President van Amerika, Warren G. Harding 1921-1923

President van Amerika, Warren G. Harding 1921-1923 Het eerste dat president Warren Holding deed na zijn inauguratie, was het formeel eindigen van de 1e Wereldoorlog. Dit deed hij door op de golfbaan te ondertekenen. Hij bereikte een wapenbeheersing tussen de op dat moment geldende grootste maritieme staten. Na een reis door het land in de zomer van 1923 liep hij longontsteking op, waar hij aan overlijdt.

Algemeen

Ook Harding zou tijdens het uitvoeren van zijn 1e ambtstermijn het leven laten, maar werd niet vermoord. Het Congress had het vredesverdrag van Woodrow Wilson niet aangenomen. Nu was het de taak van de nieuwe president.

Warren Harding had de taak om formeel aan de oorlog in Europa een einde te maken. Warren was een lange, goedgebouwde, knappe man met glanzend zilverwit haar. Hij had grijze ogen, een prettige stem en een Romeinse neus. Hij had geen bijnaam. Hij heeft Brits, Iers en Nederlands bloed door de aderen lopen. Er werd zelfs gefluisterd dat er een druppel “zwart” bloed bij zou zitten.

Hij was een man die goed kon spreken, gezellig kon drinken, van poker hield.

Warren Gamaliel Harding

Op 2 november 1865 wordt in de buurt van Corsica (beter bekend als Blooming Grove) te Ohio Warren Gamalier Harding geboren. Hij is de 1e zoon en oudste kind van George Tyron Harding (arts en boer) en Phoebe Elizabeth Dickerson Harding, vroedvrouw (verloskundige).

Op 7 jarige leeftijd verhuist het gezin naar de buurt van Caledonia. Hier gaat hij naar school en doet mee in de dorpsband. In 1879 studeert hij op het Ohio Central College (waar hij een titel in de wetenschap behaalde), en tijdens de vakanties werkt hij in het familiebedrijf in de lokale zaagmolen. Soms werkte hij bij de Toledo en Ohio Centrale spoorwegen.

Dan verhuist het gezin wederom, in 1882 gaan zij naar Marion in Ohio. In deze stad gaat Warren rechten studeren. Tevens verkocht hij verzekeringen, maar het vond geen van beide leuk.

Hardings carrière

Hij koopt samen met twee vrienden in 1884 een zeer slecht draaiende krantenuitgeverij. Hier werd “The Marian Daily Star”, een 4 pagina krant uitgegeven. De krant was de zwakste van de drie kranten van de stad. de heren wisten van deze krant een succes te maken, en later zal Warren zijn partners uitkopen. Al de jaren dat hij eigenaar was van deze krant werd er niemand ontslagen. Harding vond niets zo vervelend als iemand tegen zich in het harnas jagen.

Wanneer hij 24 jaar oud is kreeg hij een zenuwinzinking. Hij gaat naar een inrichting in Michigan, waar hij begeleid wordt door dr. J.P. Kellog (dezelfde als van de cornflakes).

In 1899 wordt hij gekozen in de Ohio State Senaat (deelstaatparlement). In 1903 wordt hij verkozen tot luitenant gouverneur voor Ohio. Vanaf 1915 tot aan zijn verkiezing tot president zit hij in de Senaat

Warren familieman

Op 8 juli 1891 trouwen Warren Gamaliel Harding en Florence Kling De Wolfe. Florence is 5 jaar oudere weduwe, die veel betekende voor het krantenbedrijf van Warren. Het huwelijk zelf was gespeend van geluk. Ze kregen samen geen kinderen.

Zonder dat de wederzijdse partners op de hoogte waren, hadden Warren en Carrie Philips een verhouding die 15 jaar zou duren. Ze maakten in 1909 een reis naar Europa en in 1911 naar de Bermuda’s.

Toen Warren was overleden kwam naar buiten dat hij een buiten echtelijke dochter had met Nan Britton. Warren heeft haar nooit in levende lijve ontmoet, hij kende haar alleen van foto’s. Wel betaalde hij een ruime alimentatie voor haar;
  • 1919; Elizabeth Ann Christian, datum van eventueel overlijden niet bekend.

Warren Harding als president

Met de dood van Roosevelt hadden de Republikeinen hun leider verloren. De oude garde was er niet, de jonge garde was er niet. Alleen warren Harding, die gezien werd als één van de meest onwaarschijnlijke kanshebbers (wordt op z’n Amerikaans “Darkest Horse” genoemd). Met behulp van de advocaat en politicus Harry M. Daugherty, werd Warren de presidentskandidaat.

Als eerste diende hij de Eerste Wereldoorlog formeel te beëindigen. Dit deed hij terwijl hij op de golfbaan was, tekende in zijn golftenue en ging weer terug naar de baan.

Ook riep hij een wapenbeheersingsconferentie bijeen. Er werden drie maanden onderhandeld, maar toen hadden dan ook de belangrijkste maritieme staten (Amerika, Engeland, Japan, Italië,en Frankrijk) afgesproken de tonnage van de vloten via een verdeelsleutel terug te brengen. Ook bereikte hij het Nine Power Pact, hierin werd bepaald dat de afspraken een tijdelijke rem betekende op de Japanse expansiedrift.

In de zomer van 1923 ging Warren op reis. De bedoeling was om door het gehele land de gewone bevolking te ontmoeten en hen zijn beleid uit te leggen. Helaas kwam hij niet ver. In de buurt van San Francisco werd hij door een longontsteking getrokken. Hij lag in het Palace Hotel, alwaar zijn vrouw hem op 2 augustus een artikel uit de Saturday Evening Post voorlas. Het was een artikel waarin Warren goed naar voren kwam. Zijn reactie was:”Prima, dat is goed, toe, lees nog wat verder”. Dit waren tevens de laatste woorden die hij sprak, want enkele ogenblikken later stierf hij.

Zijn lichaam ging per trein naar Washington, langs de spoorlijn stonden duizenden mensen die de populaire president hun laatste eer te bewijzen. Al met al wordt ook Harding geplaatst in de lijst met de slechtste presidenten. Hij had geen leiderkwaliteiten, had corrupte medewerkers. En natuurlijk had hij een buitenechtelijk kind, wat in die tijd een echt schandaal was.
© 2008 - 2024 Storm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
President van Amerika, Calvin Coolidge 1923-1929Calvin Coolidge werd onverwacht president nadat zijn voorganger, Warren Harding aan een longontsteking was overleden. Ca…
De Warren Jeffs sekteIn Eldorado, in West- Texas vind je de ranch van de FLDS. De letters FLDS staan voor Fundamentalist church of Jezus Chri…
Succesvol beleggen zoals Warren BuffettSuccesvol beleggen zoals Warren BuffettWarren Buffett is de absolute top voor beleggers. Hij is de meest succesvolle belegger uit de hedendaagse geschiedenis m…

President van Amerika, Herbert Hoover 1929-1933Herbert Hoover was de 1e president die geen militaire of juridische achtergrond had. Hij was een afgestudeerd mijnbouwku…
President van Amerika, Woodrow Wilson 1913-1921President van Amerika, Woodrow Wilson 1913-1921President Woodrow Wilson was de 1e president die met een grote oorlog in Europa te maken kreeg, de 1e Wereldoorlog. Hij…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Moffett, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Storm (568 artikelen)
Laatste update: 25-11-2008
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Politiek
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.