Vereenzamen ouderen?

Vereenzamen ouderen? In de westerse maatschappij, waar we toch uitgaan van een verzorgingsstaat, lopen we misschien nog wel meer dan elders de kans dat ouderen vereenzamen. Immers, er wordt toch al voor ze gezorgd. Dit in tegenstellingen tot – nog steeds – vele culturen die het als een vanzelfsprekendheid zien om ouderen in hun midden op te nemen, als ze niet meer voor zichzelf kunnen zorgen.

Snelle maatschappij

Maar zo niet in de Westerse maatschappij, want daar heeft de staat van alles ingericht (of toch niet?) en de huidige babyboomers hebben het financieel goed voor elkaar, dus die zorgen wel voor zichzelf. Of het zover gaat dat de rest ‘aan het lot overgelaten wordt’ is misschien iets te bout, maar veel ouderen worden ‘opgeborgen’ als ze niet meer mee kunnen draaien in de hectiek van nu.

Want in het drukke leven van mensen waar we alles tegelijk moeten en willen, is geen ruimte om een ouder op te nemen in het midden. Of het nu komt uit angst voor bemoeizucht, het af willen zetten tegen ouders of gewoon geen zin hebben om iemand ‘uit het verleden’ continu onder je dak te hebben … wie zal het zetten. Dat diezelfde mensen zo’n 20 jaar alles voor je gedaan hebben om je te helpen brengen waar je bent, is dan plots even van ondergeschikt belang. Het is slechts voor velen een gegeven.

Vereenzamen

Niet iedereen kan of wil mee in de drukte van alledag. En wil je je staande houden, dan is dat een must, zeker als je een niet al te ruime beurs hebt. Dat brengt menigeen in een pakket dat men langzaam vereenzaamt. Bekende vallen weg en de cirkel wordt steeds kleiner. Verzorging gaat in deze verder dan een wijkverpleegkundige die zo nu en dan eens langs komt.

Nieuwe initiatieven

Maar we zijn inventief en omdat het behalve een markt, we blijven immers een handelsvolk, ook een behoefte invult, worden er steeds vaker nieuwe initiatieven ontwikkeld. Initiatieven om de senior invulling te geven aan de rest van zijn / haar leven. Immers, we worden steeds ouder, dus voor vele begint rond de 60 jaar een geheel nieuwe levensfase. Een bijkomend voordeel is dat voor lang niet alle initiatieven een brede beurs een noodzakelijkheid is.

Het traditionele verzorgingshuis voor de oudere medemens heeft in de huidige systematiek wel z’n langste tijd gehad. Dat wordt ook door de besturen steeds beter opgepakt, maar uit die hoek komen nog niet de meest inventieve ontwikkelingen. Deze moeten we meer zoeken in de privé-sector waar vanuit een open mind gekeken wordt naar waar de oudere vandaag de dag behoefte aan heeft, wat deze kan betalen en wat haalbaar is. Enkele voorbeelden.

All in

Geen kapitaal meer afstaan bij ‘binnenkomst’, maar gewoon voor een X-bedrag per maand een all in arrangement (ook te doen met AOW en een klein pensioen). Vergelijk het maar met de hotelketens die een ‘all in’ arrangement aanbieden als vakantie. Alles is betaald en je kunt gebruik maken van alle faciliteiten inclusief het eten. En wat je verder nog extra wilt, betaal je zelf. Voldoende privacy en gezamenlijkheid als er behoefte aan is. Zorg wordt gezamenlijk ‘ingekocht’.

Samen leven

Een andere vorm is een aantal woningen kort bij elkaar, ook weer met een gezamenlijke ruimte. Maar wel in een veilige setting met ook hier weer enige sociale controle, maar voldoende privacy als dit gewenst is. Kostentechnisch heb je je eigen levensonderhoud en je draagt financieel je steentje bij aan de gezamenlijke faciliteiten. Ook hier wordt zorg gezamenlijk ‘ingekocht’.

Tot slot

Zo zijn er nog meer initiatieven die op een aantal fronten gelijk zijn. Ook de senior heeft zijn privacy nodig, maar kan de gezamenlijkheid opzoeken wanneer deze er behoefte aan heeft. Een kleine mate van sociale controle, zeker bij de alleroudste is niet verkeerd en eigenlijk het mooiste van dit alles is dat dit initiatieven zijn, waar mensen op een prettige manier van de laatste periode van hun leven kunnen genieten. Nog dat kunnen doen wat ze willen, genieten van het leven en afstemmen met familie en vrienden of en zo ja hoe vaak je elkaar ziet. Iedereen blijft zo gelijkwaardig aan elkaar en dat geeft mensen een prettig gevoel, de eigenwaarde blijft in stand.
© 2012 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Moderne mythen rond eenzaamheidModerne mythen rond eenzaamheidEenzaamheid is een onderwerp dat sinds 2010 steeds vaker in de media opduikt. Er zou een groei zijn in het aantal 'eenza…
Eenzaamheid is een taboeEenzaamheid is een taboeEenzaamheid is een taboe. Toch voelen veel mensen zich eenzaam. Sociale verbanden zijn weggevallen, de noodzaak om elkaa…
Kwetsbare ouderen en veranderende zorgverleningKwetsbare ouderen en veranderende zorgverleningHeel veel ouderen voelen zich gezond en gelukkig. Een kleine groep is volledig afhankelijk van zorg en ondersteuning. Da…

Fotospeurtocht voor kleutersFotospeurtocht voor kleutersSpeurtochten zijn leuk en je bent lekker buiten. Tijdens een speurtocht kan gerend, geravot en gespeeld worden. Kleuters…
Kind en opvoeding - Zoon of dochter komt weer thuis wonenKind en opvoeding - Zoon of dochter komt weer thuis wonenEen tijd thuis, tijdje weg en dan weer thuis. Kinderen horen op zekere leeftijd het ouderlijke nest te verlaten. Maar in…
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 14-05-2013
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Ouder en gezin
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.