President van Amerika, Martin van Buren 1837-1841

President van Amerika, Martin van Buren 1837-1841 Martin van Buren wordt in 1837 beëdigd tot de 8e president van Amerika. Hij heeft een Nederlandse achtergrond, de Nederlandse taal wordt dan ook gesproken in het Witte Huis. Hij kreeg een land met een grote economische crisis, welk uitmondde in een zware depressie. Hij kreeg ook te maken met de Amistad slaven.

Algemeen

Martin van Buren was de 8e president van Amerika. Hij had Nederlandse voorouders en sprak gedurende zijn ambtstermijn met zijn gezin Nederlands in het Witte Huis. Hij is de geschiedenis ingegaan als de eerste president die na de Onafhankelijkheidsverklaring is geboren (en de eerste van niet Britse komaf).

Van Buren was klein en gedrongen met diepliggende blauwe ogen en klassieke neus. Als president was zijn haar wit en stond nogal wild. Hij had enorme bakkebaarden. Deze vrolijke en optimistische man kleedde zich goed, als een dandy.

Zijn bijnamen waren: “The Little Magician”, “Flying Dutchman” en “The Red Fox of Kinderhook”.

Martin Van Buren

Op 5 december 1782 wordt in Kinderhook (een Nederlands voorstadje van New York) een zoon geboren van Abraham en Maria Van Buren. Hij krijgt de naam Andrew. Zijn ouders hebben het niet breed, ze hebben een café en boerderij. Martin heeft halfbroers en –zusters uit een eerder huwelijk van zijn moeder.

In 1796 studeert hij af aan de Kinderhook Acadamy. Als tiener had hij al naam gemaakt als jurist

Zijn Carrière

In 1803 werd hij tot de advocatuur toegelaten en een jaar later stapt hij in de advocatenpraktijk van zijn half broer in Kinderhook.

In 1812 wordt Martin van Buren verkozen tot State Senator voor New York en in 1821 werd hij voor dezelfde staat Senator in Washington. Hij bekleedde toen dezelfde positie die Hillary Clinton anno 2007 bekleed. Hij ontwikkelt zich tot een kopstuk van de Democratische partij. Hij maakt van de staatsoverheid een geoliede machine. Hij kwam op voor de rechten van de staten.

Martin als familieman

Op 21 februari 1807 trouwt hij met zijn jeugdliefde, voormalig klasgenootje en verre nicht Hanna Hoes. In de 12 gelukkige jaren die ze samen zijn voordat Hanna sterft krijgen ze samen 5 kinderen, waarvan er één vroegtijdig overlijd, namelijk:
  • 1807; Abraham van Buren, gestorven in 1873
  • 1810; John van Buren, gestorven in 1866
  • 1812; Martin van Buren, gestorven in 1855
  • 1817; Thompson van Buren, gestorven in 1876

Op 5 februari 1819 sterft Hanna waarschijnlijk aan de gevolgen van Tuberculose. Martin zal nooit meer hertrouwen. Wel heeft hij volgens getuigen ooit een aanzoek gedaan aan de kleindochter van Thomas Jefferson; Ellen Randolph.

Van Buren als president

Andrew Jackson had in 1837 zijn tweede ambtstermijn erop zitten en had Martin van Buren aangewezen als de kandidaat van de Democraten. Samen met Richard Johnson werd Martin door Jackson opgedrongen aan de partij.

Het presidentschap van Van Buren was geen succes. Toen hij aantrad was het land in een grote economische crisis (die uiteindelijk tot 1843 zou duren), en gedurende zijn ambtstermijn heeft hij geprobeerd deze op te lossen. Twee maanden na zijn aantreden namen de banken in New York het besluit om geen papier geld meer om te zetten in goud of zilver. Hierdoor ontstond landelijke paniek, veel banken gingen failliet. Een zware depressie ging gepaard met armoede en broodrellen. Na heel veel onderhandelen werd de Independent Treasury Act in juli 1840 een wet.

Naast de economische crisis was er ook nog het gebeuren rondom de Amistad slaven. De eigenaren van de slaven hadden een rechtzaak aangespannen tegen de vrijlating van de opstandige slaven voor hun recht op zelfbeschikking en vrijheid. Uiteindelijk wonnen de slaven en mochten terugkeren naar Afrika. De aanpak van Van Buren in deze zaak wekte veel woede bij de noordelijke staten.

Gedurende de 4 vier jaar Van Buren president was, werden de honneurs van gastvrouw waargenomen door zijn schoondochter Angelica Singleton.

President af

Nadat hij president af was, bleef hij een politiek zwaargewicht voor de staat New York. Hier probeerde hij benoemingen te Beïnvloeden, maar de nieuwe president Polk luisterde niet bepaald naar hem.

Hoe ouder Van Buren werd, hoe meer hij zich verzette tegen de slavernij. Na nog een poging om zich voor de Free Soil Partij in 1848 kandidaat te stellen voor het presidentschap (hij haalde geen kiesmannen, maar haalde genoeg stemmen weg van Lewis Cass, zodat de Whigs konden winnen), vertrok hij naar zijn landgoed Lindenwald in Kinderhook om als heereboer zijn leven te beëindigen.

Martin van Buren overleed aan astma en hartproblemen op 24 juli 1862.

Leuk om te weten

De oorsprong van het woord “okay” komt bij Martin van Buren vandaan, tenminste bij zijn aanhangers. In 1840 werd “The Democratic O.K. Club” opgericht. In dit geval betekent de afkorting O.K. “Old Kinderhook”. In iets latere tijden werd deze afkorting omgezet in “Oll Korrect” (alles is in orde).
© 2008 - 2024 Storm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Presidenten van AmerikaAmerika telt tot nu toe 44 presidenten van 1789 tot nu. Omdat het er teveel zjin om ze allemaal in één keer te behandele…
Nederlandse diaspora in de VSNederlandse diaspora in de VSIn het dorpje Holland wordt jaarlijks het Tulip festival gehouden. Jongeren lachen om de 6 miljoen tulpen die er elk jaa…
Geschillen met de buren voorkomenMet uw buren kunt u beter geen ruzie hebben. Door verschillende oorzaken kunnen er echter eenvoudig geschillen ontstaan.
De herkomst van het woord O.KIedereen gebruikt dagelijks het woord O.K. Hoe komen we eigenlijk aan dit woord? De etymologie geeft geen sluitend antwo…

President van Amerika, William H. Harrison 1841President William Henry Harrison heeft tot op heden nog steeds een record in handen, namelijk die van de kortst regerend…
President van Amerika, Andrew Jackson 1829-1837President van Amerika, Andrew Jackson 1829-1837Andrew Jackson was de eerste president die te maken kreeg met een moordaanslag. De totaal niet bang uitgevallen presiden…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Daderot, Wikimedia Commons (CC0)
Storm (568 artikelen)
Laatste update: 25-11-2008
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Politiek
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.