe Zijlstra (VVD): Buitenlandse Zaken

Zijlstra is oud-fractieleider van de VVD en Tweede Kamerlid. In kabinet-Rutte I was hij staatssecretaris Onderwijs. De minister van Buitenlandse Zaken heeft bij zijn aantreden geen diplomatieke ervaring (tot 13 februari 2018).
Begin maart 2018 wordt Stef Blok (VVD) de nieuwe minister van Buitenlandse Zaken, nadat Sigrid Kaag de werkzaamheden van het departement een paar weken had waargenomen.

Ferdinand Grapperhaus (CDA): Justitie en Veiligheid

Grapperhaus was topadvocaat en Kroonlid van de SER. Hij heeft geen politieke ervaring en liet zich voor zijn benoeming in blogs en op social media kritisch uit over politiek Den Haag.

Kajsa Ollongren (D66): Binnenlandse Zaken

Ollongren was wethouder en locoburgemeester van Amsterdam en verving burgemeester Eberhard van der Laan toen die te ziek was om zijn functie uit te oefenen. In Den Haag was Ollongren jarenlang topambtenaar en de rechterhand van Rutte.
In oktober 2019 komt Ollongren ziek thuis te zitten. Ze heeft last van complicaties na een operatie aan haar bijholtes.

Sander Dekker (VVD): Rechtsbescherming

Dekker was in Rutte II staatssecretaris van Onderwijs. Hij was onderzoeker en docent aan de universiteit Leiden.

Wopke Hoekstra (CDA): Financiën

Hoekstra werkte bij Shell en was partner bij McKinsey. Hoekstra staat te boek als de ‘kroonprins’ van het CDA.

Arie Slob (CU): Basis- en voortgezet Onderwijs en Media

Slob was partijleider van de CU en Tweede Kamerlid. Daarvoor zat hij in het onderwijs als leraar maatschappijleer.

Cora van Nieuwenhuizen (VVD): Infrastructuur en Waterstaat

Van Nieuwenhuizen was Europarlementariër. Ze heeft bestuurservaring op lokaal, provinciaal, landelijk en Europees niveau en bekleedde binnen de VVD verschillende functies.

Sigrid Kaag (D66): Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking

Kaag is topdiplomaat die zes talen vloeiend spreekt en ze was leider van de VN-ontwapeningsmissie in Syrië.

Carola Schouten (CU): Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Schouten is alleenstaand ouder en bedrijfskundige. Ze was Tweede Kamerlid voor de CU en financieel specialist.

Wouter Koolmees (D66): Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Koolmees is oud-ambtenaar en financieel specialist en Tweede Kamerlid. Na Alexander Pechtold is Koolmees het gezicht van D66. Koolmees was mede-onderhandelaar bij het regeerakkoord.

Staatssecretaris

Een staatssecretaris is de rechterhand van de minister bij het leiden van het ministerie. Rutte-III krijgt drie staatssecretarissen van VVD-huize, twee van het CDA, twee van D66 en een van de ChirstenUnie.

Mark Harbers (VVD), staatssecretaris van Immigratie

Harbers was financieel woordvoerder van de VVD. In mei 2019 treedt Harbers af en met ingang van 11 juni is VVD-politicus Ankie Broekers-Knol de nieuwe staatssecretaris van Justitie en Veiligheid. Ze was tot juni 2019 voorzitter van de Eerste Kamer.

Barbara Visser (VVD), staatssecretaris van Defensie

Visser was Tweede Kamerlid en VVD-woordvoerder auto’s en wegen.

Tamara van Ark (VVD), staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Van Ark was vicefractievoorzitter van de VVD en Tweede Kamerlid.

Raymond Knops (CDA), staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Knops was Tweede Kamerlid, buitenland- en defensiewoordvoerder van het CDA en voorzitter van de vaste Kamercommissie Europese Zaken. Knops wordt minister als Ollongren uitvalt wegens ziekte.

Mona Keijzer (CDA), staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat

Keijzer uit Volendam kreeg bij de verkiezingen in maart 2017 165.000 voorkeursstemmen. Ze zat als nummer twee van het CDA, na Sybrand Buma, in de Tweede Kamer.

Menno Snel (D66), staatssecretaris van Financiën

Snel werkte op Financiën en was plaatsvervangend directeur Fiscale Zaken. Op 18 december 2019 treedt Snel af. Financiën krijgt er in januari 2020 twee staatssecretarissen voor terug. Alexandra van Huffelen (D66) en Hans Vijlbrief (D66) volgen samen Snel op.

Stientje van Veldhoven (D66), staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat

Van Veldhoven is de nummer twee op de Tweede Kamerlijst van D66. Ze werd in 2011 en 2012 tweemaal op rij uitgeroepen tot 'groenste politicus van het jaar' door Natuurmonumenten.

Paul Blokhuis (ChristenUnie), staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Blokhuis was in de jaren 90 voor de RPF werkzaam op het Binnenhof. Hij keert terug voor de CU, waar de RPF in op is gegaan.

Coalitie

De coalitie van VVD, CDA, D66 en CU heeft in de Tweede Kamer 76 van de 150 zetels.
Op 24 september 2019 raakt de VVD een zetel kwijt als Wybren van Haga uit de fractie wordt gezet, nadat hij voor de derde keer in opspraak komt. Van Haga behoudt zijn zetel en gaat onder eigen naam verder. De coalitie moet met 75 zetels verder.

Coalitie



De val van Halbe Zijlstra

Halbe Zijlstra treedt op 13 februari 2018 af. Een geschiedenis, uitgepluisd door een Volkskrantjournalist, nekt hem. Zijlstra had op een VVD-congres verhaald over zijn vermeende bezoek in 2006 aan Rusland en het buitenhuis van Poetin. De Russische president zou bij die gelegenheid dreigende taal hebben uitgeslagen. Het bleek een leugen: Zijlstra was daar nooit geweest en Poetin had de dreigende woorden niet op de manier zoals Zijlstra het had verteld gesproken. Minister Halbe Zijlstra verloor er zijn geloofwaardigheid mee en kon niet anders dan aftreden.

Aftreden van Mark Harbers

Op 21 mei 2019 treedt Mark Harbers af als staatssecretaris van Justitie en Veiligheid. Onder zijn verantwoordelijkheid was de Tweede Kamer verkeerd geïnformeerd over ernstige misdrijven waarbij asielzoekers betrokken waren. Harbers vond dat hij niet langer kon aanblijven als staatssecretaris. Harbers keert terug in de Tweede Kamer.

Vervangers voor Ollongren

Als in oktober 2019 Kajsa Ollongren ziek thuis komt te zitten vindt er een wisseling van stoelen en functies plaats om haar werkzaamheden op te vangen en voort te zetten. Staatssecretaris Raymond Knops wordt minister met de algemene politieke leiding over het departement van Binnenlandse Zaken. Staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur wordt gepromoveerd tot minister voor Milieu en Wonen. Minister van Defensie Ank Bijleveld krijgt de inlichtingendienst AIVD onder haar hoede en Wouter Koolmees, minister van Sociale Zaken, wordt vicepremier.

Aftreden van Menno Snel

Eind 2019 treedt Snel af vanwege fouten die de Belastingdienst tussen 2014 en medio 2016 maakte bij de affaire rond de kinderopvangtoeslag. Honderden ouders werden door de dienst onterecht aangemerkt als fraudeurs. Hun toeslagen werden stopgezet en, soms deels, teruggevorderd. Velen kwamen er door in financiële problemen.

Lees verder

© 2017 - 2020 Piejet, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Kabinet Rutte II: alle bewindslieden op een rijBegin november 2012 presenteert het kabinet Rutte II zich aan het volk. De nieuwe ploeg van VVD- en PvdA-huize kent voor…
Mark Rutte - Levensloop in jaartallenDe politieke loopbaan van Mark Rutte begon in 2002 als staatssecretaris. Later werd hij VVD-fractievoorzitter en in 2010…
Vertrouwensregel: de betekenis voor parlement & kabinetVertrouwensregel: de betekenis voor parlement & kabinetDe vertrouwensregel is een belangrijke regel van ongeschreven staatsrecht. De relatie tussen de verschillende Nederlands…
De regering en het kabinetDe regering wordt gevormd door de koningin en alle ministers. Het kabinet bestuurt het land en voert het beleid uit. Dez…

Fred van der Spek: socialist en pacifistFred van der Spek: socialist en pacifistOnder de jonge generatie zal zijn naam niet zo bekend zijn, maar zeker wel onder degenen die in de vorige eeuw partijpol…
Regeerakkoord 2017-2021: wat verandert er voor studenten?Regeerakkoord 2017-2021: wat verandert er voor studenten?Op 10 oktober 2017 is het regeerakkoord 2017-2021 gepresenteerd door de VVD, het CDA, D66 en de ChristenUnie. Ook voor s…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Rijksoverheid.nl, Wikimedia Commons (CC0)
 • https://nos.nl/op3/artikel/2199815-wie-is-wie-in-rutte-iii.html geraadpleegd op 26 oktober 2017
 • https://www.parool.nl/binnenland/dit-zijn-de-ministers-van-het-kabinet-rutte-iii~a4523592/ geraadpleegd op 26 oktober 2017
 • https://nos.nl/artikel/2199833-koning-beedigt-kabinet-rutte-iii.html geraadpleegd op 26 oktober 2017
 • https://www.kabinetsformatie2017.nl geraadpleegd op 26 oktober 2017
 • https://www.kabinetsformatie2017.nl/kabinetsformaties/k/kabinetsformatie-2017 geraadpleegd op 26 oktober 2017
 • https://www.kabinetsformatie2017.nl/documenten/publicaties/2017/10/25/portefeuilleverdeling-kabinet-rutte-iii geraadpleegd op 26 oktober 2017
 • https://www.parlement.com/id/vh8lnhrogvv4/staatssecretaris geraadpleegd op 26 oktober 2017
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Halbe_Zijlstra
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Arie_Slob
 • https://www.volkskrant.nl/archief/-ik-heb-geen-moeilijke-vragen-gekregen-over-mijn-moederschap~a3563442/
 • Leeuwarder Courant - Mark Rutte gaat een nieuw avontuur aan - 26 oktober 2017
 • https://www.volkskrant.nl/politiek/halbe-zijlstra-treedt-af-de-leugen-die-zijn-geloofwaardigheid-als-minister-moest-vergroten-ontplofte-in-zijn-gezicht~a4569312/ geraadpleegd op 4 maart 2018
 • https://nos.nl/artikel/2220698-stef-blok-nieuwe-minister-van-buitenlandse-zaken.html geraadpleeg op 6 maart 2018
 • https://www.ad.nl/politiek/afgetreden-staatssecretaris-mark-harbers-terug-in-tweede-kamer~af1aa4bd/ geraadpleegd op 11 juni 2019
 • https://nos.nl/artikel/2287749-oud-eerste-kamervoorzitter-broekers-knol-wordt-staatssecretaris-justitie.html geraadpleegd op 11 juni 2019
 • https://www.ad.nl/politiek/onduidelijkheid-over-terugkeer-van-zieke-ollongren~a2b8037d/ geraadpleegd op 29 januari 2020
 • https://nos.nl/artikel/2315330-technocraat-menno-snel-had-kennis-van-zaken-maar-redde-het-ook-niet.html geraadpleegd op 29 januari 2020
 • https://nos.nl/artikel/2320762-nieuwe-staatssecretarissen-financien-kunnen-aan-de-slag.html geraadpleegd op 29 januari 2020
 • https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/de-trieste-affaire-van-de-kinderopvangtoeslag~b73ac363/ geraadpleegd op 29 januari 2020
 • https://www.rtlnieuws.nl/columns/column/4906486/d66-ollongren-koolmees-veldhoven-knops-vervanging geraadpleegd op 30 januari 2020
 • https://www.parlement.com/id/vkadckmf1rk6/w_r_wybren_van_haga geraadpleegd op 30 januari 2020

Reageer op het artikel "Kabinet-Rutte III - Vertrouwen in de toekomst"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Piejet
Laatste update: Januari 2020
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Politiek
Special: Nederlandse democratie
Bronnen en referenties: 22
Schrijf mee!