Psychische kindermishandeling herkennen

Psychische kindermishandeling is moeilijk te herkennen
Psychische kindermishandeling is niet eenvoudig te herkennen. Ook emotionele verwaarlozing is vaak niet goed te zien. Omdat kinderen vaak heel loyaal naar hun ouders zijn, zullen ze vaak zelf ook niet mensen in vertrouwen nemen om te vertellen welk geheim ze met zich meedragen. Daar komt nog bij dat jonge kinderen vaak niet eens beseffen dat de situatie waarin zij zich bevinden helemaal niet normaal is. Voor hen is hij namelijk wel normaal, omdat ze niet anders weten.Signalen van psychische mishandeling of emotionele verwaarlozing
Toch kunnen mensen soms wel zien dat er iets aan de hand is met een kind. Er zijn bepaalde signalen die daar op duiden. Dit zijn onder andere:- Bij hele jonge kinderen is psychische mishandeling en verwaarlozing te zien aan de lichamelijke gesteldheid van kinderen. Zo kan een baby of peuter waar bijna geen aandacht voor is en waar niet mee gespeeld is, achterblijven in de motorische ontwikkeling.
- Een kind dat op latere leeftijd er onverzorgd bij loopt, niet gewassen is, vieze kleren aan heeft kan ook een signaal zijn dat ouders niet goed voor hun kind zorgen en het emotioneel verwaarlozen.
- Daarnaast duiden buikpijn, hoofdpijn, flauwvallen, hyperventilatie en bedplassen er in sommige gevallen op dat een kind psychisch mishandeld wordt of emotioneel verwaarloosd.
- Als een kind ander gedrag vertoont dan andere kinderen van die leeftijd, kan ook duiden op psychische mishandeling of emotionele verwaarlozing. Een kind dat nooit geprezen wordt of dat geen liefde krijgt, wordt vaak bang en onzeker en onderscheidt zich daarin van andere kinderen.
- Als een kind teruggetrokken of somber is en het niet fijn vindt om met andere kinderen te spelen, kan dit ook een aanwijzing zijn dat er sprake is van emotionele verwaarlozing of psychische mishandeling.
- Ook taalgebruik kan een signaal zijn. Kinderen die veel scheldwoorden gebruiken of vloeken of in speelsituaties woorden gebruik als “stom kreng”, “stom kind” of “hadden we je maar nooit gekregen” gebruiken, kunnen thuis psychisch mishandeld of emotioneel verwaarloosd worden.
- Ook het gedrag van ouders kan een teken zijn. Ouders die hun kind thuis slecht behandelen, doen dat heel veel ook in het openbaar. En als een kind emotioneel verwaarloosd wordt, gebeurt dat vaak ook in gezelschap. Het kind krijgt dan nauwelijks of geen aandacht van de ouders. Overigens kan het ook zo zijn dat ouders in gezelschap heel onnatuurlijk overkomen als ze met hun kind omgaan in gezelschap.
Psychische kindermishandeling en emotionele verwaarlozing gebeurt vaak niet bewust door ouders
De meeste ouders die hun kinderen psychisch mishandelen of emotioneel verwaarlozen doen dat vaak niet bewust. De meesten willen wel, maar kunnen niet. Omdat ze verslaafd zijn aan alcohol of drugs of aan gokken. Of omdat ze psychisch of lichamelijk ziek zijn en daardoor niet zien welke behoeften hun kinderen hebben. Maar ook ouders die relatieproblemen hebben, kunnen slecht voor hun kind zorgen en de problemen afreageren op hun kinderen. Daar komt nog bij dat veel ouders helemaal niet weten hoe je goed met een kind omgaat, omdat ze in hun eigen jeugd hetzelfde hebben meegemaakt. Ook zijn er ouders die helemaal niet weten welk gedrag er normaal is voor een kind en wat ze wel en niet van een kind op een bepaalde leeftijd mogen en kunnen verwachten. Er zijn ook ouders die denken dat als hun kinderen vervelend zijn, dit persoonlijk bedoeld is. Ze hebben niet in de gaten dat een kind een heel groeiproces door moeten en dat daar ook vervelend en testgedrag bij hoort.Wanneer lopen kinderen een groot risico op psychische mishandeling of emotionele verwaarlozing?
Uit onderzoek is gebleken dat er kinderen zijn die een groter risico lopen op psychische mishandeling of emotionele verwaarlozing. Dit is als:[OLIST]Het gaat om een “moeilijk” kind zoals een huilbaby of een extreem druk kind. Dit vraagt veel meer van ouders dan een wat gemakkelijker kind. Natuurlijk ligt de schuld nooit bij het kind zelf, maar zijn ouders verantwoordelijk, maar de kans is dus wel groter
Een kind ongepland ter wereld is gekomen. De onderlinge spanningen kunnen oplopen en uiteindelijk ontaarden in gedrag dat heel slecht is voor het kind
Stiefkinderen lopen meer kans op psychische kindermishandeling en emotionele verwaarlozing. Stiefkinderen kunnen het moeilijk vinden om met een nieuwe partner van pa of ma om te gaan en gaan zich anders gedragen.
Adoptiekinderen. Hoewel adoptiekinderen heel erg gewenst zijn, kan juist dat tot problemen leiden. Ouders verwachten vaak ook heel veel van ze, terwijl kinderen dat in de praktijk soms helemaal niet kunnen of willen waarmaken. Daar komt bij dat een adoptiekind soms ook heel veel problemen heeft met het feit dat het is afgestaan door de biologische ouder.
Als hun ouders weinig geld hebben, geen werk of slecht betaald werk, het gezin in een slecht huis woont dat druk legt op de ouders of als ouders financiële problemen hebben, kan dit ook leiden tot psychische mishandeling of emotionele verwaarlozing. [/OLIST]