De peuterleeftijd, een grote ontdekkingstocht
De peutertijd is een grote ontdekkingstocht, je kind ontdekt de hele wereld om hem heen, en vind echt alles interessant en mooi en wil ook graag overal aanzitten en proeven. Allemaal heel gezond gedrag, het hoort er bij, en het is natuurlijk ook hartstikke leuk...
Na het eerste jaar
Het eerste levensjaar is er vooral een met 100 % verzorging, van opvoeden is nog niet echt sprake. Je kind heeft tot nu toe vooral verzorging, voeding en heel veel liefde nodig gehad. Maar als het kind eenmaal de leeftijd van 1 jaar bereikt, worden die behoeftes heel anders. Het kind is baby af, en gaat van dreumes naar peuter, een peuter met een eigen willetje en eigen ideetjes, het wil de wereld ontdekken en alles wat daarbij hoort. Vanaf ongeveer anderhalf tot vier jaar oud ontwikkelen kinderen zich in een razend tempo, het is een ontzettend vermoeiende leeftijd die ouders vaak als een van de zwaarste periodes ervaren in een kinderleven. Kinderen ontwikkelen in deze leeftijd hun eigen 'ego' en zijn daardoor soms onmogelijk, het lijkt wel ns alsof je de hele dag politie moet spelen. Ze zeggen overal nee op, als ouders kun je het gevoel krijgen dat je niks meer goed doet. Deze fase wordt ook wel de peuterpuberteit genoemd. Toch is deze tijd ontzettend belangrijk, want op deze leeftijd wordt de basis gelegd voor een goede ontwikkeling door een goede opvoeding...
Een peuter herken je aan bepaalde kenmerken die eigenlijk bij alle peuters terugkomen, waar ze allemaal mee te maken krijgen:
- Ze krijgen een eigen wil, ontdekken dat ze een eigen persoon zijn, niet een onderdeel van een ander
- Ze leren lopen, de sleutel om de buitenwereld te ontdekken
- Ze ontwikkelen een zelfbeeld en drukken dat voornamelijk uit met lichaamstaal
- Ze ervaren frustraties, wat zich uit in driftbuien
- Ze zijn erg egocentrisch, inlevingsvermogen en empathie ontbreekt nog
- Ze willen zelfstandig zijn, alles zelf doen
- Ze ontwikkelen een geweten, leren wat wel en niet mag en kunnen zich schuldig gaan voelen
- Ze krijgen last van scheidingsangst, zijn nog erg afhankelijk en aanhankelijk
Spelen
Leren spelen is een erg belangrijke ontwikkeling in de peuterleeftijd, goed speelgoed is daar een vereiste voor. Over het algemeen gaat leren spelen vanzelf, het begint met de speelgoedbak in en uitladen, want op zich al geweldig is voor een peuter. Kinderen spelen op allerlei manieren, en er komt geen eind aan, het gaat eigenlijk altijd door. Al spelenderwijs doet hij allerlei ervaringen op, en het is ook een uitlaatklep voor zn emoties. Als je speelgoed voor je kind koopt is het belangrijk om op een aantal dingen te letten, zoals het materiaal, voor de goede leeftijd, is het een gekwalificeerd merk wat zeker belangrijk is op die leeftijd omdat peuters alles graag in hun mond stoppen. Daarnaast moet een kind de ruimte hebben om te kunnen spelen, te weinig ruimte kan echt belemmerend werken in hun ontwikkeling. Probeer te varieëren in de keuze aan speelgoed, leerzaam speelgoed, speelgoed met lichtjes en geluidjes, een vormenstoof, spelletjes maar ook boekjes. Knutselen is iets dat iedere peuter graag doet, en erg goed voor de fijne motoriek.
Computerspelletjes kunnen erg goed zijn voor de fantasie, het denken en concentreren. Ze worden erg behendig met hun handen, en het is goed voor later, want zonder computerervaring ben je nergens meer. Spelenderwijs leren ze met de computer omgaan wat veel voordelen op zal leveren als ze eenmaal op school zitten, educatie zonder computers is daar niet meer denkbaar.
Bouwen aan zijn zelfbeeld
Het is erg belangrijk je kind te ondersteunen in zijn ontwikkeling, hij wil vanalles ondernemen en zal vanalles proberen en doen, en het is belangrijk om hem te laten merken wat je daarvan vind. Actie en reactie zijn erg duidelijke dingen voor een peuter, ze moeten leren omgaan met het gevoel dat ze daarbij krijgen. Positieve reacties nodigen uit tot nog meer van dat gedrag, en als een reactie niet leuk is zal hij minder snel geneigd zijn dat gedrag nogmaals te herhalen. Positief reageren hoeft niet perse in woorden, een aai over zn bol en een schouderklopje, je duim omhoog steken of een keer knipogen, het zijn allemaal dingen waar bijna ieder kind wel gevoelig voor is, en het is een grote stimulatie om zo door te gaan.
Je peuter moet het gevoel krijgen dat hij gewaardeerd wordt, dus je mag best overdreven reageren op alles, gaan staan juichen bv. als ze iets goed doen is heel stimulerend voor een peuter. Verder is positieve aandacht natuurlijk veel beter dan negatieve, gemopper is geen uitnodiging om iets goed te doen, complimentjes wel.
Een beloningssysteem werkt bij alle peutertjes goed en zal zeker stimuleren in het aanleren van goed gedrag !