Ontwikkeling kind stimuleren: tast

Ontwikkeling kind stimuleren: tast Kinderen zijn ontzettend nieuwsgierig en raken het liefst alles aan! Dat dit niet altijd geoorloofd is omdat sommige voorwerpen gevaarlijk voor het kind kunnen zijn is een leerproces voor het kind. Er zijn echter diverse huis-, tuin- en keukenvoorwerpen waarmee je kind zich uren kan vermaken en welke tegelijkertijd de tast bevorderen. Deze spelletjes hoeven geen geld te kosten en zorgen toch voor een leerzame en plezierige dag.

Wat mag het kind aanraken?

Het is voor het kind enorm verwarrend: aan de bladeren van de plant in de woonkamer mag het niet komen, maar wanneer mama buiten in de tuin het onkruid aan het weghalen is mag het kind best helpen. Voor kinderen is dit onderscheid vaak lastig te maken, niet gek dus dat ze af en toe toch voorwerpen aanraken waarvan je dat niet wilt. Het is sowieso aan te raden om de echt gevaarlijke spullen, zoals medicijnen en scherpe voorwerpen, op een plaats op te bergen waar het kind in geen enkel geval bij kan. Een speelse manier om het kind te leren welke voorwerpen het wel en niet aan mag raken is het bieden van een alternatief of het creëren van speciale laden in de kast waar het kind aan mag komen. Als het kind ouder wordt kan je het kind ook verbaal ondersteunen in wat het wel en niet aan mag raken.

Experimenteren

Kinderen, jong en oud, zijn dol op experimenteren. Het grootste deel van de dag wordt hier dan ook aan besteed. Het is van groot belang dat je als ouder daarom goed op je hoede bent omdat het kind alles aan zal willen raken wat binnen handbereik is. Er zijn een aantal spelletjes waarmee je je kind veilig kan laten experimenteren en de onderzoeksdrang enigszins onder controle kan houden.

Knoppenbord

Knoppen trekken de grootste aandacht van het kind. Of je er nu aan moet trekken of moet draaien, een kind kan er uren mee zoet zijn. Daarom kan je een zogenaamde knoppenbord maken, waarop diverse draai- en duwknoppen bevestigd zijn. Het is uiteraard helemaal leuk wanneer er bijvoorbeeld ook nog een luikje opengaat wanneer het kind de knop de goede kant op draait.

De zaklamp

De zaklamp is een enorm fascinerend voorwerp! Door op een knop te drukken geeft de zaklamp licht, om vervolgens weer te doven wanneer je nog een keer op de knop drukt! Laat het kind in het begin met de zaklamp spelen in een goed verlichte ruimte. Later zal je kind veel plezier beleven aan het mysterie van de bewegende lichtvlek op het behang.

De radio

Een oude radio met knoppen kan een ideale leerpartner voor het kind vormen. De ene knop zorgt ervoor dat het volume verandert, de andere knop zorgt voor een andere radiozender en weer een andere knop vervormt het geluid!

Post sorteren

De binnenkomende post en reclamefolders zijn uitstekend oefenmateriaal voor de motoriek van het kind. Het kind zal verdraaid snel leren hoe het een envelop moet openen of hoe de folders uit het verpakkingsplastic gescheurd moeten worden.

Plastic flessen

Breng plastic flessen voortaan niet direct terug naar de supermarkt, maar vul ze met krentjes of een andere lekkernij welke het kind zelf uit de fles moet zien te krijgen. Uiteraard kan je het kind de fles ook zelf laten vullen met bijvoorbeeld water of zand. De dop van de fles kan ook erg interessant zijn om op en van de fles te draaien.

Blikken

Zoek drie blikken bij elkaar (zonder scherpe randjes!) welke qua grootte in elkaar passen. Je kind zal er uren zoet mee zijn! Niet alleen met het in elkaar passen van de blikken, maar ook met het stapelen van de blikken. Sommige kinderen beginnen zelfs een heus soloconcert door de blikken tegen elkaar aan te slaan.

Waterpret

Op een warme dag (of lekker thuis in bad) kan het kind heerlijk met water kliederen. Lege shampooflessen, lepels en metalen kommen dienen als prima experimenteermateriaal. Verras je kind eens door wat ijsblokjes aan het water toe te voegen.

Planten water geven

De wat oudere kinderen kunnen prima leren de planten water te geven. Begin buiten met de grote sproeier in de tuin om vervolgens ook de kleinere planten water te geven met behulp van een gieter.

Verzamelaar

Neem eens een emmertje of doosje mee wanneer je samen gaat wandelen. Stop af en toe en verzamel dan allerlei voorwerpen en stop deze in de emmer of het doosje. Je kind zal zelf ook dolgraag een emmertje willen vullen en zo een verzameling aan leggen.

Delen

Sommige kinderen vinden het erg leuk om samen voorwerpen te verdelen. Zet bijvoorbeeld twee bakjes neer en stop om de beurten een krentje of een stukje fruit in een van de bakjes. Probeer om en om een krentje in hetzelfde bakje te doen, en dan weer in allebei de bakjes 1, enzovoort.

Speelhuisje

Een grote kartonnen doos of krat kan een ideale basis vormen voor een speelhuisje. Let er goed op dat er geen scherpe voorwerpen als nietjes of spijkertjes aan de kartonnen doos of krat zitten waar je kind zich aan kan verwonden.
© 2008 - 2024 Melod, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Verschil tussen grove en fijne motoriekVerschil tussen grove en fijne motoriekDe motoriek ontwikkelt zich al op jonge leeftijd in snel tempo. Hierbij maken we onderscheid tussen de grove en de fijne…
Baby van 6 weken oudBaby van 6 weken oudDe baby van 6 weken oud is zich volop aan het ontwikkelen. De baby zoekt op zijn eigen manier contact met je, door brabb…
Het leven van het 2,5 jarige kind: motoriek van de peuterZelfstandigheid wordt voor de peuter erg belangrijk én is noodzakelijk om met het echte leven te kunnen starten. De star…
De ontwikkeling van kinderenDe ontwikkeling van kinderenDe ontwikkeling van een kind kan iets heel fascinerends zijn. Veel ouders vinden het belangrijk om te weten hoe hun kind…

Motorische Ontwikkeling - Signalen ontwikkelingsproblemenMotorische Ontwikkeling - Signalen ontwikkelingsproblemenDe motorische ontwikkeling van kinderen verschilt. De één zal zich sneller ontwikkelen dan de ander. Wat is de uiterste…
Eetproblemen en eetstoornissen bij kinderenEetproblemen en eetstoornissen bij kinderenSommige kinderen zijn moeilijke eters, andere juist gemakkelijke eters. Nieuwe voedingsmiddelen en zelfs groenten worden…
Melod (654 artikelen)
Laatste update: 13-11-2008
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Pedagogiek
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.