Zitting nemen in een stembureau

Zitting nemen in een stembureau Bij elke verkiezingen zijn er ook weer mensen nodig die zitting willen nemen in het stembureau. De gemeente is verantwoordelijk voor de werving. Het is mogelijk om u bij de gemeente aan te melden. Voor elk stemlokaal zijn doorgaans vier tot vijf mensen nodig. Voor het zitting nemen in het stemlokaal krijgt u een vergoeding. De hoogte van die vergoeding verschilt per gemeente. Als er weer verkiezingen worden gehouden is het voor gemeenten weer een hele klus om voldoende mensen te vinden die het stembureau willen bemannen. Nederland kent ongeveer tienduizend stemdistricten. Per district is er een stemlokaal waar mensen naar toe kunnen komen om hun stem uit te brengen. Meestal telt een stemdistrict ongeveer vijftienhonderd mensen. Het stembureau is meestal gevestigd in een publiek gebouw, zoals een kerk, school of gymzaal. In enkele gevallen worden er ook wel cafés of particuliere huizen gebruikt. Bij een stembureau is het voor politieke partijen niet toegestaan om campagne te voeren. Zo mogen er bijvoorbeeld geen grote posters hangen, ook al zijn die er eerder opgehangen.

Werkwijze van het stembureau

Het stembureau wordt meestal door vier tot vijf mensen bemand. Allereerst is er de voorzitter. Deze is verantwoordelijk voor de hele gang van zaken en dient de werkzaamheden te coördineren. Verder zijn er meestal nog een paar andere leden. Drie daarvan zitten standaard aan de tafel. Zij nemen het stembiljet in ontvangst en geven uitleg. Meestal zijn er wel een of twee leden meer zodat de leden elkaar kunnen afwisselen en iemand ook op een moment pauze kan nemen. Het is namelijk wel een lange zit. De meeste stembureaus gaan al open om zeven uur in de ochtend en sluiten om negen uur in de avond. Daarna moeten er nog stemmen worden geteld. Dit is heel secuur werk, want iedere stem telt. Wanneer het niet goed is gedaan moet de telling over en dit kan bij een groot stembureau zo twee uur extra werk betekenen. De voorzitter is vaak iemand waar de gemeente beter bekend mee is, zoals een ambtenaar of bijvoorbeeld een raadslid.

Wel of geen stemmen tellen

Tot 2002 werd er steeds meer gebruik gemaakt van stemcomputers. Daar kwam toen echter de klad in omdat het voor buitenstaanders in theorie mogelijk was om via een bepaalde pieptoon te achterhalen wat iemand anders stemde. De regering besloot daarop in te grijpen en het stemmen met het rode potlood landelijk weer in te voeren. Bij verkiezingen betekent het daardoor wel dat het veel langer duurt voordat de eerste uitslagen bekend zijn. Gemeenten schakelen vaak op de avond zelf nog extra tellers in die de leden van het stembureau kunnen bij staan. In de toekomst wordt er waarschijnlijk weer overgestapt op stemcomputers. Dit betekent weer dat er minder mensen nodig zijn in de stembureaus.

Zitting nemen in het stembureau

Het zitting nemen in het stembureau kan vaak een goede bijverdienste opleveren. Gemeenten bieden een zeer aantrekkelijke vergoeding om zitting te nemen in het stembureau. U bent dan wel een hele dag van de straat, maar de vergoeding kan oplopen tot 250 euro. De vergoeding die wordt geboden verschilt ook per gemeente. Bij sommige gemeenten geldt de voorwaarde dat u in de gemeente zelf moet wonen. Anderen gemeenten maakt het minder uit. Het is wel belangrijk dat u zich ruim voor de verkiezingen aanmeldt. Soms kan dat via de website. In andere gevallen is het aan te raden de gemeente zelf te bellen. Vaak worden ook mensen die eerder zitting hebben genomen in het stembureau opnieuw benaderd. Wanneer u voor de eerste keer zitting neemt in het stembureau moet u vaak een cursusavond volgen waarop alles wordt uitgelegd. Ook wordt er aan de voorzitter vaak een extra vergoeding toegekend.
© 2014 - 2024 Simcha, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het stembureau, hoe werkt het daar?Het stembureau, hoe werkt het daar?Tijdens de verkiezingen brengen we met zijn allen een stem uit in het stembureau. Maar wat gebeurd er daarna met onze st…
Niet stemmen en blanco stemmenNiet stemmen en blanco stemmenNiet stemmen en blanco stemmen: er is een groot verschil tussen deze twee. Beiden tellen niet mee voor de verkiezingen,…
Gemeenteraadsverkiezingen: elke 4 jaar weer reuzespannendGemeenteraadsverkiezingen: elke 4 jaar weer reuzespannendDe democratie is er bij gebaat als iedere kiesgerechtigde (of in elk geval zoveel mogelijk van hen) elke 4 jaar zijn ste…
De verkiezingenDe verkiezingenAlle Nederlanders van 18 jaar en ouder mogen stemmen en kunnen zich verkiesbaar stellen. Ze hebben hier het recht op. In…
Bronnen en referenties
Simcha (763 artikelen)
Laatste update: 21-10-2015
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Politiek
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.