President van Amerika, James Madison 1809-1817

President van Amerika, James Madison 1809-1817 Deze kleine president heeft de grondwet van Amerika opgesteld. James Madison was maar 1.65 met lang, maar een uitmuntend onderhandelaar. Doordat hij door Jefferson was aangewezen als zijn opvolger, won hij moeiteloos de verkiezingen. De oorlog tussen Groot-Brittanië en Frankrijk heeft altijd een grote rol gespeeld tijdens zijn ambtstermijn.

Algemeen

Ook Madison heeft een record op zijn naam staan. Hij is namelijk de kleinste president van Amerika tot op heden. Hij was maar 1.65 meter lang en had wegens bevriezing een inkeping in de neus. Hij sprak met afgeknepen stem en slecht verstaanbaar en was als persoonlijkheid geen sterke uitstraling. Ondanks dat de eerste indruk van Madison vaak niet goed uitviel, beschouwden vriend en vijand hem briljant en effectief onderhandelaar.

Hij ging de geschiedenis in als een briljante opsteller (en verdediger) van de Grondwet.

James Madison

Hij werd geboren op 16 maart 1751 in Port Conway als oudste kind (van de 12) van Kolonel James Madison sr en Eleanor Conway. Zij bezaten een tabaksplantage, met de naam Montpelier, en slaven.

Wanneer hij 18 jaar oud is vertrekt hij naar Princeton (dat toen nog de naam College of New Jersey droeg) in New Jersey om geschiedenis, openbaar bestuur en rechten te gaan studeren. Hij behaalt in 1771 zijn graad, en vervult voorlopig alleen maar publieke ambten.

Carrière van James

In 1776 wordt hij lid van de Virginia Constitutionele Concentie. Hier werkt hij nauw samen met Thomas Jefferson aan de “Virginia Declaration of Rights”. Na het aannemen van de nieuwe grondwet, werd hij lid van de wetgevende vergadering van de toekomstige staat.

Op zijn voorstel wordt in september 1786 een conventie gehouden in Annapolis te Maryland. Hier hoopte hij te een meer uniform handelsbeleid tussen de staten te bereiken. Er was een afvaardiging van maar 4 staten, die een nieuwe conventie bijeen riepen. Deze werd gehouden in Philadelphia.

James Madison, familieman

Op 14 september 1794 trouwt de dan 43 jarige James met de 26 jarige weduwe Dolley Payne Todd. Zij wordt omschreven als een vrolijke, maar ietwat wufte vrouw die vaak een décolleté had die een man deed blozen.

In tegenstelling tot haar man schitterde Dolley op de ontvangsten van het Witte Huis, en kon deze vaak redden van het geschutter van haar echtgenoot. Dolley en James hebben samen geen kinderen gekregen.

Madison als president

Madison won zonder problemen de verkiezingen, Thomas Jefferson had hem namelijk als zijn opvolger aangewezen. Op zijn inauguratiebal liet hij weten dat hij liever thuis in bed lag.

Helaas heeft het grootste deel van zijn presidentsambt in het teken gestaan van de naderende oorlog met Groot-Brittannië en Frankrijk. Op 1 juni 1812 liep een ultimatum aan Groot-Brittannië af. Madison sprak het congres toe, waarin hij stelde dat de steun van de Britten aan de indianenopstanden en hun beleid jegens Amerikaanse koopvaardijschepen had geleid tot : “on the side of Great Britain a state of war against the United States, and on the side of the United States a state of peace toward Great Britain”. Hij vroeg het Congres of deze situatie te handhaven was of niet. Ruim twee weken later gaf het Congres zijn antwoord in de vorm van een oorlogsverklaring. Madison ondertekende; de oorlog van 1812 was begonnen.

In de Verenigde Staten wordt deze oorlog ook wel aangeduid als “de Tweede Onafhankelijkheidsoorlog”. Tijdens deze oorlog liep onder andere het Witte Huis zware brandschade op, eigenlijk werd het platgebrand nadat de Britten Washington hadden bezet.

De oorlog eindigde met de Vrede van Gent die op 24 december 1814 werd ondertekend door de Verenigde Staten van Amerika en het Verenigd Koninkrijk. Amerika was er niet in geslaagd Canada te veroveren, wat één van hun doelen was. De Engelse hielden op met het ondersteunen van de Indianen.

De laatste jaren van Madison

De laatste jaren van zijn leven, woonde het echtpaar Madison op de plantage Montpelier. James bracht bezoeken aan zijn voorganger Thomas Jefferson. Zelf kreeg hij onder ander bezoek van Andrew Jackson en de markies of Lafayette.

Op 28 juni 1836 ontdekte zijn bediende dat de 85 jarige voormalige president moeite had met het slikken. Op een vraag wat er met hem aan de hand was, antwoordde hij: “Het is niets mijn kind, ik ben alleen van mening veranderd”. Andere woorden heeft James Madison niet meer gesproken. Hij is begraven op de plantage Montpellier, waar jaren later zijn vrouw na een herbegrafenis ook is naast hem is bijgezet.
© 2008 - 2024 Storm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
President van Amerika, James Monroe 1817-1825President van Amerika, James Monroe 1817-1825James Monroe werd in 1817 beëdigd tot de 5e president van Amerika. Tijdens zijn regeringsperiode krijgt de ambtswoning v…
De Oorlog van 1812 tussen de Britten en AmerikanenDe Oorlog van 1812 tussen de Britten en AmerikanenIn de oorlog van 1812 namen de Verenigde Staten het op tegen de grootste zeemacht ter wereld, Groot-Brittannië, een conf…
President van de Verenigde StatenPresident van de Verenigde StatenDe president van de Verenigde Staten is een van de machtigste mensen in de wereld. Hij moet een sterke natie leiden en e…
De 46 presidenten van de Verenigde Staten vanaf 1789De 46 presidenten van de Verenigde Staten vanaf 1789George Washington, Abraham Lincoln, Dwight Eisenhower, John Kennedy, Ronald Reagan, ... De Amerikaanse geschiedenis staa…

President van Amerika, John Q. Adams 1825-1829President van Amerika, John Q. Adams 1825-1829John Quincy Adams, zoon van de voormalige president John Adams. Hij hield vanaf zijn jonge jaren een dagboek bij , dat u…
President van Amerika, Thomas Jefferson 1801-1809President van Amerika, Thomas Jefferson 1801-1809Thomas Jefferson was de 3e president van Amerika. Hij was een lange, magere man, die naast politicus ook filosoof was. H…
Bronnen en referenties
Storm (568 artikelen)
Laatste update: 25-11-2008
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Politiek
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.