President van Amerika, George Washington 1789-1797

George Washington heeft in ieder geval één record op zijn naam staan welk geen enkele opvolger van hem, hem kan afnemen. Hij is en blijft de eerste president van Amerika. Zijn voornaamste doel was het bewaren van de vrede tussen de beide partijen. Het was aan zijn verdienste te danken dat de wortels voor de stad Washington D.C. werden gelegd.

Algemeen

George Washington zal niet alleen de geschiedenis ingaan als de eerste president van Amerika, hij heeft ook een aantal andere “records” op zijn naam staan. Zo was hij de eerste die het hooggerechtshof kon benoemen. Hij was (en is tot op heden) de enige presidentskandidaat die gedurende twee kandidaatstellingen, alle kiesmannen achter zich had staan.

George Washington

Op 30 april 1789 legde George Washington, als eerste president van de Verenigde Staten (toen nog 10 stuks), de eed af. Hij is geboren op 22 februari 1732 in Virginia, als zoon van Augustine Washington, een planter, en Mary Ball Washington. Zijn grootvader was vanuit Noord Engeland geëmigreerd naar het Nieuwe Land. Nadat zijn vader en oudere halfbroer Lawrence waren overleden erfde hij in 1752 de plantage Mount Vernon. Over de eerste jaren van zijn leven is erg weinig bekend.

Hij werd opgeleid tot landmeter en militair. Aan het begin van de jaren 1750 ontstaan er onlusten tussen Engeland en Frankrijk over koloniale aspiraties in Noord Amerika. Washington bouwt bij Pittsburgh een fort tegenover het fort van de Fransen, maar helaas moet hij het al snel opgeven.

Tijdens het uitbreken van de Frans-Indiaanse oorlog begeleidde Washington generaal Braddock om Ohio op de Fransen te veroveren. Washington bewees hierbij, ondanks de nederlaag, zijn leiderschap. Dit leverde hem de bevordering tot kolonel en opperbevelhebber van de Virginia Militia op.

Een politieke carrière

Hij wordt in 1758 gekozen tot Lid van het House of Burgesses in Virginia. Hij gaat zich meer en meer bezig houden met de politiek. In 1775 werd hij gekozen tot opperbevelhebber van het Amerikaanse revolutionaire leger en kwam in opstand tegen het Britse bewind. In 1781 was hij aanvoerder van de troepen die de Britten tot overgave dwongen en kwam er een einde aan de krijgshandelingen.

Washington familieman

In 1759 trouwt hij met een weduwe, Martha Dandrige Custis. Deze zeer goede partij uit die tijd was in het bezit van het landgoed “Het Witte Huis” met uitgestrekte landerijen. Martha had al twee kinderen die Washington adopteerde, namelijk:
  • John Parke
  • Martha

George als president

In 1789 werd de inmiddels 57 jarige Washington gekozen als eerste president van de nieuwe republiek. Zijn doel was de eenheid tussen alle partijen bewaren. Hij heeft nog een tweede ambtstermijn bekleed, een derde heeft hij geweigerd. Eigenlijk wilde hij helemaal geen president worden, echter hij is de enige kandidaat ooit die alle kiesmannen achter zich had staan, tijdens zowel de eerste als tweede verkiezing. Hij was de eerste (en zal waarschijnlijk ook de enige blijven) president die het gehele hooggerechtshof kon benoemen. Hij plantte de wortels van de federale hoofdstad, het uiteindelijke Washington DC.

Al de jaren dat hij president was, bleef hij zich als een bescheiden landeigenaar gedragen. Hij woonde in New York en niet op het Witte Huis. De president die regelmatig ontvangsten hield, beëindigde deze steevast om 21.00 uur, want dit was het tijdstip dat de president te bed ging. Zijn bijnaam luidde: “Father of His Country”.

Na zijn presidentsambt

Hij heeft minder dan drie jaar van zijn pensioen mogen genieten. Hij stierf aan een keelinfectie na een rit met zijn paard in slecht weer op 14 december 1799. Hij is begraven in een familiegraf op zijn landgoed. Vier maanden van rouw werden in de Natie afgekondigd.

Postuum is George Washington in 1976 met terugwerkende kracht gepromoveerd tot de hoogste rang van het Amerika leger; “General of the Armies”. Hiertoe heeft het congres een speciale wet aangenomen.
© 2008 - 2024 Storm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Washington MonumentWashington MonumentVijftig jaar lang bestonden er al plannen om voor George Washington een monument op te realiseren. Pas toen de National…
De 46 presidenten van de Verenigde Staten vanaf 1789De 46 presidenten van de Verenigde Staten vanaf 1789George Washington, Abraham Lincoln, Dwight Eisenhower, John Kennedy, Ronald Reagan, ... De Amerikaanse geschiedenis staa…
De Amerikaanse vlag: symbool van AmerikaDe Amerikaanse vlag: symbool van AmerikaDe nationale vlag van de Verenigde Staten heeft dertien rode en witte strepen. In de linker bovenhoek staat een blauwe r…
Terugblik op acht jaar BushTerugblik op acht jaar BushOngeacht de uitkomst zullen velen blij zijn als de komende verkiezingen in de VS achter de rug zijn. Amerika neemt afsch…

President van Amerika, John Adams 1797-1801President van Amerika, John Adams 1797-1801John Adams stond aan de wieg van de onafhankelijkheidsverklaring op 4 juli 1876. Onder zijn regering ontstond de democra…
Interventie en soevereiniteit van een staatInterventie en soevereiniteit van een staatOndanks dat het einde van de Koude Oorlog betekende dat troepen werden teruggetrokken uit koloniale gebieden, bleef het…
Storm (568 artikelen)
Laatste update: 25-11-2008
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Politiek
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.