President van Amerika, Herbert Hoover 1929-1933

Herbert Hoover was de 1e president die geen militaire of juridische achtergrond had. Hij was een afgestudeerd mijnbouwkundige. Toen hij president werd, was hij zo rijk dat hij enige salarisvergoeding weigerde. Hij verzorgde in de 1e Wereldoorlog de voedselvoorziening in Europa. Tijdens zijn bewind vond de grote beurscrash plaats.

Algemeen

Herbert Hoover was de 1e president die geen rechten had gestudeerd, en ook geen militaire carrière achter de rug had. Hij was tevens de 1e president die ten westen van de Mississippi was geboren.

Deze ingenieur had kastanjebruin haar, zijn ogen waren hazelnootbruin en hij had bolle wangen. President Hoover had geen bijnaam.

Herbert Hoover

Herbert Hoover wordt geboren op 10 augustus 1874 in West Branch, Iowa. Zijn vader was de smid Jesse Clark Hoover en zijn moeder was Hulda Randall Minthorn Hoover. Beiden waren Quaker.

Wanneer Herbert 6 jaar is sterft zijn vader en 3 jaar later zijn moeder. Vanaf dat moment zwerft de jongen van familie naar familie, totdat hij in 1885 bij zijn oom John Minthorn (een arts) in Newberg, Oregon komt wonen. Hier gaat hij naar de Friends Pacific Academy (tegenwoordig bekend als de George Fox University). Hij gaat naar de avondschool om boekhouden, typen en rekenen te leren.

In 1891 schrijft hij zich in aan de Stanford University. Deze universiteit start dat jaar voor het eerst met opleidingen en Hoover wilde bij de eerste lichting studenten horen. Hij studeerde in 1895 af in geologie. In 1896 studeerde hij af als mijnbouwkundig ingenieur.

Hoover’s carrière

Nadat hij is afgestudeerd, breekt een periode van ongeveer 20 jaar aan waarin hij als mijn ingenieur aan het werk was. Hij begon zijn carrière bij de United States Geological Survey (USGS) in de omgeving van Sierra Nevada, Californië. Hier begint hij voor een salaris van 20 dollarcent per uur, 20 uur per dag, als klerk van het ingenieurskantor Louis Janin. Dit bij gebrek aan ingenieurs vacatures.

Daarna werkt en leeft hij in landen als:
  • 1897; Australië, bij de Beswick, Moreing and Company. In 1905 bezoekt hij de mijnen bij Brooken Hill in Australië, waar een enorme hoeveelheid zink te delven was.
  • Rond1900; Engeland, hij de Prince of Wales Mine, Gundagai in New South Wales. Londen had hem ook ingehuurd voor enkele goudmijnen in West Australië. In 1902 bezoekt hij de mijnen Bigg Bell, Cue Leonora, Menzies en Coolgardie. Hij is voorgedragen al mijn pionier in The Kalgoorlie Miners Hall of Fame.
  • In 1900 vertrekt hij met zijn vrouw naar China waar hij voor een privé corporatie zou gaan wrken. In juni dat jaar komen ze vast te zitten in The Boxer Rebellion in Tianjin. Bijna een maand lang lag de plaats onder zwaar vuur. Mevrouw Hoover werkte in de ziekenhuizen en Hoover zelf hield zich bezig met de versteviging van gebouwen en barricades. Hij heeft met gevaar voor eigen leven een aantal Chinese kinderen gered.
  • In 1908 werd hij een onafhanklijk mijn consultant en reisde over de hele wereld tot de Eerste Wereld Oorlog uitbrak.

Tijdens de W.O. I was hij werkzaam vooral in de voedselvoorziening, hij verbleef toen ter tijd zelf in Londen. Hij richte het Hoover Instute on War, Revolution and Peace at Stanford op in 1919. In België richtte hij, naar aanleiding van eigen ervaringen, de Commission for Relief op. Hiermee behaalde hij wereldwijde erkenning. Hij ontwikkelde een eigen filosofie waarin hij evenwicht vond tussen verantwoordelijkheidszin voor het welzijn van anderen en een geloof in privé initiatief en dynamisch individualisme. Dit werd zijn leidraad terwijl hij noodhulp verleende aan 57 landen, ongeveer 1.000.000.000 mensen.

Dan stapt hij in 1921 in de politiek en wordt Minister van Economische Zaken onder de presidenten Harding en Coolidge.

Tijdens zijn werkzaamheden als ingenieur in de mijnen heeft hij goed verdiend. Vermoed wordt, dat zijn vermogen in 1914 ongeveer $ 4.000.000,-- was. Als hij de politiek niet was ingegaan, had hij nog heel veel meer kunnen verdienen.

Herbert familieman

Op de universiteit van Stanford onmoette hij Lou Henry, zij studeerde ook af in geologie (zij de 1e vrouw in Amerika met deze titel). Op 10 februari 1899 trouwden het stel en kregen samen 2 kinderen:
  • 1903; Herbert Clark Hover, overleden 1969
  • 1907; Allan Henry Hoover, overleden 1993

Herbert Hoover president

In 1928 neemt Herbert het stokje over van Calvin Coolidge en wordt president van Amerika. Nog geen jaar later vindt de grote beurscrash van Wall Street plaats. De president werd hier verantwoordelijk voor gehouden, maar hij kon hier weinig aandoen.

In 1932 begint hij met de aanleg van de Hooverdam.

Dan blijkt dat in 1932 25% van de beroeps bevolking werkeloos is, de staalindustrie draait nog maar op 13%. Hoover richtte de Reconstruction Finance Corporation op. De bedoeling was grote uitgaven te doen voor de bouw van onder andere verkeersaders, ziekenhuizen en waterwegen. Het hielp iets, maar niet snel genoeg. Hij verloor het vertrouwen van de bevolking toen hij het leger afstuurde op veteranen die hun oorlogpremies direct wilde verzilveren.

Hij had goede plannen klaarliggen om de resessie te lijf te gaan. Hij stuitte op grote tegenstand van onder andere Wall Street en het Congress. Later werden veel van deze plannen overgenomen en uitgewerkt.

President af

Hij kreeg geen nominatie van zijn partij voor een 2e termijn. Franklin D. Roosevelt wordt zijn opvolger. Pas wanneer Harry Truman president zal zijn (1945-1953) wordt Hoover gerehabiliteerd.

Aan het einde van de Tweede Wereld Oorlog was het wederom Herbert Hoover die voor de voedselvoorziening in Europa zorgde. Tussen 1947-1949 en 1953-1955 leidt hij regeringscommissies over de inrichting van de overheid.

Ook tijdens zijn pensioen schreef hij verschillende boeken. Hij overleed op 20 oktober 1964 in New York aan de gevolgen van een maagbloeding.

In juni 2007 was er in Antwerpen een tentoonstelling over het opgezette voedselprogramma ten tijde van W.O. I. Herbert Hoover had in die periode meer dan 11.000.000 burger gevoed en een bedrag van meer dan $ 1.000.000,-- bijeen gebracht (waarvan onder andere de universiteitsbibliotheek van Leuven werd hersteld). In de bibliotheek is een beeld van Hoover te vinden). De tentoonstelling heette “Remembering Herbert Hoover”, een uitzonderlijk man aldus gouverneur Paulus.
© 2008 - 2024 Storm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De 46 presidenten van de Verenigde Staten vanaf 1789De 46 presidenten van de Verenigde Staten vanaf 1789George Washington, Abraham Lincoln, Dwight Eisenhower, John Kennedy, Ronald Reagan, ... De Amerikaanse geschiedenis staa…
President Franklin Delano RooseveltPresident Franklin Delano RooseveltPresident Franklin Roosevelt is de langst regerende president van de Verenigde Staten. Hij was politicus van de Democrat…
Filmrecensie: Wall StreetrecensieFilmrecensie: Wall StreetWall Street is een film uit 1987, geregisseerd door Oliver Stone. In de hoofdrollen zie je Michael Douglas en Charlie Sh…
Presidenten van de Verenigde StatenPresidenten van de Verenigde StatenIn 2020 zijn er opnieuw verkiezingen voor het Amerikaanse Presidentschap gehouden, de volgende staan voor 2024 op het pr…

President van Amerika, Franklin D. Roosevelt 1933-1945President van Amerika, Franklin D. Roosevelt 1933-1945Nadat in dcember 1941 de aanval op Pearl Harbor plaatsvindt, kan president Roosevelt niet meer om een oorlogsverklaring…
President van Amerika, Calvin Coolidge 1923-1929Calvin Coolidge werd onverwacht president nadat zijn voorganger, Warren Harding aan een longontsteking was overleden. Ca…
Storm (568 artikelen)
Laatste update: 25-11-2008
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Politiek
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.