Milieubewust werken in de kinderopvang
Milieubewust ondernemen binnen de kinderopvang wordt steeds belangrijker. Hier volgen een aantal tips om milieu bewust te kunnen werken en geld te besparen.
Milieu bewust werken in de kinderopvang
Binnen kinderdagverblijven, peuterscholen en crèches wordt er regelmatig gekeken of er wel milieu bewust gewerkt wordt. Vaak gebeurt dit wel maar worden de maatregelen die zijn genomen of genomen kunnen worden niet benoemd. Het is echter wel verstandig om na te denken hoe je als kinderdagverblijf milieu bewust kunt werken.
Zodoende is deze lijst samengesteld waarmee je op een eenvoudige en doeltreffende manier aan kunt tonen dat je milieubewust werkt en daarmee ook een maatschappelijke verantwoordelijkheid neemt. Dit soort zaken wordt immers steeds vaker gevraagd. En wie wil er nu niet op een milieu bewuste manier ondernemen of werken?
Maatschappelijke verantwoordelijkheid
Ook vanuit de maatschappij neemt de vraag naar duurzame producten steeds verder toe. Duurzaam zijn is belangrijk en ook in de kinderopvang is deze trend waar te nemen. Steeds vaker komen er vanuit de ouders en vanuit medewerkers vragen wat er op duurzaam gebied binnen de eigen organisatie gedaan wordt. Het is dan ook belangrijk om deze lijst intern te publiceren zodat iedereen op de hoogte is van deze regels en er naar kan handelen.
- We kunnen personeel en ouders lege cartridges en gebruikte (oude) mobieltjes laten inzamelen en deze door Eenko laten ophalen. We moeten specifiek onze cartridges uit het kopieerapparaat en printer verzamelen als deze leeg zijn. Deze komen dan niet op de afvalberg terecht maar worden gerecycled en krijgen zo een tweede leven.
- Gebruik spaarlampen, deze zijn duur in aanschaf maar vele malen beter voor het milieu en de stroomrekening wordt een stuk lager.
- Gooi nooit zomaar papier weg, papier kan heel goed gebruikt worden met plakken en knippen. Ook als je iets hebt uitgeknipt is het overige papier heel goed te gebruiken.
- Luiers moeten gescheiden weggegooid worden in een daarvoor bestemde container zodat de luiers opgehaald kunnen worden om gerecycled te worden. In deze container mag alleen de daarvoor aangeven zak met luiers en billendoekjes. (dus geen overige materialen zoals papier, plastic enz.)
- Verzamel alle glazen potjes, flessen enz. en breng deze naar de glasbak zodat het glas gerecycled kan worden
- Vraag aan het personeel of ze (indien ze in de buurt wonen) met de fiets willen komen. Dit is gezond voor je lichaam, vele malen goedkoper en goed voor het milieu
- Gebruik biologisch afbreekbaar schoonmaakmiddel. Zodat schadelijke stoffen niet in het milieu terecht komen
- Scheid het biologisch afbreekbare afval en het overige afval. En laat dit apart ophalen
- Bewaar het verpakkingsmateriaal voor activiteiten zodat deze niet apart gekocht hoeven te worden. Denk hierbij aan toilet rollen, lege hagelslag dozen, lege kuipjes boter enz.
- Verzamel klein chemisch afval in de milieubox en laat deze legen als deze vol is.
- Zet de verwarming alvast een half uur van te voren uit voordat de kinderen naar huis gaan. Deze kan dan alvast afkoelen, dit scheelt in het energie verbruik en dus in de energie kosten. En gebruik geen verwarming in de zomer.
- Gebruik de lampen alleen als het nodig is en doe ze uit zodra je een ruimte verlaat.
- Maak producten eerst op voordat je nieuwe opent. Zoals potjes lijm, pakken klei maar ook etenswaren. (dus gebruik ook het laatste restje pindakaas)
De milieubewuste organisatie binnen de kinderopvang
Al deze maatregelen zullen bijdragen aan een milieubewuste organisatie. Ook is deze lijst zeer handig wanneer bijvoorbeeld stagiaires vragen of het kinderdagverblijf milieu bewust is. Dus deze lijst naleven zorgt voor een goed imago. Een beter milieu en een duidelijk verhaal naar de buitenwereld. Uiteraard is dit geen uitputtende lijst er zijn er nog tal van andere zaken te bedenken die passen binnen dit thema. Want wanneer je milieubewust werkt, ben je toekomstgericht bezig. En dit is natuurlijk belangrijk voor alle vormen van kinderopvang.
Visie, missie en strategie
Wanneer ouders gaan onderzoeken welke vorm van opvang zij geschikt vinden voor hun kinderen zullen de organisaties die zij benaderen over het algemeen over hun pedagogisch visie vertellen. Dus door bijvoorbeel piramidegroepen of verticale groepen te benoemen. Maar ook aangeven dat je duurzaam bent en dat je ook over die zaken hebt nagedacht zal een absolute meerwaarde voor je organisatie betekenen.