Bescherm je kinderen tegen pedofielen

16 juni 2009: Het nieuws bericht over een grootschalige ontucht zaak in Den Bosch laat Nederland schrikken. Niet alleen de betrokken ouders maken zich zorgen, maar ook andere ouders maken zich zorgen. Want wie kan je garanderen dat jouw kinderen nooit in aanraking komen met een pedofiel?
Helaas, een garantie dat je kinderen niet te maken krijgen met pedofielen kan niemand je geven. Het enige dat men tegen pedofielen kan doen, is het geven van voorlichting en bijbehorende tips. Als ouders EN kind zich bewust zijn van de gevaren van pedofilie, dan krijgen pedofielen minder kans. Hieronder vindt u enkele tips die u kunt gebruiken om de kans te verkleinen dat uw kinderen en uw gezin de dupe worden van pedofilie.

Vertrouwensband met je kinderen

Het hebben van een vertrouwensband met je kinderen is natuurlijk altijd belangrijk. Ook in het kader van het voorkomen van pedofilie met uw kind is een vertrouwensband met uw kind of uw kinderen erg belangrijk. Pedofielen kun vaak hun gang blijven gaan, doordat een kind er niets over durft te zeggen tegen de ouders. Het kind is gewaarschuwd door de pedofiel dat er niet over gesproken mag worden en/of schaamt zich voor wat er gebeurd is. Door de vertrouwensband kan een kind beslissen om er toch over te praten, omdat het kind weet dat het altijd bij de ouders terecht kan: hoe vreemd of heo erg het ook is. Het is daarom ook belangrijk om goed om te gaan met wat je kind tegen je vertelt: toon ook bij kleine dingen begrip, zodat het kind bij grote dingen ook op begrip kan rekenen. “Niets is stom, je kan altijd bij je ouders terecht.”

Ook je kinderen moeten voorlichting krijgen

Sommige ouders willen hun kinderen niet bang maken met verhalen over kinderlokkers en pedofielen. Toch zijn kinderen beter op hun hoede wanneer ze iets weten over deze verschijnselen. Het gebeurt nou eenmaal in onze samenleving en dan kunnen we onze kinderen er maar beter bewust van maken, als dat helpt om ze te beschermen. Je hoeft bij het voorlichten niet in detail te treden door het bijvoorbeeld over verkrachtingen te hebben, maar je kunt wel met ze afspreken ze bijvoorbeeld nooit met vreemden mee mogen gaan.

Bij het geven van voorlichting aan je kind, kun je ook goed het nieuws gebruiken. Vanaf een bepaalde leeftijd krijgen ze toch flarden van het nieuws mee. Door samen naar het nieuws te kijken en door hier samen over te praten, kan een kind de vragen stellen die er spelen. Daardoor leert het kind ook dat het inderdaad over dergelijke onderwerpen serieus met de ouders kan praten.

Pedofilie op internet

Pedofilen zijn erg actief op computers en op het internet. Sta daar bij stil, wanneer je beslist dat je kind gebruik mag maken van internet. Zodra je kind internet gebruikt, is het van belang om een oogje in het zeil te houden. Waarvoor wordt internet gebruikt en met wie zijn er online contacten? Zorg dat je zelf de websites en programma’s kent die door je kind gebruikt worden en leer je kind dat je niet overal zomaar informatie achter moet laten, laat staan foto’s moet plaatsen.

Laat je kind niet te snel close omgaan met andere mensen

Er zitten grote verschillen in de kus-en-knuffel-baarheid van kinderen. Binnen ieder gezin is dat al anders en iedere persoon en dus ook kind voelt zich daar ook weer anders bij. Het kan leuk en prettig zijn als je kind heel makkelijk is bij anderen en dus ook veel knuffelt met mensen buiten je familie. In principe hoeft daar niets mis mee te zijn, maar pedofielen kunnen daar misbruik van maken. Je zou daarom voor jezelf een grens kunnen bepalen, zodat je kind niet zomaar iedereen een kus geeft.

Tot slot: de nooit-verwacht-factor

Je hoort het altijd bij dergelijke verhalen. Niemand kan zich voorstellen dat de dader een pedofiel is, want hij was altijd zo aardig en leuk met de kinderen en de ouders. Een pedofiel gaat berekend te werk. Hij/zij bouwt eerst vertrouwen op in zijn omgeving zodat niemand de pedofiel verdenkt. Vervolgens kan deze persoon zijn gang gaan, zonder dat iemand ook maar iets vermoed. De kans is zo kleiner dat hij betrapt wordt.
© 2009 - 2024 Mabe, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Pedofilie nader toegelichtHoe zat het ook alweer? Hebben pedofielen alleen seksuele verlangens of uiten ze deze ook in seksueel gedrag? En hoe zit…
Pedofilie: oorzaken en symptomen pedofiele stoornis (DSM-5)Pedofilie: oorzaken en symptomen pedofiele stoornis (DSM-5)Wanneer spreek je volgens DSM-5 over een pedofiele stoornis? Er wordt van pedofilie gesproken wanneer iemand seksueel pr…
Pedofilie rechtvaardig?Kan pedofilie louter als niet rechtvaardig worden beschouwd? Ontdek in dit artikel het perspectief van de pedofiel.
Pedofilie en behandelen?Nederland schrikt op wanneer er pedofielen de politiek in willen. Onder het mom dat het verbod op seks van kinderen op v…

De beste opvoedtips van supernanny Jo FrostDe beste opvoedtips van supernanny Jo FrostSupernanny Jo Frost werd wereldberoemd door haar televisieprogramma 'eerste hulp bij opvoeden'. Met name haar strafplekt…
De peuterleeftijd, een grote ontdekkingstochtDe peuterleeftijd, een grote ontdekkingstochtDe peutertijd is een grote ontdekkingstocht, je kind ontdekt de hele wereld om hem heen, en vind echt alles interessant…
Mabe (95 artikelen)
Laatste update: 14-07-2015
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Pedagogiek
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.