Een zwemdiploma halen

Een zwemdiploma halen Zwemles voor kinderen, hier kun je vinden wat je moet kunnen voor het A-diploma, op welke leeftijd kinderen met zwemles beginnen, watervrij worden en nog veel meer over zwemles voor kinderen.

Een zwemdiploma halen

Het eerste echte diploma dat een kind haalt is een zwemdiploma. Dit is een A diploma en het eerste diploma van het zwem ABC. Voor kinderen is dit vaak een spannende gebeurtenis en ze zijn dan ook super trots als ze hun zwemdiploma gehaald hebben.

Leeftijd om te beginnen met zwemles

De meeste kinderen gaan op zwemles als ze ongeveer vijf jaar oud zijn. De zwemlessen duren bij de meeste zwembaden een half of een heel uur. Vaak krijgen de kinderen in kleine groepjes les en stellen de eerste lessen nog niet zo heel veel voor. Het doel van deze lessen is om de kinderen over hun angst voor water heen te helpen. Het zogenaamde watervrij maken. Dit is allemaal erg vrijblijvend en de meeste kinderen vinden dit leuk om te doen. Het water is erg ondiep en er is vol op aandacht voor de kinderen tijdens spelletjes en eenvoudige oefeningen.

Watervrij

Wanneer de kinderen watervrij zijn krijgen zij de zwemslag aangeleerd. Dit is voor kinderen vaak vermoeiend omdat het minder vrijblijvend is en de kinderen de basisbewegingen van het zwemmen eigen moeten maken.

Het diepe

De meeste kinderen mogen nu naar het diepe. Hier krijgen zij drijfmiddelen om, bijvoorbeeld kurkjes en het doel is om de zwemslag te verbeteren en de kinderen meer conditie op te laten bouwen. Dit duurt vaak vrij lang omdat dit het belangrijkste stadium van de zwemlessen is.

Het afzwembad

Dit is meestal het laatste groepje. Hier worden de kinderen klaar gestoomd voor hun A-diploma. Om een A-diploma te krijgen moeten de kinderen aan de volgende eisen voldoen:
  • 15 seconden watertrappen in kleding
  • Van de kant in het water springen
  • Onder een lijn door zwemmen
  • 12,5 meter met kleren aan op de buik zwemmen
  • 12,5 meter met kleren aan op de rug zwemmen
  • Zelfstandig met kleding aan uit het water komen
  • 10 tellen op de buik en rug drijven
  • 8 meter borstcrawl met badkleding
  • 8 meter rugcrawl met badkleding
  • 60 seconden watertrappen met badkleding aan

Afzwemmen

Als de kinderen dit allemaal goed kunnen krijgen zij hun A-diploma. Dit is het eerste diploma van het zwem ABC. Gemiddeld duurt het 1 jaar voordat kinderen hun diploma halen. Een en ander is afhankelijk van de leeftijd van het kind en het niveau van het kind op het moment van aanvang. Kinderen die al volledig watervrij zijn, zullen minder tijd in het eerste badje nodig hebben dan kinderen die nog nooit naar het zwembad gegaan zijn. De meeste kinderen gaan na dat zij hun A-diploma gehaald hebben door voor het volgende zwemdiploma. Dit is het B diploma. Omdat de meeste kinderen al aardig kunnen zwemmen hebben ze het B zwemdiploma meestal al binnen negen maanden te pakken. Om het B diploma te kunnen halen moeten kinderen al veel meer kunnen, zoals onderwater zwemmen en met meer kleding aan langere afstanden zwemmen. Hierna kunnen kinderen ook nog een C-Diploma halen hiervoor moeten ze kunnen duiken en met een jas aan zwemmen en kun je goed zwemmen. Het wordt aangeraden de kinderen alle drie de diploma’s te laten halen.
© 2009 - 2024 Bastiaan271, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zwemles volgens de zwem-ABC-methodeZwemles volgens de zwem-ABC-methodeIeder jaar verdrinken er in Nederland veel mensen omdat ze niet kunnen zwemmen. Onder de verdronken mensen zijn vooral k…
Wanneer mag mijn kind naar zwemles?Wanneer mag mijn kind naar zwemles?Veel kinderen in Nederland halen hun zwemdiploma door zwemlessen te volgen. Het halen van een zwemdiploma is belangrijk;…
Van badmeester naar allround zwembadmedewerkerVan badmeester naar allround zwembadmedewerkerBadmeester is van oudsher een prachtig beroep. Hij was degene die je zwemles gaf, de man die tijdens het vrijzwemmen lan…
Zwemdiploma A: Toen en nuVanaf 30 september 1998 is het ‘Zwem-ABC’ van kracht geworden. Vanaf dat moment zijn de eisen voor de zwemdiploma’s aang…

Als je peuter niet wil etenAls je peuter niet wil etenKinderen hoeven niet altijd hun bord leeg te eten, als zij honger hebben gaan ze vanzelf wel eten. Het wordt pas een pro…
Milieubewust werken in de kinderopvangMilieubewust werken in de kinderopvangMilieubewust ondernemen binnen de kinderopvang wordt steeds belangrijker. Hier volgen een aantal tips om milieu bewust t…
Bastiaan271 (102 artikelen)
Gepubliceerd: 20-12-2009
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Pedagogiek
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.