Speurtochten: een fotozoektocht organiseren

Speurtochten: een fotozoektocht organiseren Speurtochten zijn nog steeds heel populair. Het is een leuke manier om een grote groep samen te vermaken. Zowel jong als oud zijn er gek op. Er zit een zekere competitiegeest in, zodanig dat iedereen ijverig mee zoekt naar de hints en naar de antwoorden op de opdrachten. Een speciale soort speurtochten zijn de fotozoektochten. Deze zoektocht vraagt wel wat voorbereiding, maar het resultaat mag er zijn. Hoe begin je er aan en wat zijn de mogelijkheden? Een fotozoektocht is niet zo maar een speurtocht. Er zijn verschillende soorten fotozoektochten. Aan de voorbereiding er van beleef je zeker evenveel plezier als de deelnemers aan de fotozoektocht zelf.

Foto's sorteren

De deelnemers krijgen een aantal foto's die door elkaar zitten en een route. Bedoeling is nu dat de deelnemers de foto's terug in de juiste volgorde afleveren aan de meet.

Voorbereiding

Iemand gaat op pad, legt een bepaalde route af en neemt foto's onderweg. Is de streek goed gekend, dan kan je best foto's nemen van onooglijke details. Denk aan een boom met een speciale vorm, een speciaal huisnummer, een datum op een oud huis, een detail van een standbeeld, etc. Is de speurtocht in een onbekende streek, dan kan je voor duidelijkere foto's gaan: een heel huis, een standbeeld, een bepaalde soort boom, een wegwijzer, etc. Ook wanneer de speurtocht gemaakt wordt voor kinderen, kan je best niet te veel in detail treden. Opvallend is hoe weinig opmerkzaam mensen zijn. Plaatsen waar men dagelijks voorbij komt en waarvan men toch sommige dingen nooit heeft opgemerkt! Belangrijk is ook om een plan te tekenen en hierop aan te geven waar de foto's werden getrokken. Dit om later discussie uit te sluiten. Nadien moeten er één of meerdere plannen worden getekend, zonder aanwijzingen van waar de foto's werden getrokken (voor een moeilijke versie) of met aanwijzingen waar de foto's werden getrokken (voor een makkelijkere versie of voor kinderen). Voorzie ook een kleine prijs voor de winnaar: een boekenbon, een fles wijn, een zak snoep, etc.

Eén groep of meerdere groepen?

Beide zijn mogelijk. Het is nochtans belangrijk dat de groep niet te groot wordt, anders heeft niet iedereen de gelegenheid om mee te zoeken. Zo'n vijf à zes man per groep is meer dan voldoende. Heb je één groep, dan geef je één set foto's en een plan mee. Heb je meerdere groepen, dan moet je zoveel sets foto's voorzien als er groepen zijn en zoveel verschillende plannen als er groepen zijn.

Eén groep: verloop van de zoektocht

Geef de groep een plan en een set foto's die door elkaar zitten. Stuur de groep nu op stap met een plan. Bedoeling is dat ze de foto's in de juiste volgorde terug meebrengen. Wil je het spannender maken? Geef een tijdslimiet op. Zo moeten de kandidaten zich meer haasten en wordt de kans op vergissingen groter. Je kan immers niet even terug om iets te controleren.

Verschillende groepen: verloop van de zoektocht

Geef iedere groep een set foto's en een plan. Het plan is in alle gevallen hetzelfde, maar de wandelwijze is verschillend per plan. Zo kan groep 1 naar links vertrekken en groep 2 naar rechts. Een derde groep gaat onderweg een andere straat moeten inslaan, etc. Uiteindelijk gaan alle groepen dezelfde weg afleggen, maar wel in een andere volgorde. Het spanningselement ligt hem in het feit dat de groepen om ter eerste moeten terugkomen, met zoveel mogelijk foto's in de juiste volgorde! Beetje vals spelen? Steek er een paar foto's tussen die niet op de weg liggen!

Weg zoeken op basis van foto's

Zoals de titel al laat vermoeden, is het hier de bedoeling om zelf de weg te vinden op basis van foto's. Geen plan dus deze keer!

Voorbereiding

Neem een aantal foto's op een afgelegd parcours. Er kunnen ook personen in opgenomen worden die op een kruispunt de te volgen weg tonen door middel van hun armen bijvoorbeeld. Leg de foto's op volgorde. Geef een plan mee van de stad of van het park dat doorkruist moet worden. Eveneens mee te nemen: een balpen of potlood.

Verloop van de speurtocht

Geef elke groep een stapeltje foto's mee die op volgorde liggen. Laat elke groep vertrekken met minstens twintig minuten tussen. Bedoeling is nu dat elke groep met de foto's de juiste weg zoekt en aanduidt op het plan. Tevens moeten ze ook aanduiden waar de foto's precies werden getrokken. Voor de juiste weg krijgt iedere ploeg een punt en voor elke juist aangeduide foto krijgt iedere ploeg ook een punt. De ploeg met de meeste punten wint!

Zelf foto's trekken

Bij deze speurtocht is het de bedoeling dat de deelnemers zelf foto's gaan trekken van bepaalde landschapselementen aan de hand van cryptische omschrijvingen.

Voorbereiding

Iemand stippelt een parcours uit. Onderweg zoekt deze persoon opvallende elementen uit het landschap op. Thuis zal deze persoon over deze elementen cryptische omschrijvingen maken en op genummerde kaartjes schrijven. Er wordt ook een plan getekend van de af te leggen weg.

Eén groep of meerdere groepen?

Ook hier zijn beide mogelijk. Of men werkt met één plan, of met verschillende. Ingeval van meerdere groepen moeten er ook meerdere fototoestellen voorzien worden, meerdere plannen en meerdere sets kaarten.

Verloop van de speurtocht

De groep(en) krijgen een plan en een set kaarten mee. Aan de hand van het plan wordt het parcours afgewandeld. Met de kaarten met de cryptische omschrijvingen moeten er bepaalde landschapselementen worden gevonden. Dit kan een standbeeld zijn, een boom met een speciale vorm, een huis met een bepaalde datum op, etc. Van dit element moet dan een foto worden genomen.

Hoe wordt de winnaar bepaald?

Eerst wordt er gekeken wie de meeste juiste foto's heeft genomen. In geval van een ex aequo wordt gekeken wie er het snelst terug aan de meet was.

Puzzle

Bedoeling is om zo snel mogelijk alle puzzelstukjes terug te vinden en de foto terug volledig te maken. Meer iets voor een kinderfeestje of een scoutsactiviteit met jonge kinderen.

Voorbereiding

Kies een leuke foto en laat hem viermaal uitvergroten. Knip twee foto's in stukjes. Verstop deze stukjes in de tuin, in huis of in een park.

Verloop van de puzzelzoektocht

Verdeel de aanwezige kinderen in twee groepen. Geef elke groep een uitvergrote foto en deel hen het aantal te zoeken stukjes foto mee. Zet de tijdsklok in. De twee groepen beginnen nu te zoeken naar zo veel mogelijk verstopte puzzelstukjes. Hiermee proberen ze de foto opnieuw te maken. Heb je dubbele stukjes, dan leg je ze opzij. Wanneer de tijd om is, wordt er eerst gekeken wie het meeste stukjes heeft gevonden. Dat is goed voor een punt. Nu moeten de dubbele stukjes nog omgewisseld worden. Hiervoor geeft ploeg 1 een opdracht aan ploeg 2. Is de opdracht volbracht, dan krijgt ploeg 2 zijn stukje. Daarna wisselen de groepen. Ga zo door tot iedere ploeg zijn stukjes heeft. Kijk nu wiens foto het meest volledig is. Dit levert weer een punt op. De ploeg met de meeste punten wint!

Puzzel een woord bij elkaar

Bedoeling is om foto's te zoeken en met de gevonden letters een woord bij elkaar te puzzelen.

Voorbereiding

Neem een foto en vergroot deze driemaal uit. Kleef één foto op wit papier en snijd hem in stukjes. Breng op de achterkant van elk stuk telkens een letter aan. De letters moeten samen een woord of een zin vormen. Verstop de stukjes nu in een tuin, in huis of in een park.

Verloop van de speurtocht

Deel de aanwezigen in groepjes. Ieder groepje krijgt een uitvergrote foto. Zij moeten nu naar de puzzelstukjes zoeken. Op de uitvergrote foto moeten ze nu aanduiden welk stuk ze hebben gevonden en wat de bijhorende letter is. Daarna gaan ze het stuk terug verstoppen. Na een bepaalde tijd moet iedereen een woord of een zin bij elkaar puzzelen met de gevonden letters. Een punt per gevonden letter en een punt voor het juiste woord (de juiste zin). Winnaar is de ploeg met de meeste punten. Moeilijk wordt het hier omdat de puzzelstukjes steeds van plaats wisselen. Zo zal je misschien driemaal hetzelfde stukje vinden en een ander helemaal niet!

Thema zoektocht

Bedoeling is om met foto's rond een bepaald thema vragen op te lossen. De ploeg met de meeste juiste antwoorden wint.

Voorbereiding

Zoek foto's rond een bepaald thema, bijvoorbeeld Halloween, film, monumenten, eten, etc. Kleef de foto's op een wit blad. Schrijf aan de achterzijde opdrachten. Bijvoorbeeld: wie speelde de hoofdrol in film X, welke ingrediënten heb je nodig om gerecht Y te maken, waar bevindt zich dit monument, etc. Plastificeer deze foto's. Leg een parcours af en bevestig de foto's aan bomen, hekkens, wegwijzers, etc. Maak een plan van de af te leggen weg. Duid aan waar er foto's te vinden zijn.

Verloop van de fotozoektocht met opdrachten

Dit kan in een grote groep of in verschillende kleine groepen. Wanneer er verschillende groepen zijn, vertrekken de groepen met ongeveer telkens 10 minuten tussen. Elke groep krijgt een plan en een antwoordenblad mee. De groepen zoeken nu de foto's en noteren de antwoorden op de vragen die bij elke foto horen. De ploeg met de meeste juiste antwoorden wint.

Het is natuurlijk mogelijk om verschillende elementen van de verschillende soorten fotozoektochten te mengen voor nog meer plezier. Succes!

Lees verder

© 2011 - 2024 Mapa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Praktische middelen bij maken van legpuzzelPraktische middelen bij maken van legpuzzelHet maken van een legpuzzel is een leuke bezigheid. Je kunt dit alleen of samen doen. Een kleine legpuzzel kun je direct…
Speurtochten: opdrachten voor een geslaagde speurtochtSpeurtochten: opdrachten voor een geslaagde speurtochtEen (verjaardags)feestje met een speurtocht is altijd een topper. Maar hoe verzin je leuke opdrachtjes? Zoek niet langer…
Afbeeldingen zoeken met Google, steeds meer mogelijkhedenAfbeeldingen zoeken met Google, steeds meer mogelijkhedenGoogle breidt constant uit, door bedrijven te kopen, maar ook door zelf nieuwe diensten te ontwikkelen. Eén van de nieuw…
Speurtochten voor kinderen: goedkoop en spannendSpeurtochten voor kinderen: goedkoop en spannend't Is crisis en dan moet je ook het verjaardagsfeestje van je kinderen zo goedkoop mogelijk houden. Leuk en (bijna) grat…

Psychische mishandeling: wat is psychische mishandeling?Psychische mishandeling: wat is psychische mishandeling?Psychische mishandeling bij kinderen heeft vaak grote gevolgen. Maar wat is psychische behandeling en hoe ziet psychisch…
Alles over kinderalimentatieAlles over kinderalimentatieKinderalimentatie is meestal een zeer beladen onderwerp tijdens en na een scheiding, dan wil je wel goed geïnformeerd wo…
Mapa (704 artikelen)
Laatste update: 29-03-2017
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Ouder en gezin
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.