Burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam

Burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam Burgemeester Ahmed Aboutaleb (Beni Sidel, Marokko, 29 augustus 1961) is sinds 5 januari 2009 burgemeester van Rotterdam. Hij volgde Ivo Opstelten op. Aboutaleb kwam als 16-jarige jongen met zijn moeder naar Nederland. Zijn vader was hier al eerder als gastarbeider naartoe gekomen. Ahmed Aboutaleb volgde de lts (lagere technische school) en niemand vermoedde toen dat hij zou uitgroeien tot de bestuurder die hij nu is. Na zijn opleiding klom hij van verslaggever bij een regionale omroep, het wethouderschap van Amsterdam via het staatssecretarisschap van Sociale Zaken en Werkgelegenheid op tot burgemeester van Rotterdam.

Loopbaan

Burgemeester Ahmed Aboutaleb kwam op zijn zestiende naar Nederland. Zijn vader was toen al in Nederland. Deze had Ahmed door middel van ingesproken cassettebandjes geinformeerd over Nederland. Hij kon zijn kinderen geen brieven schrijven omdat zijn vrouw en zijn vader (Ahmeds opa) analfabeet waren. Toen Ahmed in Nederland kwam begon hij op een christelijke lagere technische school met de opleiding electrotechniek. Na deze opleiding ging de leergierige Aboutaleb naar het mbo en volgde daar de opleiding luchtvaart en elektrotechniek. Ten slotte koos Aboutaleb ervoor om ook naar de hts te gaan. Hij studeerde daar electrotechniek (telecommunicatie) en behaalde in 1987 zijn diploma. Tijdens zijn studie richtte hij een Marokkaanse vereniging op waarvan hij voorzitter werd. De eerste stap in zijn bestuurlijke leven was een feit.

Verslaggever

Tussen 1986 en 1989 was Aboutaleb als freelancer aan het werk bij verschillende omroepen waaronder Veronica Radio, NOS Radio en RVU Televisie. Hij werd bovendien programmamaker voor Radio Stad Amsterdam, Radio Noord-Holland, Migranten Televisie Amsterdam en Radio West. Uiteindelijk kwam hij als verslaggever terecht bij RTL Nieuws.

Kennismaking met de politiek

Zijn eerste kennismaking met de politiek vond plaats in 1991. Hij werd voorlichter bij het ministerie van Welzijn, Volksgezondheid en Cultuur onder staatssecretaris Simons en minister d’Ancona. Hij werd ook nog manager van de Sector Communicatie en Publicatie van het Centraal Bureau voor de Statistiek. In 1998 kreeg hij de functie van directeur bij Forum. Dit instituut hield zich bezig met multiculturele ontwikkeling.

Gemeenteraadslid PvdA in Amsterdam

In 2002 werd Aboutaleb ambtenaar in Amsterdam. Hij werd hier directeur van de Maatschappelijke , Economische en Culturele Ontwikkeling bij de bestuursdienst. Het was Rob Oudkerk die hem eind 2002 benoemde tot sectordirecteur bij de bestuursdienst. Aboutaleb werd in 2003 lid van de Partij van de Arbeid. Toen Oudkerk in 2004 zelf moest aftreden volgde Aboutaleb hem op. Hij werd wethouder Onderwijs, Jeugd, Werk, Inkomen en Grotestedenbeleid en was hiermee de eerste wethouder van Marokkaanse komaf in Nederland.

Moord op Theo van Gogh

Op 2 november 2004, Aboutaleb is nog geen jaar wethouder, pleegt Mohammed B. de moord op Theo van Gogh die Nederland op zijn grondvesten doet schudden. Zijn naam komt voor in de brief die wordt gevonden op het lijk van Van Gogh. Vanaf dat moment wordt hij zwaar bewaakt. De sfeer in Amsterdam is gespannen. Van Gogh is gedood vanwege zijn kritische houding ten opzichte van de islam. Aboutaleb spreekt een dag na de moord in de moskee de aanwezigen toe: ‘Als het je hier niet bevalt, dan pak je je koffers en ga je maar ergens anders wonen’. Hij wordt door veel Marokkanen beschouwd als een overloper maar door veel anderen, Marokkanen en Nederlanders, als een held.

Postcodebeleid

Behalve aan de moord op Theo van Gogh is de naam van Aboutaleb gelinkt aan het zogenaamde postcodebeleid. Dit houdt in dat ouders hun kinderen alleen op een basisschool mogen doen binnen het postcodegebied waar zij wonen. De bedoeling hiervan was om gemengde scholen te krijgen en er voor te zorgen dat kinderen niet op de school van hun eigen kleur worden ingeschreven. Dit werd hem niet door iedereen in dank afgenomen.

Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Tussen 22 februari 2007 tot 12 december 2008 was Ahmed Aboutaleb staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in het kabinet Balkenende IV. Velen dachten dat hij een ministerspost zou krijgen, maar hij moest het doen met een staatssecretariaat. De PVV had hier vraagtekens bij vanwege zijn dubbele nationaliteit (de Nederlandse en de Marokkaanse) en diende voor het eerst in de geschiedenis nog voor het eerste debat met de staatssecretaris een motie van wantrouwen tegen hem in. Deze motie haalde het niet en Aboutaleb bleef op zijn post.

Tijdens zijn staatssecretariaat was de boodschap van Aboutaleb over integratie dat er sprake moet zijn van aanpassing en acceptatie. Hij stak zijn onvrede over het gedrag van veel Marokkaanse Nederlanders niet onder stoelen of banken. Zo was hij open over het feit dat er nogal wat criminaliteit plaatsvindt door Marokkaanse ettertjes en was hij van mening dat wie een boerka wil dragen geen werk zal vinden en ook geen uitkering moet krijgen.

Burgemeester van Rotterdam

Op 16 oktober 2008 droeg de gemeenteraad van Rotterdam Aboutaleb voor als burgemeester van deze stad. Leefbaar Rotterdam, de tweede partij achter de PvdA, kon zich niet vinden in de voordracht. Weer kwam de kwestie van de dubbele nationaliteit ter tafel. Niettemin stemde het kabinet op 31 oktober 2008 in met de benoeming. Aboutaleb werd op 5 januari 2009 dan toch burgemeester van Rotterdam. Jette Klijnsma volgde hem op als staatssecretaris. Aboutaleb werd de eerste Nederlandse burgemeester van Marokkaanse afkomst.

Na de moord, begin 2015, op een aantal redactieleden van het Franse satirische blad Charlie Hebdo die werd gepleegd door moslimradicalisten sprak Aboutaleb jihadisten in Nederland toe met de woorden: 'Verdwijn als je in Nederland je plek niet kunt vinden. Rot toch op!' Deze uitspraak van Aboutaleb, ging de hele wereld over. Ook als burgemeester van Rotterdam maakt hij zich hard voor een samenleving waarin allochtonen en autochtonen in harmonie leven en benadrukt hij dat moslims zich moeten aanpassen aan de samenleving waarin ze zijn opgenomen.

In februari 2015 bezoekt hij op uitnodiging van de Amerikaanse regering een top over radicalisme in de Verenigde Staten en laat daar een ander geluid horen dan president Obama. Deze pleit voor een lokale aanpak van radicalisme in Amerikaanse steden. Hij spreekt niet over de religie. Aboutaleb stelde daartegenover dat hij van mening was dat de islamitische gemeenschap zelf radicalisme moet bestrijden.

Privéleven

Ahmed Aboutaleb werd in Marokko geboren als zoon van een imam. Deze vertrok als gastarbeider naar Nederland. Bij zijn afwezigheid werd Ahmed opgevoed door zijn opa. Zijn opa, noch zijn moeder, konden lezen of schrijven. Aboutaleb had als jonge jongen in het Rifgebied in Marokko al de ambitie om verder te komen in zijn leven. Hij wist af te dwingen dat hij naar school mocht. Na de dood van zijn opa was Ahmed Aboutaleb de man in huis en kreeg hij al op jonge leeftijd een zware verantwoordelijkheid op zijn schouders. Zijn vader liet het gezin uiteindelijk naar Nederland komen, waar Ahmed stapje voor stapje de maatschappelijke ladder beklom.

Ahmed Aboutaleb is getrouwd en heeft drie dochers en een zoon. Hij is religieus en hangt de islam aan. Zijn hobbies zijn fietsen, lezen en reizen. Hij brengt zijn vrije tijd het liefst met zijn gezin door dat hij hermetisch afschermt van de media. Eenmaal per week bezoekt hij zijn ouders.
© 2015 - 2024 Catrien, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
nieuws uitgelichtJe suis Charlie: protest tegen moorden op Franse krantJe suis Charlie. Met die leus protesteerden miljoenen mensen donderdag 8 januari 2015 tegen de moord op 12 mensen bij de…
Belangrijke gebeurtenissen in 2009Belangrijke gebeurtenissen in 20092009; Het jaar dat Barack Obama officieel tot president van de Verenigde Staten werd benoemd. Het jaar dat er een aansla…
De best betaalde banen bij de overheidDe best betaalde banen bij de overheidHet ene beroep levert meer salaris op dan het andere. Maar wat zijn eigenlijk de beste betaalde banen bij de overheid? H…
Afgetreden bewindslieden kabinetten Balkenende (2002-2010)Afgetreden bewindslieden kabinetten Balkenende (2002-2010)Jan Peter Balkenende is van juli 2002 tot oktober 2010 minister-president van Nederland. In zijn vier kabinetten hebben…

Laos: het vergeten land van de VietnamoorlogLaos: het vergeten land van de VietnamoorlogLaos is het meest gebombardeerde land in de geschiedenis. Meer dan twee miljoen bommen daalden neer op Laos tijdens de V…
Politiek: campagne voeren voor lokale verkiezingenPolitiek: campagne voeren voor lokale verkiezingenOm in de politiek te gaan, moet je uit het goede hout gesneden zijn. Het vereist immers heel wat energie om de veelvuldi…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Rijksvoorlichtigsdienst, Wikimedia Commons (GFDL-1.2/bewerkt)
  • Website: http://www.rotterdam.nl/gemeenterotterdam
  • Website: http://www.parlement.com/id/vhia2qep48vp/a_ahmed_aboutaleb
  • Website: http://www.bestuurdersnet.nl/ahmed-aboutaleb/
  • Website: http://www.volkskrant.nl/politiek/ahmed-aboutaleb~a895568/
  • Website: http://www.pvda.nl/berichten/2011/10/PvdA-collegas-blikken-terug
  • Website: https://nl.wikipedia.org/wiki/Ahmed_Aboutaleb
  • Website: http://www.nrc.nl/nieuws/2015/02/15/aboutaleb-naar-obama-voor-top-over-radicalisering/
Catrien (108 artikelen)
Laatste update: 11-05-2019
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Politiek
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.