Zwangerschapsverlof in Zweden

Zwangerschapsverlof in Zweden Zwangerschapsverlof (föräldraledighet) in Zweden is niet te vergelijken met Nederland. In Zweden hebben ouders samen recht op maar liefst achttien maanden zwangerschapsverlof. Ook zijn er verplichte dagen die de man moet opnemen en wordt er gestimuleerd de achttien maanden verlof zoveel mogelijk te verdelen tussen de vader en moeder.

Hoeveel dagen zwangerschapsverlof en wie kunnen deze dagen opnemen?

In Nederland heeft de vader recht op maximaal 5 dagen betaald kraamverlof (eenmaal het aantal werkuren per week). Dat kunnen ze in Zweden niet geloven. Hoe is het mogelijk dat de vader in Nederland maar recht heeft op maximaal vijf dagen betaald verlof? In Zweden bestaat zwangerschapsverlof namelijk uit 240 dagen voor de vader en 240 dagen voor de moeder. De vader heeft dus recht op evenveel dagen als de moeder. In totaal hebben de vader en moeder dus 480 verlofdagen per kind. Van deze 480 dagen zijn er zelfs 90 dagen verplicht gereserveerd voor de vader en 90 dagen voor de moeder. De vader moet dus in ieder geval 90 dagen opnemen, anders vervallen deze dagen. De rest van de dagen kunnen worden verdeeld onder de vader en moeder zoals zij zelf willen. Een alleenstaande ouder heeft recht om alle 480 dagen zelf op te nemen en bij tweelingen is er bovendien recht op een extra 180 dagen per kind.

Wanneer kunnen deze dagen worden opgenomen?

Verlofdagen kunnen worden opgenomen vanaf 60 dagen voor de uitgerekende datum. Deze verlofdagen kunnen niet geweigerd worden door de werkgever. Zwangerschapsverlof moet minstens twee maanden voordat het verlof gepland is, worden aangevraagd bij de werkgever. Het is mogelijk verlof in zijn geheel op te nemen, in periodes, maar het is ook mogelijk op te nemen in delen, bijvoorbeeld in halve dagen of een paar uur per dag. Het eerste jaar kunnen beide ouders tegelijkertijd dertig verlofdagen opnemen. Dit worden dubbeldagen genoemd. Dertig dubbeldagen zijn dan in totaal zestig verlofdagen. Deze dagen kunnen worden opgenomen van de gemeenschappelijke dagen die verdeeld kunnen worden en niet van de negentig verplichte dagen voor de moeder of voor de vader. De dagen kunnen tot de vierde verjaardag 'onbeperkt' bewaard worden om later opgenomen te worden. Na de vierde verjaardag kunnen nog 96 dagen bewaard worden. Deze zijn dan te gebruiken tot en met de 12e verjaardag (of tot het einde van het vijfde jaar van de basisschool).

Vergoeding

Tijdens de zwangerschapsverlof krijgen de Zweden 'föräldrapenning', wat letterlijk vertaald oudergeld betekent. Dit is een vergoeding die ouders de 480 verlofdagen uitbetaald krijgen. De grootte van de vergoeding hangt af van het laatst verdiende loon. Voor de meeste Zweden is de vergoeding ongeveer 80% van het laatstverdiende loon, met een maximum van 967 kronen per dag (circa 100 Euro, oktober 2018). Voor diegenen die helemaal geen of een heel lage inkomsten hebben is de vergoeding maximaal 250 kronen per dag (circa 25 Euro, oktober 2018).

Conclusie

In Nederland kennen we slechts zestien weken zwangerschapsverlof voor de vrouw en maximaal vijf dagen betaald kraamverlof voor de man. In Zweden heeft de man, in tegenstelling tot Nederland, dezelfde rechten als de vrouw met betrekking tot het zwangerschapsverlof. Een man heeft recht op hetzelfde aantal dagen als de vrouw en wordt zelfs verplicht minstens negentig dagen op te nemen. Toch wordt aan de toekomstige ouders zelf de keuze gelaten om het aantal niet-verplichte verlofdagen te verdelen.

Lees verder

© 2012 - 2025 Suzannen, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zwangerschapsverlof en bevallingsverlof: hoogte en duurZwangerschaps– en bevallingsverlof zijn geregeld in de Wet arbeid en zorg. Deze wet biedt een aantal verlofregelingen, z…
Vragen over zwangerschapsverlof en bevallingsverlofVragen over zwangerschapsverlof en bevallingsverlofZwangere werkneemsters en zelfstandigen hebben recht op zwangerschapsverlof en bevallingsverlof. Ook werkneemsters met b…
Recht op verlof voor ouders - zwangerschapsverlofVoor gezinnen met jonge kinderen, of die kinderen krijgen, zijn er extra regelingen in het leven geroepen. Het zwangersc…

Niet belonen maar overzicht gevenNiet belonen maar overzicht gevenHet kan ontzettend moeilijk zijn om je kind bepaalde gewoontes aan te leren. Kinderen lijken geen enkele interesse te he…
Hoe word je een nanny?Hoe word je een nanny?Een nanny of kinderverzorger is verantwoordelijk voor de verzorging van kinderen van een andere familie. Wat betekent he…
Bronnen en referenties
  • www.forsakringskassan.se
Suzannen (7 artikelen)
Laatste update: 26-03-2013
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Ouder en gezin
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.