Thierry Baudet: de grote man achter Forum voor Democratie
Thierry Baudet (1983) is een Nederlandse politicus, schrijver, jurist en historicus. Hij staat vooral bekend als oprichter van de politieke partij Forum voor Democratie (FvD). Baudet heeft geschiedenis gestudeerd aan de Universiteit van Amsterdam en studeerde hier ook rechten. Qua politieke voorkeur is Baudet over het algemeen conservatief en nationalistisch te noemen, ook al beschouwt hij zichzelf niet per se als rechts en conservatief. In 2017 deed hij met Forum voor Democratie mee aan de Tweede Kamerverkiezingen. Dit bleek een succes: zijn partij behaalde twee zetels.
Thierry Baudet
Jeugd en opleiding
Jeugd
Thierry Baudet werd geboren in Heemstede op 28 januari 1983. Hij groeide samen met zijn zus op in een gezin met gescheiden ouders. Na de basisschool ging hij naar het Stedelijk Gymnasium in Haarlem. Hij beschouwt zijn tijd op deze school vooral als 'saai' en zijn klasgenoten als 'gemeen' en 'dom'. In een interview met HP/De Tijd gaf hij als voorbeeld hiervan een moment toen de docent een foto van Franz Kafka liet zien, waar de klasgenoten van Baudet om moesten lachen vanwege Kafka's grote oren. Baudet vond Kafka juist heel interessant en vond de reactie van zijn klasgenoten dus niet echt prettig.
Opleiding
Na de middelbare school ging Baudet rechten studeren aan de Universiteit van Amsterdam. Ook studeerde hij hier geschiedenis en behaalde hij zijn bachelor voor deze studie. In 2012 stelde hij een proefschrift samen dat ging over de multiculturele samenleving en de Europese Unie. Hij promoveerde hiervoor aan de Universiteit Leiden. Ook werkte Baudet een tijdje als hoogleraar. Hier stopte hij op een gegeven moment echter mee, vanwege de verschillen in politieke opvattingen tussen Baudet en de universiteit. Baudet was namelijk een stuk rechtser dan de linkse universiteiten waar hij werkte. Hierna werd Baudet zzp'er en ging hij zich richten op het schrijven van columns en het geven van lezingen.
Referendum en politieke carrière
Referendum
Thierry Baudet had zich vaak negatief uitgelaten over de Europese unie, maar kreeg pas echt landelijke bekendheid als één van de initiatiefnemers van het referendum over het associatieverdrag met Oekraïne. Dit referendum op 6 april 2016 werd een succes.
De meerderheid van de stemmers stemden tegen het verdrag.
Forum voor Democratie
In 2015 richtte Baudet een denktank, genaamd Forum voor Democratie op, waarin allerlei wetenschappers, hoogleraren en andere deskundigen zich uitlieten over maatschappelijke problemen zoals de onvrede van veel Nederlanders over de huidige politiek en de in hun ogen ondemocratische manier waarop de leiders van de Europese Unie handelen.
Hoewel Baudet aanvankelijk ontkende de politiek in te willen, maakte hij bij het programma 'Dit is de Dag' bekend dat hij van het Forum voor Democratie een partij ging maken en dat hij mee ging doen aan de verkiezingen op 15 maart 2017. Baudet kreeg steun van diverse bekende en intellectuele Nederlanders, zoals strafpleiter Theo Hiddema, hoogleraar Paul Cliteur en regisseur Haye van der Heyden. Zijn partij zou zich vooral gaan richten op zogenoemde 'kartelbestrijding'. Dit houdt in dat de manier waarop de grote traditionele partijen hoge banen (zoals burgemeester of directeur) onderling uitwisselen, moet worden bestreden. Deze mensen zouden direct door de bevolking gekozen moeten worden. Ook zouden er meer referenda moeten komen, de Nederlandse cultuur zou beschermd moeten worden tegen oikofobie (tegenovergestelde van xenofobie) en Nederland moet uit de Europese Unie (liefst via een referendum).
Winst
In de periode voorafgaand aan de Tweede Kamerverkiezingen, bleek dat de partij van Thierry Baudet veel aanhang kreeg.
Op sociale media werd zijn partij in korte tijd erg groot en langzamerhand begon het Forum voor Democratie zichtbaar te worden in de peilingen. Uiteindelijk kwam de partij van Baudet bij de Tweede Kamerverkiezingen uit op twee zetels. Hierdoor bleek weer dat Baudet succesvol was in de politiek. Samen met strafpleiter Theo Hiddema werd hij lid van het parlement.
Na 15 maart 2017
Na de verkiezingen steeg het Forum voor Democratie van Baudet al snel in de peilingen. 2 maanden na de verkiezingen, in mei 2017, stond zijn partij op vier zetels in de wekelijkse peiling van Maurice de Hond. Na de verkiezingen kreeg Baudet ook in het buitenland steeds meer bekendheid. Onder andere door zijn speech tegen Mark Rutte over de positieve kanten van de Brexit en zijn confrontatie met Mario Draghi, de president van de Europese Centrale Bank. Ook buiten de tweede kamer organiseerden Baudet en zijn partij allerlei evenementen. Baudet en Hiddema gingen bijvoorbeeld onder andere naar Groningen, Utrecht en Friesland. Ook kwam er al snel een jongerenafdeling binnen de partij (JFVD) waarmee er ook regelmatig evenementen worden gehouden.
Historische uitslag eerste kamer & provinciale staten
Bij de provinciale staten-verkiezingen van 20 maart 2019 kwam de partij van Baudet uit het niets de Eerste Kamer binnen met 13 zetels en werd daarmee de grootste partij in de eerste kamer. Voor het eerst was de grootste partij van Nederland niet het CDA, de VVD of de PvdA. In zijn overwinningsspeech benadrukte Baudet zijn politieke punten en verwees hij naar klassieke culturen. In Flevoland en Zuid-Holland eindigde FVD ook als grootste partij.