President van Amerika, Ronald Reagan 1981-1989

President van Amerika, Ronald Reagan 1981-1989 Ronald Reagan had helemaal geen militaire of juridisch achtergrond. Na zijn carrière als acteur gaat hij de politiek in en wordt president. Hij realiseert een lagere inflatie, lagere belastingen en meer geld voor defensie. Hij ging in onderhandeling met Gorbatchov van Rusland. Zijn bijnaam in Amerika was `The Great Communicator`.

Algemeen

Ronald Reagan was de 1e president die een carrière als filmacteur achter de rug had voordat hij de politiek in ging. Tevens was hij de 1e president die een scheiding had doorgemaakt.

Ronald Reagan was een optimistische man, straalde onbezorgd leiderschap uit (had Amerika behoefte aan na Nixon, Ford en Carter), en wist goed wat hij wilde. Zijn bijnamen waren “The Gipper”, “The Great Communicator” en “Dutch”.

Ronald Reagan

Ronald Wilson Reagan wordt geboren, in een appartement boven een lokale bank, op 6 februari 1911 in Tampico te Illinois. Zijn ouders waren John Edward Reagan en Nelle Wilson Reagan. Hij had nog een oudere broer; Neil.

Het gezin verhuist regelmatig, maar in 1919 zijn ze terug in Tampico (wonen boven de H.C. Pitney Variety Store). Hij gaat in Dixon naar school daarna naar het Eureka College. Hier studeerde hij economie en sociologie. Hij studeerde af in 1932.

Reagens carrière

Zijn allereerste baantje (6 zomers lang) was hij lifeguard van De Rock River in het Lowell Park, in de buurt van Dixon.

Nadat hij is afgestudeerd gaat hij aan de slag als sportverslaggever. In 1937 kreeg hij een contract bij filmmaatschappij Warner Bros. Hier bleef hij onder contract tot in de jaren ’50 waar hij in totaal 53 films maakt. De belangrijkste film is “Kings row” uit 1942, waarin hij de hoofdrol speelt. De film wordt voor drie Oscars genomineerd.

Net voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog tekent hij een contract dat hem tot de best betaalde acteur van die tijd maakte. Toch wordt hij gedurende de oorlog opgroepen voor actieve dienst, hij was al jaren reserve officier. Omdat zijn ogen te slecht waren voor gevechtsfuncties, bestond zijn werk uit het maken van trainingsfilms. Hij kreeg een bevordering tot kapitein en verliet in december 1945 de dienst.

Aan het eind van de jaren ’50 speelt hij nog enkele films en wordt dan gastheer van het General Electric Theater. Hij wordt reizend vertegenwoordiger van huishoudelijke apparaten. In 1962 wordt hij ontslagen door General Electric. Dan is hij in de periode 1964-1965 nog gastheer en performer in de televisie serie “Death Valley Days”.

In 1966 wordt hij gekozen tot gouverneur van Californië, een functie die hij bekleed tot 1974. Hij stelde zich kandidaat voor het presidentschap in 1976, maar wordt op het laatste moment verslagen door zijn partijgenoot Gerald Ford (die overigens verliest van Jimmy Carter). In 1980 doet hij weer een gooi naar het presidentschap en verslaat de zittende president Carter overtuigend.

Ronald familieman

Reagan trouwt op 25 juni 1940 met Jane Wyman, en krijgt met haar twee kinderen, namelijk:
 • 1941; Maureen Elizabeth Reagan, overleden 2001
 • 1945; Michael Edward Reagan (geadopteerd), nog steeds in leven

In 1948 scheidden Ronald en Jane. Ronald hertrouwt op 4 maart 1952 met Nancy Davis. Met haar krijgt hij ook twee kinderen, namelijk:
 • 1952; Patricia Ann Reagan
 • 1958; Ronald Prescott Reagan

Beide kinderen zijn nog in leven.

Ronald Reagan president

Hij was een man die de juiste mensen op de juiste plaatsen wist neer te zetten. Vervolgens verkocht hij het beleid aan Congres en burgers.

Reagan stelde een aantal doelstelling in zijn verkiezingscampagne zoals lagere inflatie, verlaging van de belasting, meer geld voor defensie, verlagen van de begrotingstekorten. Aan het eind van zijn eerste ambtstermijn had hij 3 van de 4 doelstellingen bereikt. Alleen de begrotingstekorten waren niet lager maar enorm hoog.

Ook Ronald Reagan heeft te maken gehad met een moordaanslag. In april 1981 was het John Hinckley die de aanslag pleegde, maar hij overleefde de aanslag alhoewel één van de kogels vlak bij zijn hart bleef steken. Hij zette dit gelijk om in goodwill door gebruik te maken van het realiseren van zijn economisch programma. Voornamelijk het realiseren van flinke belastingverlagingen. Dit leidde tot de diepste recessie sinds de Grote Depressie.

Gedurende zijn tweede termijn begon hij opnieuw met onderhandelingen met de Sovjet Unie (Rusland). Gorbatchov was op dat moment de nieuwe leider en zeer bewust van de zwakke positie die Rusland op dat moment in de wereld innam. Ze kwamen een vergaande wapenbeheersing overeen.

Ronald begon steeds meer perioden van gebrek aan aandacht en slechte concentratie te vertonen. Zijn staf werd zwakker in zowel kabinet en Witte Huis. Via duistere wegen leverde Amerika wapens aan Iran, om gijzelaars in Libanon vrij te krijgen. Hiervan bleek Reagan helemaal niets te weten.

President af

Reagan bleef ook na zijn presidentschap enorm populair in Amerika. Wanneer aan het einde van 1994 Alzheimer wordt geconstateerd reist de vraag of hij dit al niet had ten tijde van het Witte Huis.

Hij neemt in 1997 afscheid van de wereld, door middel van een brief. Hierin schrijft hij onder andere: “Ik begin nu de reis naar de zonsondergang in mijn bestaan”. Datzelfde jaar nog worden zijn dagboeken “The Reagan Diaries” gepubliceerd.

Ronald Reagan overlijdt op 5 juni 2004 in Los Angeles te California. Op zijn zeer druk bezcohte begrafenis spreekt zijn zoon Ron: “Hij is thuis nu, hij is vrij”

Enkele van zijn vele films zijn:
 • Sant Fe Trail
 • Knute Rockne, All American
 • Kings Row
 • Tennesse’s Partner
 • Hellcats of the Navy
 • Dark Victory
 • The Killers
© 2008 - 2024 Storm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Overzicht moordaanslagen op Amerikaanse presidentenOverzicht moordaanslagen op Amerikaanse presidentenIn totaal zijn er in de geschiedenis meer dan twintig aanslagen gepleegd op zittende, toekomstige of voormalige Amerikaa…
Presidenten van AmerikaAmerika telt tot nu toe 44 presidenten van 1789 tot nu. Omdat het er teveel zjin om ze allemaal in één keer te behandele…
Het beleid van president ReaganHet beleid van president ReaganRonald Reagan was een van de meest spraakmakende presidenten van de Verenigde Staten. Met zijn enorme charisma hielp hij…
Home Ride – Fietsen voor Ronald McDonald KinderfondsHome Ride – Fietsen voor Ronald McDonald KinderfondsEen ziek kind kan niet zonder zijn ouders en om geld voor Ronald McDonaldhuizen in te zamelen wordt er jaarlijks in juni…

President van Amerika, George H.W. Bush 1989-1993George Bush sr wordt president in een roerige tijd. Onder zijn bewind komt de Koude Oorlog tot een einde. In Oost Duitsl…
President van Amerika, James Earl Carter jr. 1977-1981President van Amerika, James Earl Carter jr. 1977-1981Jimmy Carter zette de mensenrechten en het milieu op de agenda van zijn regering. Hij hield de regeringsleiders van Egyp…
Bronnen en referenties
Storm (568 artikelen)
Laatste update: 01-07-2015
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Politiek
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.