Het slaapritme van een baby: van de geboorte tot 6 maanden

Het slaapritme van een baby: van de geboorte tot 6 maanden Baby's slapen erg veel. Naast eten, en het krijgen van aandacht en liefde, is slapen dan ook een eerste levensbehoefte voor de baby. Al snel zal de baby een eigen slaapritme ontwikkelen. Maar wat kun je precies verwachten van het slaapritme van je baby? En in welke weken treden er veranderingen op? Iedere maand is er verschil te merken in het slaapritme van een baby. Maar net als bij volwassenen, heeft niet iedere baby behoefte aan evenveel slaap.

0 weken tot 2 weken

In de eerste twee weken van het leven van de baby, zal zijn dag voornamelijk bestaan uit slapen. Vaak slapen pasgeborenen wel zo'n achttien tot twintig uur per dag. Maak je geen zorgen als dit bij jou baby meer of minder is. De baby slaapt namelijk zoveel als hij nodig heeft.

Veel korte slaapjes

De slaapjes van een pasgeboren baby duren meestal twee tot drie uur. Na die tijd zal hij wakker worden, en behoefte hebben aan een schone luier en voeding. De baby in de leeftijd tot twee weken, zal een half uur tot drie kwartier echt wakker zijn. Je kunt deze tijd het best benutten door hem te voeden, en nog wat te knuffelen. Zorg dat de baby weer in zijn bedje ligt als hij aanstalte maakt om te gaan slapen. Wanneer de baby altijd in je armen in slaap valt, waarna je hem in bed legt, zal hij hier aan wennen. Wanneer je hem dan wakker in bedje legt, zal hij dit niet prettig vinden en niet gemakkelijk in slaap vallen.

2 weken tot 6 weken

Wanneer een baby twee weken oud is, zal hij meerdere wakkere perioden op een dag gaan vertonen. Bij baby's die te vroeg zijn geboren, kan dit iets langer duren. Nog steeds zal de baby ongeveer twee tot drie uur achtereen slapen. Maar de tijd dat hij wakker is, kan vanaf nu oplopen tot ongeveer een uur per keer. Hierbij kun je goed merken dat de baby ook actiever wordt. Hij zal meer nieuwsgierig in het rond kijken, en zaken in zich opnemen. Zorg echter niet voor teveel prikkels, bijvoorbeeld door veel bezoek, of een televisie. Dit kan ervoor zorgen dat de baby teveel krijgt om te verwerken, waardoor hij juist minder goed zal gaan slapen.

7 weken tot 3 maanden

Vanaf deze periode zal het aantal voedingen dat de baby per etmaal nodig heeft afnemen. Hij zal dus niet meer iedere keer wakker worden van de honger. Waar hij eerst nog zes tot acht voedingen per dag nodig had, zijn dat er nu vijf tot zes. De baby zal nog steeds twee tot drie uur achter elkaar slapen, maar de periode dat hij wakker is wordt dus wederom langer. Zorg in de wakkere periode van de baby voor afleiding, laat hem bijvoorbeeld lekker spelen in de box. Zorg wel dat hij niet in de box in slaap valt! Zo zal hij direct leren dat de box is om in te spelen, en het bed is om te slapen.

3 maanden tot 6 maanden

Vanaf de derde maand zal de baby dieper slapen dan voorheen. Eerst kon hij gemakkelijk wakker schrikken van geluidjes, maar dat zal vanaf nu een stuk minder zijn. Ook zal de baby een dag- en nachtritme hebben ontwikkeld, waardoor veel baby's 's nachts meerdere uren achter elkaar kunnen slapen. Met een beetje geluk slapen zij zelfs de hele nacht door! Overdag zal de baby ook nog twee keer twee tot drie uur willen slapen. De rest van de dag is de baby dus wakker!

Laten huilen of troosten?

Mocht de baby moeite hebben met slapen, zal hij dit laten merken door te huilen. Je kunt de baby het best zo snel mogelijk troosten. Vroeger werd gezegd dat dit niet mocht, omdat je de baby dan zou verwennen. Er is echter bewezen dat je een baby helemaal niet kan verwennen en dat hij de aandacht juist hard nodig heeft. Door de baby snel te troosten zal hij zich veilig voelen, en rustig kunnen slapen.
© 2012 - 2024 Denn, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bed- en slaaptijd voor baby's en dreumesen van 0-2 jaarBed- en slaaptijd voor baby's en dreumesen van 0-2 jaarIeder jong kind (baby, of dreumes) heeft een eigen slaapritme. Sommige baby's kunnen gerust zestien uur slapen op een da…
Slaapritme bij daglichtSlaapritme bij daglichtNormaal slaapt een mens 's nachts en het lichaam is daar dan ook op ingesteld. Het kan echter voorkomen dat iemand overd…
Tips om baby te laten doorslapenTips om baby te laten doorslapenOuders met pasgeboren baby’s zijn vaak op zoek naar manieren om hun baby langer te laten doorslapen. Het kan heel vermoe…
Kledingmaten en schoenmaten voor baby'sKledingmaten en schoenmaten voor baby'sHet eerste jaar na de geboorte verandert de kledingmaat van een baby regelmatig. De meeste baby's zullen vlak na de gebo…

Wandelingen voor kinderenWandelingen voor kinderenWandelen heeft voor menigeen iets oubolligs, opa’s en oma’s die gezellig samen lopen en zo het stramme lijn soepel probe…
Verschillen tussen jongens en meisjes in rekenonderwijsIn dit artikel lees je over twee onderzoeken naar het rekenonderwijs. En dan voornamelijk de invloed van de leerkracht o…
Denn (148 artikelen)
Laatste update: 10-04-2019
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Pedagogiek
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.