Wie is Rob Jetten, fractievoorzitter D66 in de Tweede Kamer?

Wie is Rob Jetten, fractievoorzitter D66 in de Tweede Kamer? In oktober 2018 kiest de Tweede Kamerfractie van D66 Rob Jetten unaniem als opvolger van de terugtredende Alexander Pechtold. Jetten zit op dat moment anderhalf jaar in de Tweede Kamer. Politieke ervaring heeft de in 1987 geboren Jetten dan al opgedaan als gemeenteraadslid in zijn woonplaats Nijmegen. Van 2014 tot zijn benoeming als Kamerlid is hij adviseur en regiomanager bij ProRail. Wie is Rob Jetten die bij zijn benoeming in 2018 de jongste fractievoorzitter in de Tweede Kamer is?

Fractievoorzitter D66

Op dinsdag 9 oktober 2018 kiest de Tweede Kamerfractie van D66 Rob Jetten unaniem als hun nieuwe voorzitter nadat Alexander Pechtold drie dagen daarvoor zijn vertrek uit de Kamer en de politiek had aangekondigd. De unanieme verkiezing tot fractievoorzitter betekent nog niet dat Jetten automatisch de nieuwe partijleider wordt. Over het partijleiderschap beslissen de leden van D66 op een later tijdstip in de aanloop naar de eerstvolgende Tweede Kamerverkiezingen; als het kabinet Rutte-III de rit uitzit zal dat in 2021 zijn.
De eerste uitdaging voor de nieuwe fractievoorzitter richting kiezers waren de verkiezingen voor de Provinciale Staten op 20 maart 2019. De leden van deze Provinciale Staten kiezen de samenstelling van de senaat, de Eerste Kamer.

'Ik was echt zo’n nerd die op zijn twaalfde (1999) al de krant las. Op dat moment was ik erg geïnteresseerd in de medisch-ethische agenda van D66. Ook de mensen achter die partij spraken mij heel erg aan.'

Rob Jetten

Rob Jetten wordt geboren op 25 maart 1987 in Veghel, Noord-Brabant. Hij groeit op in Uden in een gezin met een jongere zus. Jetten's vader is werkzaam in het onderwijs en zijn moeder in de preventieve zorg. Rob wordt door zijn moeder omschreven als een makkelijke jongen, zeker van zichzelf, zelfstandig, iemand die precies wist wat hij wilde.

Na de middelbare schoolperiode op het Udens College verhuist hij naar Nijmegen waar hij bestuurskunde studeert aan de Radboud Universiteit. In 2008 krijgt hij halverwege zijn derde studiejaar de kans stage te lopen bij D66 in de Eerste Kamer. Jetten woont anno 2019 samen met zijn vriend Sjoerd in Ubbergen, een klein dorpje aan de oostkant van Nijmegen. De politicus is een hondenliefhebber, houdt van hardlopen (hij is ambassadeur van de Zevenheuvelenloop) en reizen. Hij noemt zichzelf een flexitariër; hij eet alleen in het weekend vlees.

Brandstichting basisschool Uden

De moord op 2 november 2004 op cineast Theo van Gogh wakkert Jetten's belangstelling voor de politiek aan. In zijn woonplaats Uden wordt kort na deze moord de Bedir Islamitische Basisschool in brand gestoken. De muren van de basisschool worden beklad met teksten die verwijzen naar de moord op Van Gogh. Enkele maanden vóór de brandstichting wordt in Uden een moskee besmeurd met racistische teksten terwijl in Jetten's geboorteplaats Veghel eveneens racistische teksten op een moskee worden aangebracht.

Na de brand in de Bedir Islamitische Basisschool organiseert Jetten samen met een aantal klasgenoten een protestmars en mag hij spreken in de gemeenteraad.

Gemeenteraadslid Nijmegen

In 2008 wordt hij voorzitter van de Jonge Democraten en in 2010 staat hij op de lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen in Nijmegen. Hij komt in de raad en moet al meteen onderhandelen over deelname van zijn partij aan een coalitie met GroenLinks en de PvdA. Vier jaar later, bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen, is hij opnieuw lijsttrekker van de sociaaldemocraten in Nijmegen.

ProRail

Bij ProRail werkt Rob Jetten eerst als trainee en vanaf augustus 2013 tot december 2014 als adviseur. Van december 2014 tot zijn benoeming als Tweede Kamerlid in maart 2017 is hij er regiomanager bouwmanagement van Noord-Oost-Nederland met als standplaats Zwolle.

Nevenfunctie

Tot zijn nevenfuncties behoort het lidmaatschap van juli 2012 tot april 2016 van de Raad van Advies ISO, het Interstedelijk Studenten Overleg.

'Ik heb geleerd wat het betekent om in een grote organisatie een team van vijftig man te leiden en te ondersteunen.'
Rob Jetten over zijn werk bij ProRail

Tweede Kamer

Drs. Rob Arnoldus Adrianus Jetten staat bij de Tweede Kamerverkiezingen in maart 2017 op de twaalfde plek van de kandidatenlijst van D66. Zijn partij heeft na de verkiezingen negentien zetels te verdelen waardoor Jetten op 23 maart 2017 tot Tweede Kamerlid wordt beëdigd.

Als Kamerlid houdt Jetten zich bezig met het klimaat, de energietransitie, de afschaffing van het referendum, democratische vernieuwing en Economische Zaken. Hij is de indiener van het op 23 januari 2018 door de Tweede Kamer aangenomen initiatiefvoorstel deconstitutionalisering benoeming commissaris van de Koning en burgemeester. Met dit voorstel tot een Grondwetsherziening verdwijnt de benoeming door de Koning van de commissaris van de Koning en de burgemeester.

Klimaatwet

Vanwege de benoeming in oktober 2017 van zijn partijgenote Stientje van Veldhoven tot staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat in het kabinet Rutte-III neemt Jetten in het kader van de Klimaatwet de medeverdediging van haar over van een initiatiefwetsvoorstel voor het ontwikkelen van een beleid tot het stapsgewijs terugdringen van de Nederlandse emissies van broeikasgassen.

Vergroening en duurzaamheid

Vergroening (met betrekking tot klimaat), duurzaamheid en de groeiende tweedeling in de samenleving zijn voor hem belangrijke thema’s voor de komende jaren.

Jongste fractievoorzitter in de Tweede Kamer

Jetten is met zijn 32 jaar in 2019 de jongste fractievoorzitter in de Tweede Kamer. De Tweede Kamer telt in oktober 2019 in totaal zeven dertigers onder de fractievoorzitters; naast Rob Jetten zijn dat Klaas Dijkhoff (geboren 1981, VVD), Tunahan Kuzu (1981, DENK), Thierry Baudet (1983, Forum voor Democratie), Femke Merel van Kooten-Arissen (1983, eenmansfractie), Lilian Marijnissen (1985, SP) en Jesse Klaver (1986, GroenLinks).

Robot Jetten / Roborob

In de interviews die Rob Jetten geeft aansluitend op zijn benoeming tot nieuwe fractievoorzitter van D66 valt op dat hij meermalen met min of meer dezelfde antwoorden komt, ongeacht de vragen die hem worden gesteld. In Haagse kringen wordt iemand dan ‘boodschapvast’ genoemd. Zijn ingestudeerde en voor de camera herhaalde antwoorden leveren hem de bijnamen ‘Robot Jetten’ en ‘Roborob’ op. Volgens parlementair verslaggever Frits Wester is Rob Jetten misschien wel de meest tekstvaste fractievoorzitter van het Binnenhof.

Mailadres

Elk Tweede Kamerlid heeft een mailadres waarop hij of zij is te benaderen, zo ook Rob Jetten. Zijn mailadres is r.jetten@tweedekamer.nl.
© 2018 - 2024 Molleke, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Taken en rechten Eerste en Tweede KamerDe volksvertegenwoordiging in Nederland bestaat uit de Eerste en de Tweede Kamer, oftewel de Staten-Generaal. Welke take…
Hoogte van het salaris in overheidsdienstHoogte van het salaris in overheidsdienstHet salaris van de minister-president is het meest besproken salaris van Nederland. Mensen die werkzaam zijn in de publi…
Wie is Jesse Klaver van GroenLinks?Wie is Jesse Klaver van GroenLinks?Jesse Klaver werd op 1 mei 1986 geboren in Roosendaal. Zijn moeder is Nederland-Indisch en zijn vader van Marokkaanse af…
Een robot om mee te spelen; de Meccanoid G15(KS) van MeccanoBen je op zoek naar speelgoed waarmee je kind urenlang kan bouwen en programmeren? Dan is de ultramoderne Meccanoid G15-…

Wim Kok, van vakbondsleider tot premierWim Kok, van vakbondsleider tot premierHij groeide op in een een bescheiden gezin in Bergambacht nabij Rotterdam waar hij op 29 september 1938 het levenslicht…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Martine Van Bemmel, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)
  • https://www.nu.nl/politiek/5503250/rob-jetten-31-volgt-pechtold-als-fractievoorzitter-d66-.html
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Rob_Jetten
  • https://www.parlement.com/id/vk8zgjjf6kp7/r_a_a_rob_jetten
  • https://www.nu.nl/weekend/5510690/interview-rob-jetten-d66-draait-al-lang-niet-meer-alleen-pechtold.html
  • https://www.businessinsider.nl/rob-jetten-d66-tweede-kamer/
  • https://www.dtvuden.nl/ouders-rob-jetten-je-kan-wel-raden-waar-wij-tegenwoordig-op-stemmen/content/item?1103633
  • http://martroumen.nl/wordpress/?p=874
Molleke (292 artikelen)
Laatste update: 18-10-2019
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Politiek
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.