Fotospeurtocht voor kleuters

Fotospeurtocht voor kleuters Speurtochten zijn leuk en je bent lekker buiten. Tijdens een speurtocht kan gerend, geravot en gespeeld worden. Kleuters kunnen nog niet lezen, maar ook zij kunnen genieten van een speurtocht. Hoe maak je voor kleuters een overzichtelijke leuke speurtocht met daarin wat opdrachtjes om ze bezig te houden?

Wat is een fotospeurtocht?

Tijdens een fotospeurtocht moeten de kinderen op zoek naar de afbeelding die op de foto staat. Maak dus foto’s van punten in de omgeving die voor kinderen herkenbaar zijn. Zo kunnen ze zelf op zoek naar de afbeelding die op de foto staat. Op dit punt moeten ze op zoek naar een envelop waar de volgende foto inzit. Op deze foto staat een volgende locatie afgebeeld. Wanneer de locatie geen mogelijkheid biedt om de envelop te verstoppen kan je de kinderen ook een opdracht geven die ze moeten vervullen om de volgende foto te verdienen. Deze noodoplossing kan je ook kiezen wanneer de envelop verdwenen is. Wanneer je hiervoor vreest kan je van elke foto een kopie achterhouden als back-up.

Tijdstip voor de fotospeurtocht

Vaak worden kinderfeestjes gegeven op een woensdagmiddag. Een goed idee is om het feestje al te laten beginnen op het schoolplein. Verzamel de gastjes om je heen en geef ze op het schoolplein al de eerste envelop. Zo kan je een leuke route van school naar huis uitstippelen met allerlei spelmogelijkheden onderweg. Wanneer je dan thuis komt zijn ze lekker uitgeraasd en kunnen jullie rustig wat gaan eten. Natuurlijk kan je de speurtocht ook later in het feestje verwerken. Wel is het dan handig iemand vooruit te sturen om de enveloppen op te hangen zodat ze niet te lang onbeheerd achterblijven en andere kinderen ze uit nieuwsgierigheid open scheuren. Aan het einde van de speurtocht zou dan bijvoorbeeld een schat opgegraven of gevonden kunnen worden.

Voorbereiding fotospeurtocht

Loop de tocht een aantal dagen van te voren en maak foto’s van de locaties. Print de foto’s uit op een kleurenprinter en nummer de enveloppen. Maak een schemaatje voor jezelf van de plaatsen waar de enveloppen moeten worden achter gelaten. Plak of hang onderweg naar school de enveloppen op de desbetreffende locaties. Denk aan goede maar niet te moeilijke verstopplaatsen zoals in een boom of struik (op kleuterhoogte), onder een glijbaan of schommel, achterop een prullenbak, duidelijk zichtbaar onder een steen, enz.

Opdrachten tijdens de fotospeurtocht

 • Wanneer er een envelop verdwenen is moet je een alternatief achter de hand hebben. Laat de kinderen dan een opdracht vervullen om de foto te verdienen.
 • Voorbeelden van opdrachten kunnen zijn:
 • Allemaal één keer van de glijbaan
 • Allemaal een stukje hinkelen. Denk aan vijf tot tien meter. Sommige kleuters hebben hier nog duidelijk moeite mee.
 • Ieder kind moet een blaadje, paardenbloem, kastanje, dennenappel, takje of wat dan ook zoeken en bij je brengen.
 • Puzzelen: scheur de vorige foto in zes of acht stukken en laat de kinderen deze weer tot een hele foto puzzelen.
 • Samen een liedje zingen.

Meer tips voor een puzzeltocht met kleuters

 • Maak de tocht niet te lang en zorg dat de kinderen onderweg voldoende kunnen spelen. Kleuters vervelen zich snel en kunnen zich nog niet zo lang op iets concentreren. Een puzzeltocht van een half uur tot drie kwartier is mooi zat.
 • Zorg dat alle kleuters naar de wc zijn geweest voordat je door gaat. Ook op school kan je ze makkelijk nog even naar de wc laten gaan.
 • Mocht het erg warm zijn, zorg dan dat je iets te drinken bij hebt voor onderweg. Na een hele ochtend op school loop je de kans dat ze bij warm weer sowieso dorstig zijn.
 • Wees flexibel met het tijdschema. Wanneer de kinderen lekker aan het spelen zijn, laat ze dan. Er is geen reden om ze op te jagen. Hetzelfde geldt andersom. Wanneer de kinderen de speurtocht er doorheen jagen kan je hooguit proberen ze af te remmen door een foto ongemerkt te laten verdwijnen zodat ze een opdracht moeten vervullen om de foto te verdienen.

Vergeet vooral niet om ervan te genieten!
© 2012 - 2024 Katinka900, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Organiseer een piratenfeestje voor kleutersOrganiseer een piratenfeestje voor kleutersFeestjes voor kleuters hebben hun eigen regels. Ten eerste kunnen kleuters nog niet lezen dus kan je daar nog geen gebru…
Kinderfeestje: fotospeurtocht en zelf pannenkoeken bakkenEen geslaagd kinderfeestje valt of staat met een goede organisatie. De trend is momenteel om het buiten de deur te viere…
Kinderfeestje spelletjes, schatzoeken, apekooi, speurtochtSteeds vaker besteden ouders hun kinderfeestjes uit door ergens op locatie te gaan. Een kinderfeestje, voor kinderen tot…
Tips voor het zelf printen van foto'sSteeds meer mensen beschikken over een PC, een printer en een digitale camera. En dit aantal groeit nog elke dag. Niet z…

ZindelijkheidstrainingZindelijkheidstraining, iedere ouder komt op het punt dat zoon of dochterlief zindelijk zou gaan moeten worden. Bij het…
Vereenzamen ouderen?Vereenzamen ouderen?In de westerse maatschappij, waar we toch uitgaan van een verzorgingsstaat, lopen we misschien nog wel meer dan elders d…
Katinka900 (661 artikelen)
Laatste update: 21-06-2016
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Ouder en gezin
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.