President van Amerika, Calvin Coolidge 1923-1929

Calvin Coolidge werd onverwacht president nadat zijn voorganger, Warren Harding aan een longontsteking was overleden. Calvin bereikte het verbod op kinderarbeid, creëerde het Ministerie van Onderwijs en bereikte het “Kellog Briand Pact”. Hij was de eerste president die een politieke speech op de radio hield, alsmede de eerste president die een speech liet uitzenden vanuit het Witte Huis.

Algemeen

Hij was vice president onder Warren Harding. Toen deze in de zomer van 1923 aan een longontsteking overleed, werd Calvin Coolidge de 30e president van Amerika. Hij werd in 1924 opnieuw gekozen tot president. Hij was de 1e president die door zijn vader is beëdigd.

Deze kleine president met zijn blauwe ogen die diep in de kassen lagen, kondigde in de zomer van 1927 aan dat hij zich niet verkiesbaar wilde stellen voor nog een termijn. Zijn woorden waren: “Ik kies ervoor om in 1928 geen kandidaat te zijn”. Zonder enige motivatie, wat voor iedereen altijd een mysterie is gebleven.

Heel toepasselijk was zijn bijnaam dan ook “Silent Cal”.

Calvin Coolidge

John Calvin Coolidge werd geboren op 4 juli 1872 in Plymouth, Vermont als oudste van 2 kinderen. Zijn ouders waren John Calvin Coolidge sr en Victoria Josephine Moor Coolidge. Er zijn diverse presidenten gestorven op 4 juli, maar Calvin is tot op heden de enige president die op deze datum is geboren.

Hij studeert aan de Black River Academy in Vermont, maar slaagde niet voor zijn toelatingsexamen voor het Amherst College. Hij studeerde één termijn aan de St.Johnsbury Academy alvorens toch naar Amherst te gaan. Hier studeerde hij in 1895 cum laude af. Na zijn afstuderen laat hij de naam John vallen en gaat voortaan als Calvin Coolidge door het leven.

Calvin verhuist naar Northampton, Massachussetts om rechten te geen praktiseren. Hij leert wat hij weten moet over rechten bij een lokaal bedrijf, namelijk Hammond & Field. Deze beide heren waren ook afgestudeerd aan Amherst. In 1897 wordt Calvin tot de bar toegelaten.

Coolide’s carrière

In 1898 opent hij zijn eigen advocatenpraktijk in Northampton. Datzelfde jaar wordt hij gekozen als lid van de City Council. Het jaar daarna wordt hij gekozen als lid van de City Solicitor. Deze functie behoudt hij tot 1902, waarna hij terugkeert naar zijn advocatenpraktijk.

In 1906 wordt hij gekozen als lid van de Massachusetts Legislature, de wetgevende overheid. Hier werkt hij twee jaar en dan wordt hij in 1910 Burgemeester van Northampton. Na twee jaar keert hij voor 4 jaar terug naar de Massachusetts Legislature. Van 1916-1918 is hij luitenant gouverneur van Massachusetts. Hierna is hij tot 1920 gouverneur en wordt hij in 1921 onder Warren Harding vice president.

Calvin familieman

In 1905 leert hij Grace Anna Goodhue kennen, ze trouwen nog hetzelfde jaar; 4 oktober 1905. Samen krijgen ze 2 kinderen, namelijk:
  • 1906; John Coolidge, overleden 2000
  • 1908; Calvin Coolidge jr, overleden 1924

Hun jongste zoon overlijd nadat hij heeft getennist zonder zijn sokken aan. Hij liep een bloedvergiftiging op die hem fataal werd.

Calvin Coolidge president

Toen Warren Harding president werd, koos hij Calvin Coolidge als zijn vice-president. Dat Harding 17 maanden voor het eindigen van zijn tweede termijn zou komen te overlijden was de reden dat Calvin Coolidge president werd in 1923.
In 1924 werd hij verkozen tot president van Amerika, mede dankzij het feit dat de Democraten van hun conventie een zootje maakte. Ten tijde van zijn ambtstermijn begon de economie weer te groeien en hij stond voor een sluitende begroting en belastingverlaging. Hij kreeg het voor elkaar dat de boeren meer hulp kregen, dat de kinderarbeid werd verboden. Hij creëerde een Ministerie van Onderwijs en ondertekende een federale anti-lynching wet.

De buitenlandse politiek stond op een laag pitje. Het land was het zat om Amerika in de Volkenbond te krijgen. Coolidge dacht daar anders over, maar wist ook dat zijn land daar nog niet aan toe was.

Eén van de bekendste wapenfeiten die Coolidge heeft bereikt is het “Kellog Briand Pact”, 1928. Dit pact hield in dat om een conflict op te lossen er geen oorlog om gevoerd hoefde te worden. Dit pact werd door bijna de hele wereld ondertekend.

Een heel bekende uitspraak van Coolidge was: “The business of America is business”.

President af

“Vaarwel. Ik he been heel aangename tijd gehad in Washington”. Dit waren de woorden die Calvin sprak op het Union Station bij Capitol Hill, vlak voordat hij in de trein naar Northampton zou stappen.

Zijn werkzaamheden bestonden vanaf dat moment eigenlijk nog alleen maar uit het schrijven van artikelen voor de krant en zijn memoires. Op 5 januari 1933 overlijdt hij aan een hartaanval, terwijl hij bezig was met het maken van een legpuzzel van de 1e president van Amerika.

Calvin Coolidge staat bekend als de meest gevatte president van het land. Diverse anekdotes zijn achtergebleven. In 1920 werd Calvin Coolidge Presidential Library & Museum opgericht. Het is in bezit van documenten over het privé leven van Calvin, die ze van de president zelf hebben gekregen. In 1960 werd de Calvin Coolidge Memorial Foundation Inc. opgericht.

Toen Ronald Reagan president werd, liet hij het schilderij van Coolidge uit de kelders van het Witte Huis halen.
© 2008 - 2024 Storm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Verenigde Staten, 1920-1929 De jaren twintigDe Verenigde Staten, 1920-1929 De jaren twintigIn het begin van de jaren twintig waren de Republikeinen de natuurlijke meerderheidspartij. Namens de Republikeinen zou…
President van Amerika, Herbert Hoover 1929-1933Herbert Hoover was de 1e president die geen militaire of juridische achtergrond had. Hij was een afgestudeerd mijnbouwku…
Alles over "Calvin and Hobbes"Alles over "Calvin and Hobbes"Zodra je Calvin en Hobbes leert kennen, laten deze twee ontzettend grappige, ondeugende, lieve schepsels je nooit meer l…
Presidenten van de Verenigde StatenPresidenten van de Verenigde StatenIn 2020 zijn er opnieuw verkiezingen voor het Amerikaanse Presidentschap gehouden, de volgende staan voor 2024 op het pr…

President van Amerika, Franklin D. Roosevelt 1933-1945President van Amerika, Franklin D. Roosevelt 1933-1945Nadat in dcember 1941 de aanval op Pearl Harbor plaatsvindt, kan president Roosevelt niet meer om een oorlogsverklaring…
President van Amerika, Warren G. Harding 1921-1923President van Amerika, Warren G. Harding 1921-1923Het eerste dat president Warren Holding deed na zijn inauguratie, was het formeel eindigen van de 1e Wereldoorlog. Dit d…
Storm (568 artikelen)
Laatste update: 01-07-2015
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Politiek
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.